Här är din guide till digital överlevnad

Vad krävs av ledare för att deras företag eller organisationer ska klara sig — och blomstra — i en tid när många går under? Det är den grundfråga som genomsyrar en ny och på förhand omtalad bok, ”Digital transformation”, av den visionära Silicon Valley-profilen Tom Siebel. Chefbokens redaktör, Björn Hedensjö, har läst och sammanfattat boken.

Chefboken
Text: Redaktionen
Publicerad

Siebel har själv blivit miljardär på sitt entreprenörsskap och är rådgivare för en rad amerikanska toppuniversitet. Han lyfter i boken upp fyra områden som helt avgörande att ha koll på för den som vill lyckas med en digital omställning: så kallade flexibla molntjänster, artificiell intelligens, ”big data” och ”sakernas internet” (internet of things).

Vad exakt handlar ”Digital transformation” om?

”Boken är en guide och grundkurs som är skriven för chefer och beslutsfattare som de kommande åren behöver ta ställning i helt affärskritiska frågor inom de fyra områden som tillsammans är kärnan i den digitala omvandlingen. Siebel hävdar att det vi sett hittills av digitalisering bara är små vågor att jämföra med den tsunami som ska komma. Den som inte hänger med är chanslös”, säger Björn Hedensjö.

Varför ska chefer läsa boken?

”Boken är väldigt väl underbyggd och det är tydligt att Siebel både har djup teoretisk och praktisk kunskap om ämnet”, fortsätter Björn Hedensjö. ”Även om Siebel är en tänkare på den allra högsta nivån är innehållet tillgängligt även för de som inte vet så mycket om digital omvandling, men vill lära sig mer. När man läst den har man koll på vad SaaS-bolag pysslar med eller vad ‘flexibla molntjänster’ och ”deep learning” egentligen innebär.”

Innehåller boken några konkreta tips för chefer?

”Hela storyn hittas som vanligt i Chefboken. Men visst finns det konkreta tips. Till exempel en steg för steg-instruktion för hur man kan implementera AI i sin organisation.”

Är den här boken relevant för alla chefer?

”Ja, det är en bok för alla chefer, och beslutsfattare på alla nivåer — Siebel påpekar till exempel att den här kunskapen är viktig för regeringar världen över. Oavsett vilken nivå du befinner dig på i din organisation har du användning av den kunskap som författaren delar med sig av i boken.”

Vad överraskade dig mest?

”Kanske hur otroligt fort allting går nu. Till exempel: på bara några år kan vi räkna med att allt från glasögon till medicinförpackningar kopplas upp mot internet — och det ger oss möjligheter att lösa mängder av problem som tidigare var omöjliga att lösa. Något jag tyckte var uppmuntrande var författaren optimism när det handlar om människans roll i denna digitala framtid. Automatisering kommer visserligen att ta bort många jobb, men också skapa mängder av nya typer av jobb. Han tror till och med att den digitala transformationen kommer att ge fler nya jobb än som försvinner. Men de organisationer och länder som är tidigt ute är de som kommer att vara vinnarna här”, avslutar Björn.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.