Jobbsökanden tar för givet att chefen ska vara bra
Hur stor roll spelar du som chef för en arbetssökande? När kandidater fått svara på vilken fråga som är viktigast under rekryteringsprocessen uppger allt färre att en bra chef är det mest avgörande. Men siffrorna är inte allt, det handlar snarare om att allt fler tar för givet att chefen är bra, säger Fredrik Hillelson, vd och grundare för Novare som gjort undersökningen.
Det är rekryteringskoncernen Novare som gjort en undersökning bland sina sextio rekryterare och kommit fram till att en bra chef har blivit allt mindre viktigt för kandidaten i en rekryteringsprocess. Möjligheten att kunna jobba hemifrån har i stället seglat upp som en av de viktigaste frågorna.
När undersökningen gjordes för tre år sedan upplevde 45 procent av rekryterarna att chefen spelade en stor roll för kandidaterna. Idag är siffran nere på 30 procent.
Men chefens kvalitet blir inte mindre betydelsefulla för det, det handlar snarare om en annan typ av inställning menar Fredrik Hillelson, vd och grundare för Novare. Han har observerat en förändring mellan olika generationer. Den yngre generationen tar snarare för givet att man ska ha en bra och närvarande chef.
”Min erfarenhet är att den nya generationen chefer, 70-80-90-talister, har ett stort intresse och engagerar sig. Nu är det så att de som faktiskt vill bli chefer blir det. De tar ledarskapet seriöst. Det är en hygienfaktor. Det är en annan syn än den som 50-60-talisterna har”.
En sådan inställning kommer med en del konsekvenser berättar han.
”Man förutsätter att chefen ska vara bra. Och förutsätter man det och det visar sig att chefen suger då byter man. Dagens unga har lägre acceptansnivå och byter snabbt arbetsgivare i så fall”.
Att Sverige har en hög standard och att många känner att de har respektfulla chefer lyfter han upp som en framgångsfaktor.
”Jag träffar ungefär 800 personer per år och av dem skulle jag säga att ungefär 60 procent tycker att de har en bra chef och 40 procent tycker att de har en dålig chef. I många länder springer folk runt och är rädda. Det är inte hållbart. Det är klart vi har sådana arbetsplatser i Sverige också men de blir färre eftersom folk slutar där.”
Fredrik Hillelson lyfter även pandemin som en faktor som påverkat ledarskapet. Medarbetare väntar sig att chefen pekar åt en riktning och att de sedan tar vid därifrån.
”Ibland måste en chef peka med hela handen beroende på situation. Men jag tror pandemin har satt chefen som är ett kontrollfreak på prov. De har fått märka på distans att folk tar mycket mer ansvar än de tror. Det är en positiv utvecklig vi sett de senaste åren”.
Myntet har två sidor. Att folk kan ta mycket ansvar samtidigt som undersökningen alltså visar att möjligheten att kunna jobba hemifrån blivit en viktig fråga för många väcker en oro hos honom.
”Jag är orolig för att om man låter folk jobba hemifrån hela tiden så kommer vi se en generation som jobbar för mycket. Att vi kommer se mer utbrändhet på grund att vi släppt folk för fria och att de tar för mycket ansvar. Långsiktigt är det wow för arbetsgivaren, kortsiktigt kommer det få konsekvenser tror jag”.
I undersökningen framkommer det också att fler under 2022 tänker rekrytera inom hållbarhetsområdet, jämfört med såväl under 2020 som 2021. Samtidigt minskar fokuset på att rekrytera inom digitalisering.
”Det går alltid trender i näringslivet. De senaste åren har hållbarhet varit ett buzzword och nu blir det också en realitet. Ska man vara ett hållbart företag behöver man ha hållbara medarbetare”, säger Fredrik Hillelson.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.