Lena Matthijs: ”Jag har inte varit en karriärist för sakens skull”

Karriär
Text: Redaktionen
Publicerad

Lena Matthijs började sin poliskarriär som väktare. Hon utbildade sig till polis, blev Sveriges första kvinnliga piketpolis, tog en juridikexamen och avancerade så småningom till områdespolischef. Hon är också författare och skriver deckarromaner inspirerade av upplevelser och händelser från polisyrket. I maj kommer hennes fjärde bok, ”En bror för en syster”. Chef ringde upp och ställde 5 snabba frågor:

Du har gjort karriär i ett rasande tempo. Hur har du lyckats med det?
”Jag har inte varit en karriärist för sakens skull. Jag har stått över att söka flera jobb för att de inte passat mig eller mitt liv. Jag har sökt roliga jobb istället som till exempel läraryrket. Det var något jag ville testa på.”

Hur är du en bra ledare?
”Jag underlättar för närmsta chefer och personal att göra sitt jobb. Jag ska vara en möjliggörare för ett bra arbete och jag ifrågasätter mycket rutiner uppåt. Jag ser vad som behövs för att personalen ska göra ett bra jobb och så ser jag vad jag rimligen kan hjälpa till med.”

Vad kan det vara konkret?
”Som att se om vi kan förenkla förundersökningsprotokollen så de blir lättare att skriva för personalen. Eller möjliggöra för personalen att arbeta i grupp istället för enskilt om de efterfrågar det.”

Handlingen i dina böcker är inspirerade av verkliga händelser från ditt yrke. Är skrivandet ett sätt för dig att bearbeta vardagen inom polisen?
”Min första bok handlade om en ung tjej som jag träffat i mitt yrke och inte kunnat släppa. Delar av den nya boken är också inspirerad av riktiga händelser, bland annat av en sprängning av en polisbil i Malmö. Jag har inte sett skrivandet som en bearbetning, däremot ett sätt att pausa jobbet så att jag inte går och maler saker. Vissa kopplar av genom att titta på tv eller lösa soduko. Jag skriver.”

Vad är dina bästa tips till en ledare, personligt och karriärsmässigt?
”Sov 8 timmar varje natt och prioritera inte bort egen träning. Det är att prioritera bort sig själv och då håller man inte länge. När jag frågar varför människor inte hinner träna till exempel så har de massa andra onödiga saker de gör istället. Som att stryka kläder. Man kanske ska sluta stryka? Ens egen hälsa måste komma före det. Sen ska man vara en trevlig chef och inte hålla på och jämföra sig själv med andra. Man ska vara nöjd med sig själv. Det är viktigt.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.