Hatar du jobbet? 8 punkter som tar dig vidare

Ett jobb kan rimligtvis inte alltid vara kul. Men om du verkligen hatar ditt arbete, är det hög tid att göra något åt saken. Här är 8 punkter som tar dig vidare.

Karriär
Publicerad

Det finns många skäl till att hata ett jobb.

Arbetsuppgifterna kan vara enahanda och under din kompetensnivå, lönen oförskämt låg, karriärmöjligheterna begränsade och kollegorna trista, i värsta fall så pass att de utsätter dig för mobbning. Något som uppåt en tiondel av de yrkesverksamma i Sverige anser sig drabbade av.

Eller så dras du med en gnagande känsla av att du slösar bort dina bästa år på din nuvarande arbetsplats, utan att exakt kunna precisera varför du känner så.

Oavsett orsak, är det knappast hållbart att hata sitt jobb på längre sikt. Den fysiska och psykiska hälsan blir lidande. Därför behöver du gå till botten med problemet och åstadkomma en positiv förändring, framhåller Grace Lordan, docent vid London School of Economics, i Financial Times.

”För det första är det viktigt att inse att ingen annan kommer att lösa problemet åt dig. Många av dina kollegor kanske också kämpar med samma sak – det kan värt att ta reda på om du är ensam eller bland likasinnade”, menar Grace Lordan.

”För det andra, hoppa inte av ditt jobb i ren förtvivlan. Inga stora livsbeslut ska fattas i desperation. Försök i stället att få klarhet i vad som är grund till dina hatiska känslor till jobbet.”

Ett bra första steg är att börja föra dagbok och under en tid bokföra de känslor som uppstår inför varje arbetsuppgift och jobbmöte. När känner du glädje, likgiltighet, lidande?

”Om granskningen visar att du mestadels trivs med dina veckouppgifter, är roten till det onda inte arten av arbete du gör. Det handlar då snarare om villkoren för ditt jobb. Du kanske är missnöjd med din lön”, föreslår Grace Lordan.

8 punkter: Att göra-listan för dig som hatar ditt jobb

  1. Säg inte upp dig om du saknar en bra flyktväg, en alternativ försörjningsmöjlighet.
  2. Sporra dig själv till handling genom att upprepa följande mantra: det är jag som är ansvarig för att lösa problemet.
  3. Identifiera roten till det onda, grundorsaken till varför du hatar ditt jobb. För dagbok över hur dina arbetsdagar ser ut, ringa in de uppgifter som ger dig glädje respektive förtvivlan.
  4. Om lönen är grundproblemet, finn mod att förhandla upp den. Även om det inte omedelbart leder någon vart, kan en lönediskussion ge dig ny information att jobba med.
  5. ”Jobbhantverk” – sträva efter att skifta arbetsuppgifter för att göra jobbet mer meningsfullt, och reducera de uppgifter du trivs allra sämst med.
  6. Försök att på samma sätt få ökat utrymme för de mer lustfyllda uppgifterna. Finns möjlighet till något roligt och utvecklande sidouppdrag?
  7. Om det är kulturen på arbetsplatsen som gör att du känner dig låg: försök att oftare jobba hemifrån, medan du planerar för en framtid på annat håll.
  8. Utveckla ditt nätverk. Ta tag i ”lösa trådar”, hör efter bland före detta kollegor och kontakter om tips, råd och karriärmöjligheter, snarare än att bara dra fördel av den sympati som nära vänner kan ge.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.