Hälften får mer gjort på distans än på kontoret

Hälften jobbar mer när de arbetar hemifrån än när de är på den gemensamma arbetsplatsen, visar en ny Novus-undersökning. Den visar också att en majoritet vill fortsätta jobba på distans, till viss del eller helt. Men allt fler får inte den flexibilitet de önskar av arbetsgivaren. 

Arbetsmiljö
Text: Sara Hasbar
Publicerad
En kvinna arbetar framför datorn i sitt hem.

Hur har arbetslivet förändrats nu när pandemin har pågått i snart två år? Det har företaget Sodexo undersökt i en rad mätningar, där den senaste utfördes i oktober i år av undersökningsföretaget Novus och bland annat fördjupade sig i hur distansarbetet påverkar hur mycket tid medarbetare lägger på jobbet.

Hälften uppgav att de jobbar mer när de arbetar hemifrån än när de är på den gemensamma arbetsplatsen. Till viss del kan det förklaras med att många sparar tid på att slippa pendla till arbetet, men det är också många som får mer gjort hemma eftersom störningsmomenten är färre där. Bara 11 procent uppgav att de jobbar mindre på distans. Och fyra av tio jobbar lika mycket på arbetsplatsen som hemma, visar undersökningen.

Nästan hälften av de som jobbar på distans sparar mer än en timme om dagen när de slipper pendlingstiden. Vad använder de då den extra tiden till? Var tredje jobbar mer till följd av den tid de sparar. Tiden används också till hushållssysslor, att sova längre, träna mer än förut, vila, hobbys och att umgås mer med familjen.

”Med distansarbetet har många i praktiken fått en arbetstidsförkortning, då pendlingstiden försvunnit. Det är tid som används för att minska stressen i vardagen, till träning och återhämtning – men också till stor del för att jobba mer. Med rätt förutsättningar så blir därför ett flexibelt arbetsliv både en vinst för arbetsgivare och arbetstagare”, säger Johanna Langer, Business Transformation Lead på Sodexo. 

Men det finns också röster som pekar på det negativa med för mycket distansarbete:

”…Känns viktigt att ändå ses ibland för att bibehålla sammanhållning och företagskultur. Saknar snacken vid kaffemaskinen”, svarar en person.

När undersökningen gjordes hade rekommendationen om hemarbete nyligen hävts, vilket märks i svaren. Det är nu 44 procent som planerar att jobba heltid på kontoret de närmaste månaderna, jämfört med 38 procent i mätningen i augusti. Men det är fortfarande en majoritet som planerar att fortsätta jobba på distans, helt eller delvis. Det vanligaste är att jobba två dagar på distans (18 procent), följt av en dag på distans (14 procent). 

Men undersökningen visar också att det är något färre som har möjlighet att jobba så flexibelt som de önskar, jämfört med den förra mätningen i augusti. Nu är det nästan var femte (19 procent) som inte får den grad av flexibilitet som de önskar av arbetsgivaren när det gäller arbete på distans. Det kan jämföras med 15 procent i augusti. 

Var femte uppger också att det ännu inte är klart hur fördelningen av jobb på distans och på kontoret ska se ut framöver. Det vanligaste svaret är att det är närmaste chefen som bestämmer graden av flexibilitet (23 procent), följt av att det finns ett beslut om att alla ska jobba heltid på kontoret (22 procent). 

”Vår undersökning visar på stora vinster för både arbetsgivare och arbetstagare att se arbetslivet som något större än arbetsplatsen. Det finns mycket att vinna på att hitta nya sätt att arbeta, men varje företag måste göra sin egen arbetslivsstrategi, där de inkluderar medarbetarnas erfarenheter för att det ska bli framgångsrikt”, säger Johanna Langer.

Om undersökningen

Undersökningen omfattar 1 006 intervjuer av förvärvsarbetande tjänstemän i privat och offentlig sektor.
Undersökningsföretaget Novus genomförde undersökningen mellan 22-27 oktober på uppdrag av Sodexo.
Novus har ställt frågor om deras inställning till att jobba på distans och på den gemensamma arbetsplatsen, samt hur mycket tid de sparat på att jobba på distans och vad de gjort med den tiden. 

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.