Läsaren tycker till: Chefs höjdpunkter

Okategoriserade
Publicerad
Christina Håhus, en av Chefs trognaste läsare. Foto: Fredrik Persson.

Christina Håhus, tidigare avdelningschef på Länsstyrelsen i Skåne, har läst Chef sedan starten 1995. Vi lät henne dyka ner i arkivet som alla prenumeranter nu får tillgång till digitalt. Här är Christina Håhus favoriter från 20 år av tidningar.

Varför började du läsa Chef?
”Jag gick ett chefsutvecklingsprogram år 1995–1996. Mina kurskamrater berättade om tidningen och jag började prenumerera. Då var jag ny som chef, så det var bra att ha ett stöd utifrån.”

I dag är du pensionär och läser fortfarande tidningen – varför då?
”Det är spännande att hålla koll på vad som händer på ledarskapsfronten. Man kan också översätta mycket av innehållet till att gälla sitt privatliv. Som artikeln i förra numret, om snällheten som vapen.” (Intervjun med Mattias Hansson)

Vad gillar du mest med Chef?
”Att se vem det är i cheftestet den här månaden. Det bläddrar jag fram till på direkten.”

Nu när du rotat i arkivet – hur står sig artiklarna? Vad känns daterat?
”Jag bläddrade förbi något där det stod om delat ledarskap. Det var ju väldigt på tapeten, många medarbe­tare förordade det på min arbetsplats. Men det blev aldrig så och jag tror inte på det i dag. Det känns lite gammalt.”

Några av godbitarna ur Chefs 20-åriga historia.

Vad håller ännu, anser du?
”Sjuka ska inte jobba, som det stod i något nummer. Inte ens hemifrån. Det är inte okej och det håller ju verkligen fortfarande. Man måste logga ut.”

Minns du något råd du fått från Chef som du använt dig av i ditt eget ledarskap?
”Ja, både om medarbetarsamtal och lönesättande samtal. Och de svåra samtalen, när någon misskött sig. Och anställningsintervjuer. Då har det funnits tips och råd i tidningen utan att jag har behövt skriva in och fråga.”

Du verkar ha använt tidningen mycket praktiskt överlag?
”Ja, många gånger när jag varit lite osäker på jobbet så har jag gått hem och bläddrat i den. Chefsguiderna hade jag på jobbet bakom mig i bokhyllan. Jag kände att jag fick bekräftelse på mitt ledarskap. Man är ju ensam som chef, så det kändes många gånger som att tidningen var min bästa kompis eller min vägledare.”

Nu har du en lång chefskarriär bakom dig. Vad är ditt eget bästa ledarskapstips?
”Det viktigaste är att man orkar, annars är man ingen bra chef. Och då gäller det att ha ett bra liv vid sidan av. Det är en väldig balansgång.”

Christina Håhus topp 5 i Chef efter 20 år:

1. ÖB talar ut om sin utbrändhet.

(Chef nummer 5, 2014)
”En artikel som slog mig direkt när jag satt och bläddrade i tidningen. Dels är Sverker Göranson ju från Kristianstad så vi känner ju till honom här nere. Dels är han hög chef i en manlig värld. Oerhört intressant att han då berättar att han inte orkade längre, i stället för att gå och gömma sig.”
Läs artikeln här.

2. Elisabeth Massi Fritz om balans i livet – bland annat om amning under hovrättsförhandlingen i Pela-mordet.
(Chef nummer 9, 2008)
”En intervju med en stark kvinna, berörde mig också starkt. Hon var helt underbar.”
Läs artikeln här.

3. Fusk på jobbet – vad tillåter du?
(Chef nummer 10, 2013)
”Det är någonting som alla chefer ofta diskuterar med varandra, vad som är tillåtet och inte tillåtet på jobbet.”
Läs artikeln här.

4. Våga styra lönen. 
(Chef nummer 12, 2008)
”Något man måste våga, att inte bara ge lön för lång och trogen tjänst.”
Läs artikeln här.

5. Lean. 
(Chef nummer 11, 2003)
”Då kände jag att jag låg före när det sedan togs upp på en konferens. ­Överhuvudtaget är ni väldigt tidiga med saker och ting, åtminstone om man, som jag, jobbat i statlig förvaltning. Vi låg lite efter – inte i allt, men tidningen Chef låg före får man säga i stället.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.