”Jag har aldrig gett upp, och det är jag glad för i dag”
Tuffast tänkbara utgångsläge, och till synes omöjliga drömmar. Från en barndom i Mellanösterns dammiga flyktingläger har Astrid Hessami gjort chefskarriär inom svensk offentlig sektor. ”Ett annorlunda utseende, ett annorlunda namn betyder inte att du inte kan bidra till samhället”, säger hon.
Studievägledaren krävde en förklaring. Vad gör Astrid Hessami på nätterna?
Den sjuttonåriga flyktingflickan, redan mamma och med skolarbetet att tänka på, hade synts utanför vägledarens fönster i Nynäshamn på småtimmarna vilket framstod som tämligen egendomligt.
”Jag kallades till möte och förklarade för henne att jag delade ut tidningar. För att försörja mig, och visa människorna i min omgivning vad jag klarar. Jag ställde stora krav på mig själv och har alltid varit målmedveten”, säger Astrid Hessami.
Det har gett resultat.
Från tuffast möjliga utgångsläge har Astrid Hessami svingat sig upp till en chefskarriär inom offentlig sektor. Sedan ungefär ett år tillbaka är hon vård- och omsorgschef i Västerås stad.
”Det bästa med jobbet? De dagliga mötena, med medarbetare och verksamhetens kunder och anhöriga. Det ger mig energi. Jag har världens bästa arbetsgrupp och jobbar med det viktigaste som finns – de äldre som har byggt vårt samhälle”, säger hon.
Länge tedde det sig oklart om det skulle bli någon karriär alls.
”Läkare blev jag inte. Men jag är stolt över min karriär.”
Astrid Hessami växte upp i de kurdiska delarna av Iran och Irak, med en pappa som var gerillasoldat och en mamma som kämpade för den kurdiska saken även hon, och därför tidvis satt i fängelse.
”Jag var väldigt avvikande”, berättar Astrid Hessami om sin barndom som till stora delar utspelade sig i regionens dammiga flyktingläger.
Trots förhållanden som tidvis inbegrep beskjutning fortsatte Astrid Hessami envist med att dansa balett, och spinna stora men till synes omöjliga drömmar om att en dag bli lärare eller doktor.
ASTRID hessami – karriären i korthet
1995: Ankomsten till Sverige som 14-årig flykting. ”Jag tänkte att nu är jag i frihetens land, och då får ingenting hejda mig.”
2001: Färdig undersköterska. Arbetar under många följande år inom socialpsykiatri, LSS, akutkirurgi. Läser även in en fil kand i sociologi, en magisterutbildning i ledarskap, och frilansar som journalist åt kurdiskspråkiga medier. ”Jag har alltid varit intresserad av politik och människorättsfrågor.”
2016: Biståndshandläggare, Sala kommun.
2018: Första formella ledarskapsrollen, som enhetschef inom vård- och omsorgsförvaltningen i Sala. ”Ett av de bästa stegen jag tagit i livet. Andra såg min potential, och jag blev utvald att gå ett aspirantprogram för ledarskap.”
2022: Enhetschef, socialpsykiatri, Enköpings kommun.
2023: Vård- och omsorgschef, Västerås stad. ”Jag älskar mitt jobb. Mötena i vardagen ger mig energi.”
Ankomsten till Sverige som flykting i mitten av 90-talet förändrade livsbetingelserna radikalt. Astrid Hessami insåg omedelbart att hon kommit till ”frihetens och möjligheternas land”, en chans som inte fick gå henne förlorad.
Första jobbet på svensk jord var som svetsare på en plastfabrik, ”jag bara klev in, utan att kunna svetsa”.
Senare följde studier till och arbete som undersköterska, en fil kand i samhällsvetenskap och sociologi, några års frilansande som kultur- och politikjournalist för kurdiskspråkig tv och tidningar.
”Jag har världens bästa arbetsgrupp och jobbar med det viktigaste som finns – de äldre som har byggt vårt samhälle.”
Och så chefskarriären inom vård, socialtjänst och omsorg som tog sin början i Sala kommun efter ett par år som biståndshandläggare för samma arbetsgivare.
”Läkare blev jag inte. Men jag är stolt över min karriär, att ha tagit vara på möjligheterna jag fått och vad jag har åstadkommit. Alltihop trots ett visst motstånd, både från nära och kära och det omgivande svenska samhället”, säger Astrid Hessami vars passion för yrkeslivet ibland krockat med släktingars mer traditionella ideal.
Samtidigt har svenska arbetsgivare inte alltid visat sig välkomna det ”annorlunda”.
”Ett annorlunda utseende, ett annorlunda namn betyder inte att du inte kan bidra till samhället. Jag menar att alla, oavsett bakgrund och etnicitet, måste kunna få visa vad de går för, eller åtminstone få en chans att komma på intervju. Själv har jag aldrig gett upp, och det är jag glad för i dag. För mig är ingenting omöjligt.”
Hur ser du på framtiden?
”Även om jag stortrivs på mitt jobb, kanske jag inte fortsätter att vara chef för evigt. Jag vill gärna syssla med utvecklingsarbete. Söka lösningar på de många utmaningar som vårdyrket står inför vad gäller bemanning och demografi – de äldre blir allt fler, samtidigt som det är svårt att hitta personal. På något sätt behöver vi bli mer flexibla, och jobba mer med att bibehålla de äldres hälsa och förmågor”, säger Astrid Hessami.
Astrid Hessamis 3 bästa karriärtips
- Ge aldrig upp. ”Det är bara fantasin som sätter gränser för vad du kan åstadkomma.”
- Var stolt över dig själv. ”Att du är annorlunda kan vara en styrka.”
- Fortsätt drömma. ”När du känner att något är rätt, satsa på det.”
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.