Här får man lön även när man är sjuk

Karriär
Text:
Publicerad
Foto: Anna Rut Fridholm

Medarbetare som får full lön även när de är hemma och kurerar sin förkylning. Kan det verkligen fungera?

Ja, enligt Krister Arledal, konsultchef på Concrete IT. Sedan bolaget började anställa it-konsulter 2003 har man som policy att inte göra avdrag på lönen när medarbetarna är sjuka.

Han poängterar att policyn fortfarande är på prov. Men eftersom den funnits i tio år verkar det inte särskilt sannolikt att den kommer att dras in.

Concrete IT startades 2001, strax efter att it-bubblan sprack och 300 miljarder kronor försvann i värde från de mest hajpade it-bolagen.

De sex delägarna fick slita hårt för att verksamheten skulle gå runt, flera arbetade 230 timmar i månaden i snitt.

För att orka med valde de att göra arbetsvillkoren så bra som möjligt och strävade efter att skapa en miljö som var präglad av tillit och flexibilitet. De ville helt enkelt driva det bolag som de själva skulle vilja arbeta på.

”Därför införde vi policyn att man skulle kunna vara sjuk utan löneavdrag.”

När de började anställa år 2003 tog de främst in personer från sitt nätverk med lång erfarenhet i branschen.

Det tror Krister Arledal är en av anledningarna till att policyn har fungerat så bra, och att ingen har missbrukat den.

”Våra anställda bryr sig mycket om sitt arbete och vill prestera. De är måna om att göra ett gott resultat och vill vara stolta över vad de gör. De skulle inte ’skolka’ från jobbet.”

Risken är snarare större att de jobbar trots att de är sjuka än att de ”smiter” från sitt jobb, menar Krister Arledal.

Det problemet har man haft ett fåtal gånger. Dels har medarbetare kommit till jobbet när de varit krassliga. Dem har cheferna skickat hem. Dels har en medarbetare tagit ut semester i stället för att vara hemma med full betalning.

”Den personen fick jag ha ett samtal med.”

Policyn kostar naturligtvis en hel del. Men inte så mycket att det har blivit en för stor belastning. Totalt har kostnaden legat på 100 000 kronor per år, eller cirka 2 800 kronor per anställd.

”Den största vinsten är att medarbetarna känner sig omhändertagna. Vi vill verkligen ha frihet under ansvar. Då känns det fel att bestraffa människor för att de är sjuka.”

För att se att kostnaderna inte skenar iväg har man sjukfrånvaron under bevakning. Under förra året höll den sig på en låg nivå. Om man räknade bort tre personer som var långtidssjukskrivna, hamnade den på 2,3 procent.

Förutom sjukfrånvaropolicyn har man andra initiativ för att visa att man vill ta hand om sin personal.

När en anställd är föräldraledig skjuter företaget till pengar. Är man sjukskriven i mer än tre månader har företaget en försäkring som ger full lön.

Allt detta är också ett sätt för att fånga duktiga medarbetare, som det är tuff konkurrens om.

Krister Arledal ser inga nackdelar med policyn.

”Jag ser ingen risk. Om vi skulle bli ett väldigt stort företag är det kanske svårt att hantera. Men det har varit helt problemfritt för oss. Förmodligen beror det på att vi har väldigt plikttrogna medarbetare.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.