Här är de 10 mest attraktiva jobbförmånerna

Frihet att bestämma när man ska arbeta och extra ledig tid är de arbetsförmåner som lockar flest arbetstagare när de vill byta jobb, visar en ny undersökning. Men vilka förmåner som anses attraktiva skiljer sig också åt mellan olika åldersgrupper.

Karriär
Text: Sara Hasbar
Publicerad
En unga kvinna sitter på en brygga och jobbar vid en laptop. Bild 2: Ett par ben iförda tajts sticker upp ur det gröna gräset.

Vilka jobbförmåner gör en arbetsgivare mest attraktiv bland arbetstagare? Det har rekryterings- och bemanningsbolaget Randstad låtit Sifo titta på i en ny undersökning där drygt tusen svenskar tillfrågades. Flexibla arbetstider (61 procent) följt av extra semesterdagar (57 procent) hamnar överst på önskelistan. Det gäller oavsett ålder, kön, utbildningsnivå eller lönenivå. 

”Det finns en tydlig gemensam nämnare för de mest attraktiva jobbförmånerna och det är tid. Frihet att bestämma när man ska arbeta och extra ledig tid är det som svenskarna efterfrågar mest. I våra rekryteringar så ser vi också att det här är kriterier som blir allt viktigare för att locka talangerna”, säger Kristin Olofsson, rekryteringsspecialist på Randstad.

Men förutom när det gäller flextid och fler betalda semesterdagar skiljer det sig en del mellan vilka jobbförmåner som personer i olika åldrar tycker är mest attraktiva. Bland de yngre är möjlighet till kompetensutveckling väldigt populärt medan pensionsförmåner lockar fler i åldersgruppen 50 till 65 år. För åldersgruppen däremellan är det friskvård på betald arbetstid som lockar flest efter flextid och extra semester.

Det syns också att pandemin har haft sin påverkan på vilka förmåner som anses viktiga. Fyra av tio svenskar anser att möjligheten till distansarbete ökar attraktiviteten hos en ny arbetsgivare. Det är i synnerhet personer i åldern 35 till 49 år, som är högutbildade och bor i Stockholm som svarat att möjligheten att jobba på distans är attraktivt.

Här är de mest attraktiva jobbförmånerna enligt undersökningen

  1.  Flexibla arbetstider – 61%
  2.  Extra semesterdagar – 57%
  3.  Friskvård på betald arbetstid – 43%
  4.  Möjlighet till distansarbete – 40%
  5.  Pension – 40%
  6.  Friskvårdsbidrag – 38%
  7.  Halvdag före röd dag  – 27%
  8.  Aktier, optioner, konvertibler, bonus  – 25%
  9.  Möjlighet till löneväxling – 24%
  10.  Sjukförsäkring – 23%

Om undersökningen

Totalt intervjuades 1171 personer i Kantar Sifos webbpanel den 7 till 9 september 2021.

Personerna i panelen var i åldern 18 till 65 år och rekryterade utifrån ett slumpmässigt urval.

Undersökningen genomfördes på uppdrag av rekryterings- och bemanningsbolaget Randstad.

Källa: Randstad

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.