”Många har en ’glamouriserad bild’ av hemarbetet”

Pluskund

Välkommen till Chef Omvärld, en exklusiv månatliga omvärldsspaning – endast tillgänglig för dig som har Chefakademin+.

Chef Omvärld
Publicerad

Vad

Periodens ledarspaningar från Calle Fleur, chefredaktör på Chef, och Fredrik Kullberg, reporter och omvärldsredaktör på Chef.

Nytta

En snabb orientering i trender, snackisar och aktuell debatt, för dig med ont om tid för omvärldsbevakning.
Fredrik Kullberg och Calle Fleur. Foto: Oskar Omne
Fredrik Kullberg och Calle Fleur. Foto: Oskar Omne

Calle Fleur: Månadens 10 viktigaste ledarskapsspaningar 

  1. Globala konsultjätten Accenture slopar sina mångfalds- och inkluderingsmål till följd av förändringarna i det amerikanska politiska landskapet. Men vd:n för bolagets svenska verksamhet vill lugna och tona ner. I ett inlägg på Linkedin skriver Patrik Nylander att han har ”full förståelse för de diskussioner” som rapporteringen om de avvecklade mångfaldsmålen givit upphov till – och slår fast att Accenture i Sverige ”med oförminskad kraft” kommer att fortsätta ett målmedvetet arbete med inkludering och mångfald ”precis som tidigare”. Något oklart vad som gäller, minst sagt.
  2. I en intressant artikel går Aftonbladets Karin Petersson igenom vilka idéer som egentligen har format de inflytelserika techbaronerna som flockas runt Donald Trump. Det korta svaret? Science fiction, fantasy och apartheidsystemet. ”Att lyssna på de här männen känns ofta som att läsa en daterad sci fi-bok från 60-talet. (…) Kanske något med en stark våldsam hjälte och en underlägsen ras och kamp mellan civilisationer”, skriver Pettersson och fortsätter: ”Vi har fått en eskalerande koncentration av både politisk och ekonomisk makt som nu samlas i händerna på ett fåtal vita, medelålders män som inte bara är övertygade om sin egen briljans utan också om att vi andra, majoriteten, på olika sätt är underlägsna dem.” Muntert.
  3. Bill Gates är aktuell med memoarerna ”Källkod. Min början”. I en läsvärd intervju i Dagens Nyheter berättar han om sin förmodade autism, som förklarar den ”kantighet” som präglat honom som ledare: ”Jag har alltid varit avundsjuk på sådana som Steve Jobs”, säger han till exempel om ärkerivalen och vd:n för Apple-vd: ”De som har en naturlig förmåga att hålla rent förföriska tal och att motivera sina anställda. Jag har fått träna upp det.”
  4. En ny amerikansk studie konstaterar att ”chefskollapsen” snart är över oss, uppger ledarskapssajten Fast Company. Chefer dukar under av stress och orimliga förväntningar, påstås det. Och de som ska ta över efter oss – den beryktade Gen Z – är helt enkelt rätt ointresserade av jobbet.  
    Det hela skapar en negativ spiral där chefer känner sig ännu mer ensamma och utsatta, vilket i sin tur leder till att medarbetare upplever mindre support. Och det, menar studien, gör medarbetarna upp till fyra gånger mer benägna att säga upp sig.  Så vad att göra?  Kollapsen hindras genom att organisationer satsar på att utveckla sina nuvarande och framtida ledare, skriver Sofia Hadjipetri Glantz i en analys av studien: ”Dels genom att ändra hur organisationen stödjer sina chefer. Dels genom att utrusta yngre medarbetare i Generation Z med färdigheter att hantera förändring, känslokontroll, stresshantering, engagemang och positivitet – vilket är förutsättningar för att kunna leda team.”
  5. Nyligen släpptes Gallup Global Leadership Report 2025, en undersökning där medverkande i 52 länder berättar vad de söker hos sina ledare. Enligt en läsvärd sammanfattning från Emma Dominguez Egnell kokar det hela ned till fyra grundläggande behov som vi ledare behöver uppfylla: Hopp (ledare behöver förmedla en positiv framtidstro och tydlig riktning), tillit (ledare behöver vara pålitliga, ärliga och konsekventa för att kunna skap långsiktiga relationer), medkänsla (ledare behöver se och lyssna på sina medarbetare) och stabilitet (ledare behöver förmedla trygghet). Låter det förpliktigande? Det är det också: Studien visar att chefen, näst efter seniora familjemedlemmar, anses vara den person som har störst potential att påverka människors liv.
  6. En uppmärksammad studie nyligen visar att personer som jobbar mer än halvtid hemifrån upplever högre stress än de som tillbringar all arbetstid på kontoret (38 procent av distansarbetarna upplever ”viss stress” eller ”hög stress”, jämfört med 29 procent av de som inte jobbar hemifrån alls). Många har en ”glamouriserad bild” av hemarbetet, säger Åsa Miemois, hälsostrateg i arbetsmiljöfrågor hos företaget Falck hälsa och arbetsliv, till TT, när det i själva verket kan skapa mer stress: ”Sitter du hemma ska du boka möten för varje liten fråga som ska avhandlas. Du förväntas vara tillgänglig på ett annat sätt, på arbetet hamnar du också i ett annat socialt sammanhang”, säger hon.
  7. Trodde du att du var fullärd inom AI? Tänk om. Jag blev tipsad om en spännande artikel av omvärldsgurun Amy Webb, som i Harvard Business Review argumenterar för att AI bara är en del av den stora teknologiska omvälvning som pågår just nu. Företag som enbart fokuserar på AI riskerar att missa nästa stora grej, som Webb väljer att kalla ”living intelligence”: System som både kan känna av, lära och utvecklas genom att kombinera AI, avancerade sensorer och bioteknik. AI kommer i allt större utsträckning få in data från sensorer (i telefoner och andra ”smarta” produkter) och i förlängningen kunna skapa ”generativ biologi”, som proteiner, enzymer eller annat levande material. Till exempel pågår redan nu experiment med att skapa hjärnvävnad i labb, som ska ge biologiska datorer en ny typ av ”levande” beräkningskraft. Låter inte alls otäckt?! Hur som helst behöver chefer förstå detta, menar Webb, och börja bygga roller och kompetenser som krävs. Denna teknologi kommer nämligen att förändra näringslivet i grunden. Gulp.
  8. Förhandlingsteknik – eller klassisk trollning? Experterna bråkar högljutt om president Donald Trumps många utspel om tullar och utrikespolitik. Jag läste en intressant genomgång av Trumps bästsäljande bok ”Art of the deal”, ursprungligen publicerad 1987. Här hittar vi intressanta nycklar till att förstå presidentens beteende knappt 40 år senare. ”My style of deal–making is quite simple and straightforward”, skriver han. ”I aim very high, and then I just keep pushing and pushing to get what I’m after. Sometimes I settle for less than I sought, but in most cases I still end up with what I want.” I boken listar han också 11 nycklar till den perfekta dealen. Nr 1? Tänk stort! ”If you’re going to be thinking anyway, you might as well think big”, skriver Trump. Förhandlingsexperten bakom artikeln kontrar med att den typen av aggressiv start ofta leder till ett (eventuellt oreparerbart) trovärdighetstapp.  
  9. I flödet såg jag en intressant faktauppgift från chefsorganisationen Ledarna, som visar att chefer är sjukskrivna hälften så ofta som genomsnittet: Chefer har i snitt 4,8 sjukskrivningsdagar per år, vilket är nästan hälften jämfört med arbetsmarknadens genomsnitt på 9,0. Högsta chefer är sjukskrivna minst (2,9 dagar). Supermänniskor eller symtom på ett arbetsliv i (alltför) högt tempo? Jag gissar på det senare.
  10. Sprängningarna har blivit vardag – bokstavligt talat. Enligt Polisen är flera av sprängningarna riktade mot företag i utpressningssyfte. Tidningen Arbetsvärlden har pratat med organisationen Småföretagarna, som vittnar om att många medlemmar blivit utsatta för utpressningsförsök, men att få vågar anmäla: ”Det känns antagligen för obehagligt. Det är otroligt mycket tuffare än vad många tror att utsättas för den här kriminaliteten”, säger Caroline Szyber, vice ordförande på Småföretagarna.
megafon

Tecken i tiden med Fredrik Kullberg

Månadens på uppgång

  • Det kortsiktiga ägarintresset. Tech-baronerna fjäskar för Trump och tonar ner det där med mångfald och hållbarhet.
  • Mellanchefen. Åtminstone enligt Hugo Rehnberg på magasinet SvD Perfect Guide, som tröttnat på 25-åringars åsikter om organisationsstruktur. I stället framhålls förtjänsterna med erfaret mellanchefskap i form av riktigt fyrkantiga excelfascister som förmår skapa reda i oredan.
  • Peter Carlsson. Krisande Northvolts avhoppade vd är i gång med ett nytt projekt, Ekenäs Venture. Carlsson är tystlåten om saken, men enligt Realtid tycks det handla om ett investeringsbolag.

Månadens på nedgång

  • Fredrik Reinfeldt. Avgår som ordförande för Svenska fotbollförbundet, efter två år kantade av kritik för bland annat socialt ointresse.
  • Susanne Ås Sivborg. Lantmäteriets tidigare generaldirektör har fått nya arbetsuppgifter sedan det avslöjats att hemliga uppgifter legat öppna i myndighetens digitala register. Ny arbetsplats blir Regeringskansliets så kallade elefantkyrkogård.
  • Befolkningsökningen. Oväntat svag invånartillväxt ställer lokala beslutsfattare ute i kommunerna inför ”existentiella” dilemman, enligt forskaren Josefina Syssner.

Månadens utropstecken

”Världens mest anonyma vd” Xu Yangtian, grundaren av kinesiska e-handelsjätten Shein hamnar i skottgluggen när EU inleder en granskning och uppmanar medlemsländerna att driva på för att slopa tullundantaget på 150 euro och i stället införa avgifter för att stävja flodvågen av lågprisprylar. Föga förvånande välkomnas initiativet av en pressad svensk detaljhandel – som samtidigt efterlyser än hårdare tag mot vad som beskrivs som ”illojal konkurrens.”

Månadens motröst

Kommer från mer än 20 organisationer i den så kallade Hiatus-koalitionen, som i franska medier argumenterar för att de enorma satsningarna på AI ”påskyndar ekologisk kollaps, fördjupar orättvisor och ökar maktkoncentrationen.” Rättvisande eller ej, är det ändå ett uppfriskande avbrott i den allmänna halleluja-kören.

Månadens frågetecken

Hur få kreativiteten att sprudla och medarbetarna att bidra med innovativa idéer? Svar: bra arbetsmiljö. I en ny doktorsavhandling från Mälardalens universitet slår Rachael Tripney Berglund fast att god organisatorisk och social sådan är en nyckelfaktor för innovation, och att ledningens agerande och prioriteringar spelar en avgörande roll. ”Om högsta ledningen visar att medarbetarnas psykiska hälsa är viktig, och om det kommuniceras tydligt, skapas en miljö där innovation kan blomstra”, säger hon till Esbri. Även Chef har skrivit om forskningen här.

nyhetsbrev

Vill du ha mer? Prenumerera på Chef Weekly – nya spaningar i din inkorg varje vecka!

LÄNKLISTA

Redan PLUSkund — Logga in

Bygg vidare med fler tjänster

Nå nästa nivå med

Chefakademin+

Få de viktigaste insikterna, handplockade nyheter, smarta verktyg och ledarskapsutveckling – på ett sätt som fungerar i din vardag.

Endast 349:- / mån*
  • Omvärldsbevakning – senaste ledarskapsnyheterna och -forskningen, samt andra ämnen som direkt rör chefsrollen.
  • Tidningen Chef och Chef GPT – tidningen hem i brevlådan 11 gånger per år, tillgång till hela tidningsarkivet och AI-tjänsten Chef GPT.
  • Digitala masterclasses – upskill med tillhörande workshopsmaterial som du kan använda på din arbetsplats.
  • Ljudboksbibliotek – ett digitalt bibliotek där du kan lyssna på sammanfattningar av de viktigaste ledarskapstitlarna!
  • Verktyg i vardagen – mallar, guider och metoder som underlättar ditt arbete.

*Faktureras halvårsvis eller årsvis. Tjänsten förnyas automatiskt om den inte sägs upp före sista giltighetsdatum.
Läs villkoren
Läs om Chefakademin+