Hennes chefsjobb är att ge liv till staden

Att blåsa nytt liv i svenska stadskärnor är Karolin Forslings specialitet. Som stadsutvecklare och chef inom tunga fastighetsbolag vågar hon gå mot strömmen och tänka nytt, även om det ibland kostar på.

Karriär
Publicerad
Bild på Karolin Forsling
Karolin Forsling

Vad vore livet utan levande stadskärnor? Mycket, mycket tristare, tycker Karolin Forsling som gjort utvecklingen av våra städer till en livsstil och hel karriär. Hela tiden på sitt eget sätt och utan att följa skolboken. Tricket är att lyfta fram det vackra och själfulla i Sveriges ibland väl tillrättalagda stadscentrum.

”Finns där ingen själ, så skapar jag den. Det måste finnas en variation och en brokighet”, säger Karolin Forsling som är chef för stads- och projektutveckling på Alectas nybildade fastighetsbolag och får sina bästa idéer i stallet.

Det började i Sundsvall. Karolin Forsling var student på Mitthögskolan, och hade tillsammans med studiekompisen Ylva Olofsson jobbat extra som centrumledare på Eurostop-anläggningarna. En dag blev de uppringda av fastighetsbolaget Norrporten, som till sin förtvivlan upptäckt hur Sundsvalls stadskärna långsamt förtvinade på grund av det stora köpcentrumet strax utanför stan. Kunde de unga centrumledarna tänka sig att presentera sina idéer om hur man bäst livar upp stämningen, handeln och kundtillströmningen?

”Jag var 23 år och visste ingenting om hur man jobbar med stadskärnor. Men tänkte: hur svårt kan det vara? När presentationen var klar, blev vi ombedda att lämna rummet några minuter. Och fick sedan frågan: kan ni ta det på tre år?”

Med hårt arbete, minimal budget och trots ett inte sällan skeptiskt bemötande, lyckades Karolin Forsling med det nästan omöjliga, att blåsa nytt liv i stan genom att praktiskt taget vända upp och ner på den.

Som ledare för det nybildade På Stan-bolaget fick hon de 350 handlarna och stadens potentater att inse det fiffiga i att prata med varandra, samtidigt som hela Sundsvall bjöds på hejdundrande jippon och festligheter. Hur skalar man ett ton potatis, var frågan som uppstod under ett stadsgemensamt nationaldagsfirande. Karolin Forsling löste uppgiften, och kunde i samma veva glädjas åt att Sundsvall kammade hem utmärkelsen Årets stadskärna.

”Att inte bara prata, utan också leverera – det är min grej, och kännetecknande för alla projekt jag drivit”, säger hon.

Hört talas om begreppet Köpkvarter? Det hade ingen gjort innan Karolin Forsling uppfann det, i samband med nydaningen av det slitna industriområdet Sickla i Stockholm. Andra affärsutvecklare skulle förmodligen ha rivit hela rasket och uppfört ett nytt köpcentrum på platsen, i glas och stål och identiskt med hundratals andra.

”Men jag ville inte det, utan såg till att bevara den gamla miljön, fylla den med nytt innehåll och jobba med de empatiska värden som de gamla industrikåkarna och historien representerar. På så sätt blev Sickla köpkvarter attraktivt”, säger Karolin Forsling som även var konceptutvecklare och drivande kraft bakom Stockholms Urban Escape – det som förut hette Gallerian – samt den egensinnigt eleganta Mood-gallerian, i ett tidigare bortglömt hörn av samma stad.

Jobbigast i karriären är det som också varit roligast, att själv staka ut riktningen och inte alltid följa manualen. Samtidigt som hon brinner för stadsutveckling, kan det tära på en att ständigt gå emot branschens gängse vokabulär och förhållningssätt, år efter år, förklarar Karolin Forsling. Tack och lov då för hästarna. Hemma i stallet finns tre stycken, halvbloden Thalia, Vendela och Despina.

”Hästarna hjälper mig att orka, få distans och stadga. För mig är ridning ett livsvillkor.”

Hemifrånarbete och e-handel breder ut sig – vad ser du för framtid för Staden?

”Det är mer svårnavigerat nu, vissa ifrågasätter ju om vi ens ska ha några kontor. Samtidigt är jag mer övertygad än någonsin om behovet av attraktiva, levande städer. För att uppfylla det behöver vi jobba ännu mer gränsöverskridande med stadsutveckling och med ny kompetens, kanske hämtad från start up-världen; göra beta-versioner i mindre skala, och sedan växla upp om experimentet håller. Jag tror inte på fler rapporter! När de släpps, har världen redan ändrat sig”, säger Karolin Forsling.

3 karriärtips från Karolin Forsling

  1. Be om hjälp. Ring upp eller mejla, oavsett vilken titel eller funktion personen i andra änden har. Att fråga kostar inget, och är varken farligt eller något att skämmas för.
  2. Se världen. Jag fascineras av människors beteenden. Hur vi bor, lever och jobbar. Jag läser mycket, träffar väldigt mycket folk och försöker omsätta idéerna jag får i praktiken.
  3. Engagemang. Jag har aldrig gjort medvetna karriärval, mer drivit saker som engagerat mig. Med rätt ingredienser, går det att skapa enorma värden för företag, människor och samhället.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.