Personal hot mot IT-säkerheten – 5 tips till dig som chef

Anställda vet inte vad de ska göra om företaget utsätts för en cyberattack. Många är osäkra på riskerna och en del tvingas dessutom bryta mot säkerhetsreglerna för att kunna utföra sitt arbete, visar en ny undersökning.

Krisledarskap
Publicerad

Hur är anställdas koll på cybersäkerhet? Inte särskild god.

Så många som över 30 procent av medarbetarna vet inte vad de ska göra om organisationen utsätts för en IT-attack, och över 20 procent behöver ibland – eller ofta – bryta mot säkerhetsreglerna för att kunna göra sitt jobb, enligt en ny enkätundersökning från Wise IT.

Ännu en skriande anledning för chefen att ta frågan om cybersäkerhet på största allvar, med andra ord.

”Sättet som företag agerar på här och nu kommer att vara avgörande för framtiden”, säger Mathias Linarfve, vd på Wise IT, i en kommentar.

Cyberbrott alarmerande företagshot

Chef har i en rad artiklar just skrivit om det alarmerande hotet som cyberbrott innebär och vikten av god krisberedskap.

Det handlar bland annat om vårt allt större beroende av datorer, angriparna som bara blir bättre och bättre, och de känsliga datasystemen som är lätta att tränga in i.

”Hade vi inte haft så sårbara IT-system hade vi inte heller haft de här problemen. Inte ens de bästa organisationerna och största företagen i världen klarar sig från cyberangrepp”, sade Pontus Johnson på ett seminarium nyligen om cyberhot anordnat av SNS.

5 tips – Så blir personalen vass på it-säkerhet

  1. Prioritera IT-säkerhet på ledningsgruppsnivå.
  2. Gör en tydlig strategi och policy.
  3. Fokusera på internkommunikationen.
  4. Utbilda nya och befintliga medarbetare.
  5. Träna regelbundet på det ni har lärt er.

Osäkerhet kring IT-säkerhet

Av undersökningen från Wise, som grundar sig på över 500 enkätsvar under våren 2022, framgår vidare att 26 procent upplever att de är osäkra på de risker som finns kopplat till IT-säkerhetsfrågor, eller om organisationen överhuvudtaget har en tydlig policy kopplat till det.

Ett sätt att komma till rätta med problemet är att utbilda personalen, menar Wise IT-vd:n Mathias Linarfve. Men också att prioritera IT-säkerheten på ledningsgruppsnivå:

”En tydlig strategi och policy för IT-säkerhet är ett måste i alla organisationer. Ett annat råd är att fokusera på internkommunikationen.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.