Hybridlösningarna upprör världen över

Det kärvar i utrullningen av de flexibla arbetssätt som många vill införa som standard efter pandemin. Bråk och frustration kring de nya hybridlösningarna rapporteras från hela världen.

Arbetsmiljö
Publicerad

I Spanien har ett fackförbund gått till domstol för att upphäva det nya, ”smarta” sättet att jobba som tech-bolaget Ayesa Advanced Technologies infört. I stället för fasta skrivbord har bolaget infört ett aktivitetsbaserat arbetssätt där medarbetarna bokar sina platser i förväg med hjälp av en app. Något som enligt facket CSC bryter mot anställningsvillkoren, rapporterar El Pais.

Spaniens högsta domstol har nyligen avslagit fackets begäran, men samtidigt uppstår nya bråk av liknande slag över hela världen, i kölvattnet av de flexibla arbetssätt som blivit allt mer utbredda i och med pandemin.

Lättnaden som en anställd vid Bank of Toronto i Kanada upplevde över att få återgå till kontoret några dagar i veckan, förbyttes till frustration när hon insåg att den hybridlösning hon frivilligt gått med på innebär att hon blivit av med sitt fasta skrivbord. Även där måste de bokas i förväg via en app. Besvikelsen fick henne att efter några veckor återigen upphöra med att bege sig till kontoret, rapporterar The Globe and Mail.

Turbulens rapporteras även från Sydney, där universitetsanställda upprörs över att inte längre kunna ta emot studenter och ha kvar sina boksamlingar i egna rum när stadens tekniska universitet övergår till en aktivitetsbaserad hybridösning. När Linkedin i en undersökning nyligen frågade användarna om de gillar flexibla arbetssätt utan fasta skrivbord (”hot desking”), svarade 75 procent nej. En brittisk undersökning från universitetet i Leeds visar att 80 procent föredrar personliga skrivbord, framför att behöva dela dem med andra.

”Föga förvånande ogillar folk tristessen med att tävla med kollegorna för att hitta ett skrivbord, som måste justeras och får dig att känna dig som en värdelös kugge”, kommenterar affärskolumnisten Pilita Clark i Financial Times.

Kommentarsfältet i samma tidning svämmar över av engagerade röster, och inte alla stämmer in. Avsaknaden av personliga arbetsplatser på kontoren är priset vi får betala för friheten att delvis kunna jobba på distans, heter det också. Pilita Clark tycker sig vara en slags lösning på spåren:

”Om delade skrivbord och stolar är lätta att justera, enkla att boka, nära generösa förvaringsytor och bättre organiserade i största allmänhet, skulle ‘hot desking’ kunna bli mer poulärt. Men det sker inte kostnadsfritt. Ett eget skrivbord är inte bara praktiskt och ergonomiskt riktigt. Det är ett tecken på att du uppskattas av, och tillhör en organisation. När det försvinner, går en del av lojaliteten till verksamheten samma väg”, skriver hon i Financial Times.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.