Siri Wikander: ”Nu är det inte roligt att vara chef”
Det är dags för lönerevidering. En tid som kan innebära mycket administrativt arbete för chefer och som nödvändigtvis inte kommer leda till nöjda medarbetare. Chefs webbkrönikör Siri Wikander skriver om den bristande logiken i systemet som kan vara frustrerande för chefer. En löneprocess som är ”något av ett (toppstyrt) sorgebarn som inte stöttar de behov man egentligen har eller den förändring man vill uppnå”. I krönikan delar hon med sig av tips för att minska skadan av löneprocessen.
Nu är det inte roligt att vara chef. Det är lönerevideringstider och det kommer mejl från HR med excel-ark som ska fyllas i, revideras och förhandlas. Det är mycket administration och knappt några pengar att fördela så man känner på sig att medarbetarna inte kommer bli nöjda i år heller. Eller som någon sa:
”Efter allt tjafs med excel-arken så ska jag säga till min medarbetare: Du har gjort ett jättebra jobb! Här får du 250 kronor i påslag.”
Det finns också en annan utmaning. Underskottet på kompetens driver upp personalomsättningen och chefer lägger idag mer tid på att rekrytera än tidigare. Då kan det vara frustrerande när HR vägrar höja lönen till marknadslön för en medarbetare som man är på väg att förlora. För som chef vet man att det innebär mer arbete med rekrytering, upplärning, havererade projekt och missnöjda kunder. Ännu värre blir det när man inser att den nyanställda kommer att få samma lön som hade krävts för att behålla nyckelkompetensen från första början. Klart man som chef blir förbannad på den bristande logiken.
I veckan deltog jag på Sveriges HR-förenings #hackaton om framtidens lön och belöning tillsammans med forskare, praktiker och konsulter. HR har tillsammans med ledningen under de senaste åren gjort ett fantastiskt jobb med att stärka medarbetarkraften för att på sätt få innovationen så nära kunden som möjligt. Men löneprocessen är fortfarande något av ett (toppstyrt) sorgebarn som inte stöttar de behov man egentligen har eller den förändring man vill uppnå.
Det jag tar med från #hackaton är därför något av en initial insats för att minska skadeverkan. Vi måste jobba med löneprocessen så att den åtminstone slutar göra skada. Jag föreslår att man försöker flytta ansvaret för lönebildningen närmare medarbetarna och att man testar några av följande hypoteser:
- Kompensera för inflation med samma procentpålägg till alla och lägg resterande pengar i en pott (se längre ned vad potten kan användas till).
- Uppmuntra lokal innovation kring lön i nära samarbete med facket.
- Identifiera och röj undan strukturella budgethinder som i exemplet ovan. Slå ihop allt i en och samma budgetpost och använd klokt.
- Arbeta upp en feedback-kultur med täta avstämningar mellan chef och medarbetare för att säkra kontinuerlig uppföljning på mål.
Vad kan man använda potten till? Här är några exempel:
- Innovations- och kompetensfonder där medarbetare och team kan söka pengar (som man gör i Hultsfreds kommun).
- Säkerställ jämställda löner (enligt diskrimineringsgrunderna men också för dem som gör karriär i sidled).
- Hjälpa chefer att behålla sina nyckelmedarbetare.
- Låt teamen bestämma själva vad potten ska gå till.
Vi hinner inte göra detta i år men låt oss slå våra kloka huvuden ihop så vi har gjort en förbättring till nästa år!
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.