”Jag går in på toaletten och mediterar”

För åtta år sedan gick Cissi Elwin på sommarsemester och kom aldrig tillbaka till jobbet. När ledigheten gick mot sitt slut upplevde hon en trötthet som skulle eskalera och hålla i sig i flera månader. Hon hade drabbats av utmattningssyndrom.

Arbetsmiljö
Text: Sara Marczak
Publicerad

”Jag har alltid jobbat mycket och känt att jobbet är det roligaste som finns. Men efter några år som vd på Svenska Filminstitutet blev det väldigt svårt att hitta balansen. Det var mycket resor och representation, jag var inte hemma så mycket”, berättar Chefs vd och chefredaktör Cissi Elwin.

Sommaren 2010 skulle hon ta rekordlång semester, hela sju veckor. Men ju mer hon vilade desto tröttare blev hon.

”Det kändes som att jag blev tyngre och tyngre och till slut orkade jag inte gå upp ur sängen. När det var några dagar kvar på semestern fick jag ryggskott och kunde inte röra mig”, berättar Cissi Elwin.

Liknande berättelser finns överallt. De stressrelaterade sjukskrivningarna skjuter i höjden. Både bland chefer och anställda. Utmattningssyndrom, som Cissi Elwin drabbades av, har ökat med hela 70 procent på mindre än tio år.

”Vi på Chef märker att de här sjukdomarna ökar. Därför gör vi mycket på temat för att hjälpa andra att inte drabbas av svår stress.”

Cissi Elwin är väldigt tacksam för den hjälp och vård hon fick. Efter fyra månader var hon tillbaka i arbete, dock inte på samma arbetsplats.

”Jag kan varmt rekommendera andra att gå med i en stresshanteringsgrupp, det var underbart att få prata med andra. För mig var det väldigt skamfullt att ha blivit sjuk, men när jag träffade andra som mådde likadant – vissa av dem var läkare själva – så insåg jag att det var lika jobbigt för dem.”

Rehabiliteringen bestod av långa promenader i skogen, gruppsamtal, enskilda psykologsamtal, mindfulness och medicin.

”Det hjälpte mig verkligen. Jag blir galen på folk som kallar det lyckopiller. Det är väldigt obehagligt att vara där nere i det svarta och orkeslösa. Man tror aldrig mer att man kan bli glad, men då hjälper medicinen.”

Vad gör du idag för att inte trilla dit igen?

”Jag tar små, små andningspauser flera gånger om dagen. Jag går in på toaletten på kontoret ibland och mediterar. Då får allt annat vänta en liten stund.”

Och vad gör du för dina medarbetare?

”Jag värnar om en kultur där man tillåts ta många pauser, prata och skratta med varandra. Och jag försöker att inte springa omkring och stressa själv. För om jag gör det så tror jag att det smittar av sig. En annan sak är att jag har infört fria arbetstider. Det viktiga är inte hur många timmar du sitter på en stol utan vad du presterar. Den stressen vet jag att många småbarnsföräldrar uppskattar att slippa, när det enda man gör är att jaga kvartar hit och dit.”

Vad behöver chefer bli bättre på för att minska stressen på arbetsplatserna?

”Vi är duktiga på att delegera i svenskt ledarskap men vi är sämre på att kommunicera och vara tydliga i ledarskapet, och om du inte vet vad som förväntas av dig så gör du kanske mer än du behöver”.

Cissi Elwins 3 bästa tips mot stressen

  1. Om möjligt, inför fria arbetstider.
  2. Ta många micropauser, både ensam och med kollegorna.
  3. Jobba mycket med kommunikation och tydlighet.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.