Häkteschefen: ”A$AP Rocky-ryktena fick eget liv på nätet”
Han hamnade i hela världens blickfång över en natt – och hans arbetsplats kommenterades av USA:s president Donald Trump. Chef träffade Kronobergshäktets chef Fredrik Wallin i efterspelet av A$AP Rocky-affären.
Fredrik Wallins kontor hittas bakom fem fjärrövervakade dörrslussar och en röntgenkontroll likt den på flygplatsen. Skyltar informerar besökarna om att narkotikahund arbetar i lokalerna. Att Kronobergshäktet, Stockholms största häkte med cirka 300 anställda, inte är någon vanlig arbetsplats är helt uppenbart.
Än mer ovanliga omständigheter uppstod under sommaren, när hip hop-artisten A$AP Rocky med turnésällskap häktades efter ett gatubråk i Stockholms innerstad – vilket resulterade i att amerikansk nöjesmedia publicerade grova felaktigheter om förhållandena på häktet, som att det inte skulle finnas rent vatten att dricka och att de intagna sover på en matta på golvet.
”Att vi har intagna som det är mycket medieintresse runt är ingenting ovanligt, men i det här fallet var det mycket obefogad kritik som frodades på nätet”, berättar häkteschef Fredrik Wallin. ”Oftast så är det ju svenska kändisar som är intagna som pressen är intresserad av. Och det som skiljde den här gången var ju förstås att USA:s president började lägga sig i den svenska rättsprocessen! Men någon officiell skrivelse från exempelvis ambassaden har det ju inte kommit till häktet”.
Gripandet fick stor internationell uppmärksamhet, och flera kända personer – inklusive Kanye West och den tidigare amerikanske ambassadören – krävde att artisten skulle släppas på fri fot. Episoden blev utan tvivel sommarens stora snackis, och Fredrik Wallin blev indirekt en av dess huvudpersoner – som nytillträdd häkteschef sedan bara ett par veckor.
”Det är uppenbart att sociala medier lever sitt eget liv, när personer som inte har någon insyn alls, vare sig i förhållandena på ett häkte eller i juridiken, ska ha en massa åsikter om ens arbetsplats”, säger Fredrik Wallin. ”Jag fick ju då gå ut och dementera de här ryktena i flera tidningar om att det inte skulle finnas rent vatten och så vidare – vilket till och med hans egen försvarsadvokat tillbakavisade”.
Som ett svar på påståendet att artisten serverades otjänlig mat publicerades häktets veckomatsedel, och rätter som cowboysoppa, bostonrutor och kaviarfisk fick viral spridning till mångas stora nöje.
”Det var ju lite kul att se vår matsedel spridas på nätet i samband med dementin”, säger Fredrik Wallin. ”När folk fick se vad de intagna får för mat dog ju mycket av kritiken, många tyckte att de får riktigt bra mat, med efterrätt och så”.
”De här ryktena om att det kastas avföring och att man får sova på en matta… Visst, i arresten som är det första stället man kommer till när man gripits av polisen är det enkla förhållanden. De cellerna är till för alla sorter, många som kommer in är ju på grund av fylla eller är narkotikapåverkade. Och det kan låta ganska mycket där inne. Men det handlar ju om en väldigt kort period som man befinner sig där innan man exempelvis friges eller flyttas till häktet”.
Den celebre gästen må ha varit på allas läppar i stora delar av världen, men uppståndelsen gjorde inte något särskilt avtryck innanför häktets väggar enligt Fredrik Wallin, som ger ett sakligt och återhållet, stadigt intryck. Med 13 års erfarenhet som häktes- och anstaltschef har han hunnit leda på alla de tre häkten som finns i Stockholms län – Sollentuna, Huddinge och Kronoberg. Och det verkar krävas mycket för att rubba hans lugn.
”Det här har inte varit något särskilt för vår del, förutom då att det kom konstiga önskemål om att de intagna skulle få bo på hotell istället… Visst blev det väl ett samtalsämne i korridoren, men vi tog väldigt lätt på det. Vi visste att vi hade god kriminalvård. I de nordiska länderna har vi en standard på behandlingen som nog hör till den bättre som erbjuds i världen”.
Detta är Kronobergshäktet
Kronoberg är den största häktesanläggningen i Stockholms län, och är en del av Stockholms polishus där Polismyndigheten har sitt högkvarter.
Totalt finns 280 platser, varav 20 är särskilda kvinnoplatser.
År 2010 passerade 8917 intagna genom häktet – 23,3 personer per dygn.
Häktet består av arrest, restriktionsavdelningar och normalavdelningar. Det finns också en avdelning för intagna med speciella omvårdnadsbehov.
Kronobergshäktet öppnade 1975 och återinvigdes i december 2017 efter en omfattande renovering.
Häktet har 248 årsanställda.
Källa: Kriminalvården/Wikipedia
”Personalen följde det hela på sociala medier förstås, men på insidan så var det som vilken häktad som helst. Vi jobbar ju efter det regelverk som finns, och som är ganska fyrkantigt. Vi är fyrkantiga på utsidan, men försöker att vara mjuka innanför det. Alla som kommer till oss ska behandlas på ett bra sätt, och det är viktigt att inte särbehandla någon”.
Fredrik Wallin började sin bana inom Kriminalvården redan 1991, då han under studierna till socionom fick sommarjobb vid fängelset i Härnösand, och har sedan dess vigt hela sitt yrkesliv åt Kriminalvården.
”Jag kommer från ett vanligt, stabilt och lite småborgerligt hem… och kom då som 20-åring till fängelset där jag mötte folk som jag aldrig kommit i kontakt med”, berättar han. ”Jag var nog lite för ung kan jag tycka egentligen. Ju mer erfarenhet man har, desto lättare är det att möta de intagna. Är du för ung kanske du inte vet vad du ska säga till dem, och de intagna kanske inte har någon större lust att sätta sig och prata med en 20-åring heller. Men det där är ju individuellt – det kan finnas mogna 23-åringar och omogna 30-åringar, så det handlar om personlig lämplighet för yrket”.
Han har hunnit vara verksam inom Kriminalvårdens alla tre grenar – häkte, anstalt och frivårdenvars klienter är villkorligt frigivna, har skyddstillsyn, samhällstjänst eller övervakas med hjälp av fotboja. Att hans erfarenhet är gedigen är närmast en underdrift, och att arbeta i en miljö som kan vara både farlig och psykiskt påfrestande verkar ha blivit naturligt för honom.
”Jag skulle påstå att jag kommit en bra bit på vägen och fått en mognad i ledarskapet. Jag har gått från att vara en ny chef till att bli en erfaren chef. Jag har hållit på med kriminalvård så pass länge, hela yrkeslivet, att jag känner mig trygg med de beslut som fattas och påverkas inte av miljön. Men jag är mån om att allting ska fungera – de intagna påverkar arbetsmiljön och vice versa så påverkar vår arbetsmiljö de intagna. I vissa fall lyckas vi inte hantera allt på det sätt som vi skulle vilja, men genom att behandla de intagna så humant som möjligt får vi också en bra arbetsmiljö”.
”Vi får inte glömma att alla som sitter här ska tillbaka ut i samhället, det handlar om kanske 6-7000 personer i landet som sitter intagna varje dag, och som efter frigivning kanske ska bli din granne. När du går här på stan så möter du garanterat människor som har haft med Kriminalvården att göra. Det kan lätt glömmas bort i den här debatten som finns, att man ska låsa in folk och kasta bort nyckeln. Vi har en intern slogan för arbetet här – ‘Bättre ut’. Och det är som det låter: Vi ska se till att man är bättre rustad när man kommer ut från Kriminalvården”.
Historien med A$AP Rocky blev inte orsak till någon förlorad nattsömn, om vi får tro häkteschefen. Någon särskild krishantering internt blev inte heller nödvändig, tack vare de starka rutiner som styr verksamheten.
”Jag kunde absolut sova gott, jag hade dessutom semester under den här perioden. Jag hade faktiskt aldrig hört talas om den här rapparen innan, men märkte ju snart dimensionerna av det hela”, säger Fredrik Wallin.
”Vi har en enhet som hanterar pressfrågor, och genom den kom det mycket frågor från amerikansk press till mig om hur de intagna behandlas i svenska häkten. Jag kunde då få mycket stöd från pressenheten, hjälp med översättning av svar, pressbilder och så vidare. Jag ställde aldrig in någon semester, vi hade duktig personal på plats som är vana vid att hantera pressen. Och det blev ju ganska snart en fokusförändring, intresset skiftade från behandlingen på häktet till åklagaren och själva rättsprocessen”.
Och visst framstår väl sommarens skriverier som harmlöst kändisskvaller snarare än som en djup PR-kris i ljuset av andra händelser under Fredrik Wallins karriär. Som tillförordnad chef för anstalten Saltvik, ett av landets tre högsäkerhetsfängelser, fick han hantera uppmärksamheten kring en skenavrättning som en intagen utsatte två anställda för. Men det är framför allt en händelse som har satt spår:
”Min största yrkes- och mediakris var när jag blev häkteschef i Huddinge hösten 2011, då en kvinnlig kriminalvårdare hade dödats av en intagen och jag tog över ledarskapet. Det var mer… ansträngande. Den händelsen har präglat mitt ledarskap kan man säga. En fungerande arbetsmiljö – för personal, chefer, fackliga företrädare och skyddsorganisation – det har blivit en av stöttepelarna i ledarskapet. Händelsen med en kollega som dör i tjänsten kan inte beskrivas i ord. Tre chefer vid häktet åtalades men friades senare”.
Fredrik Wallin beskriver sitt eget ledarskap som präglat av att ge handlingsfrihet och mandat åt de underställda, organisationsmodellen till trots.
”Ett stort förtroende för medarbetarna är en viktig plattform. Det finns ett ramverk och en ganska strikt hierarki, men inom den så ska det finnas frihet att utveckla sitt arbetslag. För ett häkte ser ganska olika ut på olika våningsplan”.
Häktet beskriver han som en miniatyr av samhället, med en mängd olika funktioner och arbetsroller – som förutom kriminalvårdsinspektörerna innefattar präster, sjukvårdspersonal, arbetsledare och mycket annat.
”Tänk dig logistiken när 274 frukostar, luncher och middagar ska serveras, handdukar och toalettartiklar ska distribueras till cellerna… det är som en stor hotellverksamhet. Alla intagna har dessutom rätt till en timmes promenad om dagen, här på taket. Och ingen kan ju gå någonstans utan att åtföljas av personal”.
”Det går inte att undgå att det blir fel ibland. Men vi är en lärande organisation, vi lär av våra misstag. Många ledare pratar om att det ska vara högt i tak, jag tycker att det ska vara stor öppenhet och frihet – som bygger på förtroende och tillit. Vi har ju en militär eller polisiär ordning, och många stannar just på grund av kollegorna. Man är beroende av varandra, och det ger en stark lagkänsla”.
En av de stora utmaningarna för tillfället består av att rekrytera 50 nya medarbetare. Efter det att häktet hållit stängt en längre tid för renovering har organisationen ett stort behov av nyanställda. Trots att han beskriver sig själv som en chef som leder genom andra, försöker Fredrik Wallin också hålla kontakten med de intagna levande.
”Ibland är det någon som vill ’prata med chefen’. De intagna har rätt att träffa en representant för ledningen, men jag brukar ta de samtalen själv. Det brukar kunna vara rätt roliga och trevliga samtal. Oftast så är det ju något de inte är nöjda med!”
Och att häkteschefen funnit sitt kall verkar det inte råda någon tvekan om.
”Jag kommer att fortsätta med mitt nya uppdrag på häktet Kronoberg”, säger Fredrik Wallin bergsäkert. ”Jag har alltid fått nya och spännande uppdrag inom Kriminalvården och därför har jag valt att stanna hela mitt vuxna liv”.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.