Henrik Martin: Konsten att ta ledarskapet i rummet

Krönikor
Publicerad
Henrik Martin. Foto: Evelina Carborn

I mitt yrke ser jag många ledare som tar sitt ledarskap i rummet på ett alldeles fantastiskt sätt.

De är sällan högljudda, pratar sällan mest, men ändå känner teamet eller de i rummet att de har en tydlig ledare.

Men jag har också sett exempel på ledare som kämpar i motvind med att bli sedda som just ledare.

Det fick mig att fundera på vad det är man faktiskt gör när man tar ledarskapet i ett rum och insåg att man med relativt små medel kan få en grupp att uppfatta dig som ledare, vare sig du egentligen är det eller inte. 

Om du vill veta vem teamet anser vara ledaren i rummet, lägg märke till vart de riktar blicken när de kommer med en ny idé.

Här är några saker som verkar fungera:

• Kroppsspråk är viktigt – man kommer väldigt långt med en rak rygg, lite energi och ett leende.

• Se till att det är du som inleder mötet (helst i tid).

• Önska deltagarna välkomna, med ögonkontakt, och tacka för att de är med och bidrar på mötet (att uttrycka tacksamhet är inte bara trevligt och relationsbyggande, det säger också att deltagarna gör något för dig, det vill säga det är du som leder teamet).

• Dra agendan (med positiv energi eftersom det sätter stämningen för hela mötet). Bjud in till synpunkter och var beredd att ändra om teamet är överens om det. 

• Gör någon form av check-in. Ju öppnare du är under den, desto öppnare kommer teamet att vara.

• Se till att ta spritpennan när det behövs (den som står vid tavlan och ritar uppfattas oftast som den som är ledaren i mötet).

• Bli inte en teammedlem, det vill säga ge dig inte in för mycket i detaljerna. Håll dig lite ovanpå diskussionen och använd många sokratiska frågor: ”Vilka är fördelarna med det?”, ”Vilka utmaningar ser vi om vi skulle gå vidare?”, ”Vad skulle vi behöva lösa för att få det att hända?”

• Om någon föreslår en ny idé, bekräfta alltid och utforska: ”Bra idé, hur skulle det kunna fungera?” Eller: ”Hm, spännande tanke, jag är inte säker på att jag förstår, kan du förklara mer?”

• Avbryt diskussionen om den drar ut på tiden: ”Okej, då föreslår jag att vi bryter nu, och som nästa steg …” (det här gör dig omedelbart till ledaren i rummet. Om du dessutom gör det på ett snyggt sätt blir du dessutom uppskattad).

• Se till att inte en enskild person kidnappar mötet – om någon pratar för mycket, var inte rädd att säga ”tack, nu har vi hört vad du tycker, låt oss lyssna på de andra”.

• Sammanfatta diskussioner och parafrasera ofta – ”så det jag har hört er säga är …”.

• Om någon presenterar något, tacka alltid och ge en kommentar av värde: ”Tack för det viktiga inspelet, väldigt intressant hur du har upptäckt att …”

• Om någon är passiv, adressera dem i rummet: ”Jag ser att du har varit tyst en stund, vad tänker du om det här?” (att se till att alla är med är också en egenskap som signalerar ledarskap).

• Sammanfatta hela mötet – ”det vi har kommit överens om i dag är …”.

• Visa tacksamhet och energi i slutet av mötet: ”Tack för alla era bidrag, jag är väldigt nöjd med dagens möte och känner att vi helt klart är på rätt väg.”

Och ett sista tips: Om du vill veta vem teamet anser vara ledaren i rummet, lägg märke till vart de riktar blicken när de kommer med en ny idé: Det är den personen de söker bekräftelse av och oftast den personen de anser vara ledaren i rummet. 

Vilka av de här sakerna gör du för att ta ledarskapet i ett rum? Har du några fler knep du använder dig av? Varför inte prata med några andra ledare på din arbetsplats och se om ni kan lära av varandra?

henrik martin

Ålder: Gammal nog att veta bättre, men ung nog att göra det ändå.

Bor: Täby.

Familj: Fru och två utflugna barn.

Gör: Driver Stardust Consulting, som utvecklar organisationer för framtiden. Älskar att se organisationer blomstra och människor skina.

Intressen utanför jobbet: Går igång på att lära mig nya saker och snöar lätt in mig. Senaste tiden har jag utforskat hur man stakar i längdskidor och hur man lyckas med grafisk facilitering (dock inte samtidigt).

Kontakt: linkedin.com/in/henrikmartin

Tidigare på Chef av Henrik Martin:

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.