Frida Edman: ”Jag slog i glastaket”
Det blir en annorlunda bokmässa i år, för alla litteraturälskare och för bokmässegeneralen Frida Edman.
Först sorg och ilska, sedan nyfikenhet och optimism.
Frida Edman, chef för Bokmässan i Göteborg, berättar om de olika faser hon genomlevt sedan coronasmittan kraschade svenskt kulturliv och grusade alla planer på att hålla en ”normal” bokmässa i år.
”En enkel lösning vore att ställa in, men vi valde att inte göra det enkelt för oss”, säger bokmässegeneralen som flyttat ut höstens litteraturfest på nätet. Det uteblivna mässvimlet är tråkigt i och för sig, men den digitala tekniken utgör samtidigt en fantastisk möjlighet att nå nya grupper, menar hon.
”Arbetet för litteratur och läsning måste få pågå även under ett år som det här”, säger Frida Edman som är 38 år och tog över som chef för Nordens största kulturevenemang för dryga två år sedan.
Hon växte upp i Lysekil. Pappa hamnarbetare på Scanraff, mamma vårdbiträde. Båda föräldrarna valde med tiden att vidareutbilda sig, och Frida Edman fick från unga år starka signaler om att kulturen är livsviktig.
”Böcker och läsning fanns med hela tiden. Pappa tog mig ofta med till Göteborg för att gå på operan och teater”, säger Frida Edman som lyfter fram Anne Franks dagbok som en tidig, ögonöppnande läsupplevelse som hon fortfarande håller högt.
Som dörrknackande Aftonbladet-försäljare i mellanstadiet tog hon för vana att läsa tidningen från pärm till pärm för att bättre kunna tala för varan, vilket utlöste en nyfikenhet på världen och en mångårig dröm om att själv en dag bli fotograf och journalist. Så blev det nu inte.
”Nej, betygen räckte inte för att komma in på journalistutbildningen”, säger Frida Edman som i stället valde att bli gymnasielärare med inriktning på media, kommunikation och historia. Efter tre år som lärare valde hon att hoppa av.
”Jag älskade tiden med ungdomarna, men inte sättet som skolan är organiserad. Jag är väldigt utvecklingsdriven, vill förändra och göra saker bättre. Jag upplevde att jag slog huvudet i glastaket i skolans värld.”
Första chefsjobbet var på Lin Education, ett it-företag.
”Jag blev marknadschef, med uppdrag att tydliggöra företagets roll inom pedagogisk utveckling i skolan. Ledarskapet föll sig rätt naturligt – genom åren hade jag arbetat en hel del som ledare inom ungdomsidrotten – och tillsammans med medarbetarna lyckades jag driva varumärket åt rätt håll. Men efter tre år av sjuttiotimmarsveckor i en start up-miljö längtade jag efter en stabilare yrkestillvaro som mindre kretsade kring försäljning”, säger hon.
Coronakrisen är den största, men inte enda storm hon hanterat som ledare inom Bokmässan. Frida Edman tillträdde som tillförordnad bokmässechef i efterdyningarna av Nya Tiderbråket 2017. En betydande del av Bokmässans publik hade under den tidigare ledningen uteblivit på grund av den högerextrema tidskriftens medverkan, samtidigt som nazister demonstrerade i angränsande kvarter.
”Vi stannade upp, backade bandet och frågade oss vad som är vårt grundläggande uppdrag och egentliga dna. Svaret var att bokmässan ska vara mycket för många, vilket gjorde vårt beslut inför framtiden ganska enkelt – vi kan inte låta en enda utställare ta all vår tid och sluka allt vårt medieutrymme.”
Boken ska stå i centrum och Nya Tider fick inte komma tillbaka som utställare.
”En lärdom jag tar med mig som ledare, är att det är okej att stanna upp ibland, särskilt i utmaningar och kriser.”
3 karriärtips från Frida Edman
1. Uttryck din mening.
Säg till om du tycker att något är fel, eller bör göras annorlunda. För mig hade det aldrig fungerat att hålla tyst.
2. Gå på magkänslan.
Har aldrig satt upp några karriärmål. Lever efter inställningen att det ordnar sig, om man följer sin egen passion.
3 Bygg nätverk.
Var ute, umgås med folk. Sitt inte och stagnera på ett kontor.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.