Karin Zingmark: Därför ska du snälltolka mera
”Men hur sjutton tänker de? Allvarligt talat, de har ju noll koll!”
Känner du igen dig?
När förändringstakten är hög och tid för reflektion och distans inte riktigt finns är det vanligt att vi reagerar starkt och negativt i olika situationer på jobbet. Pulsen går upp och irritationen tilltar.
”Det är så TYPISKT!”
Innan man vet ordet av har man delat känslan av frustration och irritation med en kollega och sen är skitsnacket igång.
Forskning visar att förändring triggar rädslor hos oss människor på olika sätt.
När vi känner oss hotade, i relation till vår status i gruppen eller när vi känner att vi tappar kontroll och möjlighet att påverka, aktiveras hjärnans rädslocenter.
Att bli ledsen, irriterad eller till och med arg är inte ovanligt.
Och när vi känner oss hotade tar vi dessutom gärna till olika typer av härskartekniker.
”När ledare saknar kunskap kring de rädslor som uppstår i förändring underskattar man ofta den tid som krävs för att genomföra förändringen.”
Klassiska mobbningstendenser så som att regelbundet glömma att bjuda in någon till ett möte, att börja prata med kollegan samtidigt som personen i fråga håller sin presentation eller att till och med förlöjliga den andra i syfte att lyfta sig själv är inte ovanliga.
När jag ställer frågan i mina föreläsningar om man någonsin varit utsatt för härskartekniker på jobbet åker i principer alla händer upp i rummet direkt.
När jag därefter ställer följdfrågan: ”Vem vet med sig att man utsatt en kollega för härskartekniker?” är antalet händer i luften färre.
För vi beter oss sällan illa medvetet. Det är känslor, och framför allt rädslor, som talar.
Forskning visar också att de organisationer som tillåter dåligt beteende så som härskartekniker på jobbet drabbas dubbelt upp, eftersom människor inte bara mår dåligt på jobbet utan också aktivt drar ner på arbetsinsatsen samtidigt som de lägger otroligt mycket energi på att oroa sig över det som skett.
När ledare saknar kunskap kring de rädslor som uppstår i förändring underskattar man ofta den tid som krävs för att genomföra förändringen.
Siffror från bland andra McKinsey visar att 70 procent av alla förändringar misslyckas, och med insikt om hur vi människor och våra känslor kan ställa till det är siffran inte alls förvånande.
”När vi känner oss hotade, i relation till vår status i gruppen eller när vi känner att vi tappar kontroll och möjlighet att påverka, aktiveras hjärnans rädslocenter.”
Så, vad kan vi då göra för att minska all denna stress och få folk att sluta oroa sig och i stället lägga tiden på att samarbeta, skapa bra resultat och samtidigt må bra?
Börja med att ta ett steg bort från dig själv och försök se på situationen med lite perspektiv. Varför reagerar du så starkt? Varför tycker du att personen i fråga är en idiot? Kan det ha att göra med dina egna rädslor?
Var snäll mot dig själv – det är okej att känna oro.
När du tagit lite tid för att få perspektiv och reflektion på tillvaron – börja snälltolka.
Testa att ställa nyfikna och snälla frågor i stället för att gå i försvar och varva igång. Jag lovar att alla relationer på jobbet och i livet i stort blir så himla mycket finare.
Utgå helt enkelt från att den andra personen vill dig väl.
För i de allra flesta fallen är det ju faktiskt precis så verkligheten ser ut.
karin zingmark
Gör: Författare, talare och rådgivare inom ledarskap och kommunikation i en uppkopplad värld. Jobbar som styrelseledamot och investerare, certifierad inom neuroledarskap och partner till Duke CE, rankad nr 1 i världen av Financial Times inom ledarskapsutveckling.
Ålder: 50.
Familj: Man, två tonårsdöttrar och en glad golden retriever.
Bor: Täby och så ofta som möjligt i Ramundberget.
Intressen utanför jobbet: Skidåkning – helst topptur med hunden men också gärna i pist och på längd, surf, vandring och upplevelser i vacker natur. Kontakt: karinATkarinzingmark.com och träffas också gärna på Linkedin: linkedin.com/in/karinzingmark
Tidigare på Chef av Karin Zingmark:
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.