Lina Gebäck: ”Att sälja in mig var inte min grej”

Idén att leverera färdiga mat­kassar med recept och råvaror hem till dörren tände hon inte alls på när den dök upp. ”Jag var skeptisk”, säger Lina Gebäck, grundare och ansiktet utåt för Linas Matkasse.

Karriär
Publicerad

Lina Gebäcks namn har blivit synonymt med en viss sorts matkasse, med dörr till dörr-leveranser av färdigkomponerade middagsmenyer till hushåll i hela Sverige och i de nordiska grannländerna.

På tio år har Linas Matkasse vuxit från ingenting till en mångmiljon-industri med 220 anställda, med Lina Gebäck vid rodret som del-ägare, ansiktet utåt och tills nyligen chef över dess menyteam. På sätt och vis började det ännu tidigare, när Lina Gebäck som 14-åring besökte Öppet hus på Huddinge sjukhus:

”Då fick jag se hur några dietister med hjälp av träbitar som skulle föreställa råvaror på en tallrik demonstrerade hur mycket näringsämnen man får i sig av olika sorters mat. Det där blev jag väldigt fascinerad av – att det jag stoppar i mig påverkar hur jag mår. Där såddes ett frö”, berättar Lina Gebäck som med tiden skulle komma att utbilda sig till just dietist.

Uppväxten, även den i Huddinge, var lite ovanlig. Utöver mamma (operationssjuksköterska), pappa (kemist) och två syskon delades huset nämligen av en äldre generation. Först i form av Lina Gebäcks farmor och farfar, sedermera av hennes morfar.

”Jag fick växa upp i en storfamilj. Inte så modernt men väldigt vackert, tycker jag, att kunna ta vara på och hjälpa varandra över generationsgränserna. När vi kom hem från skolan var det alltid någon hemma. Det var en väldigt trygg uppväxt.”

När Lina Gebäck tagit examen från Göteborgs universitet som färdig dietist kom frånvaron av lediga jobb som en kalldusch.

”Det fanns nästan inga dietistjobb att söka. De få som fanns var vikariat eller belägna väldigt långt bort. Dessutom hade jag svårt för själva ansökningsförfarandet, att sälja in mig var inte min grej.”

I brist på annat tog Lina Gebäck jobb som kock på en förskola, vilket artade sig betydligt bättre än hon vågat hoppas.

”Det var fantastiskt kul att få laga maten från grunden, ibland tillsammans med barnen, på den här lilla förskolan med fokus på ekologiskt och vegetariskt. En väldigt lustfylld miljö, där barnen faktiskt valde linssoppa och kikärtsgryta som önskerätter inför avslutningen. Inte direkt de klassiska förstahandsvalen bland barn!”

Lina Gebäck hade redan växlat spår och börjat utbilda sig till det på arbetsmarknaden betydligt hetare jobbet som sjuksköterska när hennes bror Niklas Aronsson hörde av sig från Stockholm med en i hans tycke lysande idé. Detta sedan hans fru en kväll kommit hem trött och frustrerad från jobbet, stressad över den förestående matlagningen. Borde det inte finnas en marknad för färdiga matkassar, så att man slapp besväret med att hitta på något att äta vareviga kväll?

”Jag var klart skeptisk. Middagsmaten vill man ju planera själv, tänkte jag som gillar att gå i mataffärer. Men min bror fortsatte att bearbeta mig.”

Lina Gebäcks 3 karriärtips:

1) Gör något meningsfullt

”Om passionen och hjärtat finns med i det du gör kommer du både att gå längre och ha roligare på vägen.”

2) Omfamna motgångarna

”Försök se svårigheterna som en bra skola. Att lösa problem utmanar din kreativa förmåga och ger dig värdefulla erfarenheter som får dig att utvecklas.”

3) Prioritera i livet

”Hur viktig är egentligen din karriär? Att fundera lite över det kan vara det bästa karriärtipset av alla. Innerst inne kanske du vill prioritera något annat.”

Medan brodern med sin entreprenörsbakgrund tog hand om siffrorna och vd-skapet i det framväxande matkasseföretaget, åtog sig Lina Gebäck med viss tvekan att ta fram menyer och provlaga rätter i sin tvåa hemma i Göteborg, parallellt med sjuksköterskestudierna och rollen som nybliven mamma.

”Det var ju jättetungt att få ihop allt detta, att ägna sig åt matkassarna på kvällar, nätter och helger. Men samtidigt kul och en riktig aha-upplevelse: Efter ett tag förstod jag ju att jag faktiskt skaffat mig mitt drömjobb, det som dietist.”

”Jag har under de här åren tangerat gränsen där det blivit för mycket jobb och karriär. Samtidigt har jag prioriterat min familj och fött fyra barn under samma period, och är jätteglad över att jag inte låtit jobbet stå i vägen för det. I gengäld har jag behövt strunta i annat, som biobesök och fika med kompisar på stan. Jag har insett att man måste välja i livet”, säger Lina Gebäck. 

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.