”Mina medarbetare vill löneväxla – vad gäller?”

En fråga som kanske dyker upp i löneförhandlingen? Chefen Sophias anställda vill löneväxla och hon är osäker på vad som gäller. Läs svaret från experten!

Sätta lön
Text: Redaktionen
Publicerad

Fråga: Jag har anställda som vill löneväxla och jag känner mig osäker på vad som gäller. Kan du berätta vad det innebär, jag tycker att allt med pensionsförsäkringar är lite extra svårt. Och hur påverkar det höjda basbeloppet den lön man bör ha kvar efter löneväxlingen? 

Jag behöver få full koll på vad det här kommer att kosta bolaget och vad som blir bäst för båda parter. 

/Sophia

Svar: Löneväxling till pension innebär att du kommer överens med en anställd om att hen avsätter en viss del av sin lön till pension i stället för till lön.

Eftersom skatten på pensionspremier är lägre än arbetsgivaravgift och skatt på lön så kan detta utrymme i stället tillfalla den anställde vid löneväxling till pension. Det innebär alltså att löneväxling till pension är kostnadsneutralt för dig som arbetsgivare.

För att inte förlora på löneväxling ska den anställde ha en lön över 8,07 inkomstbasbelopp per månad efter löneväxling: för 2017 innebär det över 41 360 kronor per månad efter löneväxling.

Det är också viktigt att du som arbetsgivare fortsätter att betala in premier till tjänstepension som baseras på lönen före löneväxling.

Dessa delar gäller även vid löneväxling till bilförmån, etc.

/Anncharlotte Bretan, ledarskapsutvecklare lön, Ledarna

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden