”När vindarna vänder gäller det att hänga med”

Pluskund

Välkommen till Chef Omvärld, en exklusiv månatliga omvärldsspaning – endast tillgänglig för dig som har Chefakademin+.

Chef Omvärld
Publicerad

Vad

Periodens ledarspaningar från Calle Fleur, chefredaktör på Chef, och Fredrik Kullberg, reporter och omvärldsredaktör på Chef.

Nytta

En snabb orientering i trender, snackisar och aktuell debatt, för dig med ont om tid för omvärldsbevakning.
Fredrik Kullberg och Calle Fleur. Foto: Oskar Omne
Fredrik Kullberg och Calle Fleur. Foto: Oskar Omne

Calle Fleur: Månadens 8 viktigaste ledarskapsspaningar

  1. Ni har redan läst allt om tullkaoset, så säger jag inget har jag ingenting sagt. Men här kommer tre ledarskapsbestrukna citat från nyhetsflödet som sammanfattar det mesta: *”Hänsynslös improvisation är inte en strategi.” /Larry Summers, före detta finansminister i USA som även tog tillfället i akt att kalla sitt land för “bananrepublik”. *”Under århundraden händer ingenting men under veckor händer århundraden. Vi är inne i en sådan period nu.” /Fredrik NG Andersson, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet till Omni. *”Handelskrig är ett krig som består av att man står i ring och turas om att slå sig själv i ansiktet så hårt man kan.” /Johan Norberg, författare och debattör, i ett seminarium som tankesmedjan Futurion anordnade i veckan.
  2. Sugen på en god nyhet? Enligt den senaste vd-barometern svarar 3 av 4 av cirka 1 000 svenska vd:ar att de ser positivt på framtiden – och att de tror att marknaden kommer att vända. ”Att så många vd:ar har en positiv syn på framtiden signalerar en optimistisk syn på tillväxtmöjligheterna framöver”, säger Peter Eriksson, vd på CFI Group Nordic som ligger bakom undersökningen i samarbete med DI och Styrelseakademien.
  3. Har du jättemycket tid över? Eller bara lust att tumla ned i det kaninhål som är ledarskapsindustrin? Då rekommenderar jag verkligen ”The theater of leadership development”, en ganska arg text i sju akter (!) om det ”skitsnack” och de ”bekväma lögner”som kännetecknar många av de erbjudanden som översvämmar marknaden för ledarskapsutveckling idag. Författaren Kenneth Mikkelsen vädjar istället om ett mer mänskligt och ödmjukt ledarskap. Som inte bara låter oss ledare bygga imperier, utan ger oss verktyg att faktiskt leva i dem. Läsvärt!
  4. I DI:s intervjuserie Mitt i bruset” intervjuades nyligen Ulf Kristersson om sitt ledarskap. ”En del skulle säga att jag är ganska krävande. Jag förväntar mig hög leverans och tillgänglighet. Det händer saker hela tiden och att inte få tag på rätt person kan vara avgörande”, säger statsministern bland annat och fortsätter: ”Man måste ha respekt för att folk har ett annat liv utanför jobblivet. Jag har lärt mig av ledare för andra verksamheter för att få helheten att fungera. Att ha en bra familj är också en väldigt bra grund.” Så sant som det var sagt!
  5. Revisionsjätten Pwc:s årliga ”CEO Survey” visar på flera intressanta saker. Till exempel tror hela 42 procent av världens vd:ar att de kommer att vara konkurrenskraftiga i maximalt tio år till, om de inte ställer om sina verksamheter. Slutsatsen? De företag som verkligen tar tag i omställningsarbetet får ett givet försprång. Strategiska samarbeten med andra organisationer, nya kundgrupper och förvärv ses som de viktigaste strategierna för att öka tillväxten. Detta ställer dock nya krav på ledarskapet.
  6. Hört talas om hämndvisselblåsning? Felanvändning av den nya visselblåsarlagen kan få allvarliga följder för chefer, visar ny forskning. ”Vi ser hur chefer anmäls, misstänkliggörs och stängs av från sina jobb på ibland problematiskt svaga grunder, och utan att alltid få full kännedom om varför. Det är ett förfarande jag inte tror skulle accepteras i någon annan situation på arbetsmarknaden”, säger forskaren Gustaf Kastberg Weichselberger. Tillsammans med forskarkollegan Emma Albertsson har han granskat visselblåsarfunktionerna i fyra svenska kommuner. Chef berättar mer.
  7. En ny doktorsavhandling vid Stockholms universitet visar att jobbkvaliteten har förbättrats avsevärt i Sverige de senaste 50 åren, särskilt för kvinnor, men att stressnivåerna i arbetslivet (som bekant) ändå har skjutit i höjden. ”Stressen i arbetslivet har ökat kraftigt. Det kan hänga samman med att komplexa jobb med hög arbetsbelastning har blivit vanligare, utan motsvarande ökning i självbestämmande”, säger sociologen Edvin Syk som ligger bakom avhandlingen.
  8. Rapporteringen om åldersfixeringen på arbetsmarknaden kommer och går. Med jämna mellanrum tittar vi oss yrvaket omkring och inser att det är deppigt att, tja, vara både gammal och ung. Och så jobbar vi på igen, tills vi höjer blicken och inser att läget väl är ungefär det samma – eller sämre – än sist. På sistone har vi kunnat läsa om en ny rapport som visar att Sverige är sämst i Norden på att tillvarata äldres kompetens. Och om initiativ som ”Mest lovande över 60”, där Amelia Adamo hyllar äldre talanger i arbetslivet. I andra ringhörnan kämpar de yngre med att stöpa om arbetslivet i en form som passar just dem. Wall Street Journal konstaterar att Generation Z nu är större än babyboom-generationen på amerikanska arbetsmarknaden – och att detta kräver ett nytt ledarskap. Alltså, chefer som tar hänsyn till faktumet att unga värdesätter återhämtning och vill “leva livet fullt ut” (till skillnad från de själva, gissar jag). ”Om du försöker skambelägga dem för det, kommer det sluta med att du står och pratar med dig själv”, säger ledarskapscoachen Fred Johnson, som bland annat arbetat med NFL-laget Miami Dolphins, till tidningen.
megafon

Tecken i tiden med Fredrik Kullberg

Månadens tummen upp 1

Fler kvinnor tar sig hela vägen till toppen och vd-posterna. Åtminstone inom arkitektbranschen. Där har andelen kvinnliga vd:ar fördubblats sedan 2016, från 19 till 40 procent, visar en undersökning av Arkitekten.

Månadens tummen upp 2

Månadens tummen upp 2

Tre höga chefer stod på sig och krävde att Lantmäteriet skulle följa lagen, och försökte motverka läckage av säkerhetsklassad information och hemliga personuppgifter från myndigheten. Nu har de fått pris från branschorganisationerna för internrevisorer och riskhantering, rapporterar Expressen.

”Deras arbete har varit avgörande för att skydda Sveriges säkerhet”, heter det i juryns motivering för att utse Lantmäteriets tidigare chefsjurist Maria Monthure, tidigare säkerhetskyddschefen Peter Wengrud och internrevisionschefen Johan Clasenius till årets GRC-profiler. (GRC står för Styrning, risk och efterlevnad)

Det var i november förra året som Expressen avslöjade att Lantmäteriet i åratal låtit säkerhetsklassad information ligga helt öppen i myndighetens digitala arkiv. Varje år laddades omkring 100 000 akter ned utan sekretessprövning. Myndighetens generaldirektör Susanne Ås Sivborg fick varningar om bristerna vid flera tillfällen och i maj i fjol stängdes arkivet. Ås Sivborg fick lämna sin post i november.

Månadens tummen ner

En effekt av AI – ständigt nedtonad eller ignorerad av ”tech bros” – är teknikens ofantliga törst på energi. Elkonsumtionen i världens datacentra väntas mer än fördubblas fram till 2030, enligt Internationella energiorganet IEA som i en rapport anger den accelererande AI-användningen som huvudorsak. De största datahallarna slukar lika mycket el som två miljoner (!) hushåll, framgår det, och utsläppen som hallarna genererar hör till dem som ökar mest globalt.

Månadens frågetecken

Hur är det att vara ledare? Och hur gör man? De enklaste frågorna ger ofta klargörande svar. Som på Ledardagen i Hudiksvall här för leden. ”Det är alltid bättre att ta ett beslut än att stå och trampa. De flesta beslut går att korrigera längre fram”, sade Maria Flöjt, vd för HSP Gripen och en av paneldeltagarna enligt Hudiksvalls Tidning.

Månadens utropstecken 1

När vindarna vänder gäller det att hänga med. Ericssonledningen har som bekant raderat ut det nyss så populära ”mångfald och inkludering” från senaste årsredovisningen, efter att vid hela tolv tillfällen lyft fram begreppet i den förra. En förändring som absolut inte innebär att mångfaldsarbetet i praktiken tonas ner, försäkrar nu Ericsson-vd:n Börje Ekholm – nej då, språkbruket ska bara inte kunna ”missförstås”.

Månadens utropstecken 2

Välkomna till arbetslivet, ungdomar! Men först en evighetsloop av personlighetstester, IQ-tester, AI-intervjuer, heminspelade videopresentationer, telefonscreenings, gruppintervjuer och ”provjobb” utan ersättning innan ni ens kan komma i fråga för extrajobbet som lagerbiträde eller receptionist. Vem bestämde att den här mardrömsprocessen är den bästa reklamen för arbetslivet, företagen och varumärkena?

Månadens PR-trick

Hört begreppet ”vänvårdstid”? Det är lanserat av Apoteket Hjärtat som ger tio av sina anställda (av över 3000) drygt 83 kronor och en timme per månad för att vårda sina vänskaper. Bara det senaste exemplet på hur ”arbetsgivaren tar på sig rollen som kombinerad patriark och skolkurator”, stönar Expressens ledarskribent Linda Jerneck som samtidigt konstaterar att facket i åratal larmat om att Hjärtats apotekare inte hinner ta pauser, och i vissa fall inte ens har en stol att sitta på. ”Men det blir ju inte några festliga pressmeddelanden: ’Ny satsning: stolar till alla’”.

nyhetsbrev

Vill du ha mer? Prenumerera på Chef Weekly – nya spaningar i din inkorg varje vecka!

LÄNKLISTA

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.