Kompetensbrist sinkar statliga it-satsningar 

För dyrt, för dåligt och för sent. Svenska myndigheter misslyckas ofta med sina digitaliseringsprojekt, visar en granskning från Riksrevisionen. Gemensamt problem: kompetensbrist. En mer ”strategisk syn” föreslås som lösning, men frågan hur staten lönemässigt ska kunna konkurrera om it-experterna kvarstår.

Digital utveckling
Publicerad
Porträttbild på Jan Szulkin samt en bild på en ipad med grafer
T.v.: Jan Szulkin. Porträttfoto: Riksrevisionen

Riksrevisionens granskning av över 1000 strategiska digitaliseringsprojekt är ingen rolig läsning för alla vänner av statlig effektivitet och hushållning.  

Mycket har nämligen gått snett i de över 1000 granskade projekten vid 136 statliga myndigheter under åren 2012 – 2024, med en samlad budget på 40 miljarder kronor. 

Digitala satsningar utan resultat

Nästan hälften av de digitala satsningarna präglas av stora förseningar och kostnadsökningar, framgår det, samtidigt som 31 projekt har stoppats helt utan att leverera några resultat – men efter att ha slukat 1,6 miljarder skattekronor. 

Porträttbild på Jan Szulkin
Jan Szulkin. Foto: Riksrevisionen

Ett gemensamt problem bakom misslyckandena är brist på kunnig it-personal och kompetens inom upphandling av digitala lösningar, visar granskningen.

Vilket i vissa fall har lett till oförutsedda behov av konsultupphandlingar, och ytterligare kostnadsökningar och förseningar i sin tur.    

Jan Szulkin är effektivitetsrevisor på Riksrevisionen och arbetat med granskningen. 

”Enligt vår granskning är det långt ifrån alla myndigheter som har en strategisk syn på sin it-kompetensförsörjning. Vi tror att det skulle kunna vara en pusselbit i fortsättningen”, säger Jan Szulkin till Chef.

Riksrevisionen menar att myndigheterna inte har varit tillräcklig ”proaktiva” i sitt arbete med att ordna kompetensförsörjningen för sina digitaliseringsprojekt.

Myndigheter saknar it-strategi

Det visar sig att flesta myndigheter saknar en strategi för it-kompetensförsörjningen.  

Även bland myndigheter som genomfört många digitaliseringsprojekt saknar de flesta en sådan plan.

”Enligt vår granskning är det långt ifrån alla myndigheter som har en strategisk syn på sin it-kompetensförsörjning.”

Riksrevisionen bedömer det som viktigt att statliga myndigheter utvecklar en fungerande strategi för att säkerställa tillgång till rätt kompetens för sina digitaliseringsprojekt i fortsättningen, på både kort och lång sikt. 

”Det finns en stor förbättringspotential sett till myndigheters erfarenhet och samverkan, även kring kompetensförsörjningen”, säger Jan Szulkin. 

Problemen med att rekrytera it-expertis är samtidigt intimt förknippat med den hårda konkurrensen med företag inom den privata sektorn, där statliga arbetsgivare inte har en chans att konkurrera lönemässigt. 

Finns risk att myndigheterna dräneras än mer på it-expertis av den orsaken? 

”Vi har inte specifikt granskat detta. Men generellt sett kan man väl anta att det på en marknad där efterfrågan är större än utbudet är en risk att man inte kan knyta till sig den kompetens man behöver, särskilt när man har svårt att konkurrera i lönebildningen”, säger Jan Szulkin. 

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.