Johan T Lindwall: ”Jag står för det jag har gjort”

Karriär
Text:
Publicerad

De flesta förknippar honom med glamour, kändisar och kungligheter. Men det var inte för att få in en fot i den fina världen som Johan T Lindwall, chefredaktör för Svensk Damtidning, klev in på den journalistiska banan.

I stället var det drömmen om gratis datorspel som lockade honom.

”Jag var 13 år och hade precis fått en hemdator i julklapp. Det fanns få spel och de som fanns var väldigt dyra. Då tänkte jag att om jag kan skriva spelrecensioner för Expressen måste det betyda att tillverkarna kommer att ge mig spel. Då slår jag två flugor i en smäll – jag får spela gratis och får betalt för att skriva om det”, säger han.

Ett samtal till Expressen senare och jobbet var hans. Under hela skoltiden kom han sedan att jobba lov, helger och kvällar på olika lokaltidningar i Småland där han växte upp.

Efter gymnasiet gjorde han militärtjänst på Värnpliktsnytt och blev sedan värvad av Expressen, som han med några få undantag har varit trogen under hela sin karriär.

Men från och med december förra året heter hans arbetsplats Svensk Damtidning. I och med det har han också bytt roll från reporter till chefredaktör, och tagit steget in i en formell chefsroll, vilket är helt nytt för honom. Trots detta var det aldrig någon tvekan om att han skulle tacka ja.

”En sådan här chans kommer bara en gång. Och jag kände att efter 16 år på Ex­pressen och så många år som reporter var det ett naturligt steg i min karriär. Det var det här eller chef på Expressen jag skulle bli, men där finns ju redan en chefredaktör.”

Den jakt på adrenalin som har varit en av hans främsta drivkrafter som reporter tror han inte kommer att försvinna bara för att han lägger pennan ifrån sig. Tidigare handlade det om att få till en bra story och hamna på löpet. Nu är det andra saker i fokus.

Johan T Lindwalls 3 karriärtips

1. Tro på dig själv. Våga ha självförtroende och visa det. Det är osvenskt och sticker i ögonen på vissa, men det är bra.

2. Våga ta steget och gör det du tror på. Släpp sargen och åk ut på isen. Sluta upp med att vara en trygghetsnarkoman.

3. Ta fram din sociala sida och börja nätverka. Om du tycker om att träffa och prata med allt och alla kommer du att ha nytta av det i din karriär.

”Nu handlar kicken om att få till försäljningen av tidningen och trafiken till webben, att visa resultat och svarta siffror”, säger han.

Och valet av Johan T Lindwall som chefredaktör för Svensk Damtidning känns inte helt långsökt. Under större delen av sin karriär har han skrivit om kändisar i allmänhet och kungligheter i synnerhet.

Skälet till detta är att han tidigt insåg att han var tvungen att nischa sig som journalist för att bli mer eftertraktad. Han funderade på att bli politisk reporter, men när han fick upp ögonen för den kungliga journalistiken såg han sin chans.

Under åren har han även blivit utsatt för en hel del kritik och häcklande, inte minst av de personer som har figurerat i hans artiklar. Men inte heller detta bekommer honom nämnvärt.

”Någon med ett lite svagare psyke hade nog inte klarat det. Jag har ju blivit ganska hårt ansatt. Men jag står för det jag har gjort och har aldrig känt att jag har gått över gränsen.”

När det gäller karriärmässiga höjdpunkter vill Johan T Lindwall i första hand lyfta fram åren som korrespondent för Expressen i New York 2002 och 2004 till 2007. Då bevakade han bland annat orkanen Katrina och Christer Fuglesangs första rymdresa.

Samtidigt går det inte att komma runt den händelse som på allvar satte hans namn på såväl den svenska som den internationella mediekartan.

Tillsammans med en fotograf lyckades han 1995 nosa upp skådespelaren Richard Gere i en tämligen privat situation under ett besök i Sverige.

”Det går inte att förklara hur stor Richard Gere var på den tiden. Han var det största som fanns och vi fick bilder på honom badande naken med en ung svensk tjej en tidig morgon utanför Båstad. En helt osanno­lik historia.”

Fick Johan T Lindwall spola tillbaka bandet och göra om sin karriär är det möjligt att han skulle ha bytt tidnings­redaktionen mot en rättssal. Som ung drömde han om att bli brottmålsadvokat.

”Det skulle vara kul att veta hur jag skulle ha blivit som jurist. Skulle jag ha blivit en av Sveriges bästa brottmålsadvokater som jag drömde om?”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.