Framtidens kvinnliga ledare 2024: ”Viktigt att alla har en röst”
Under torsdagen utsåg Sveriges chefsorganisation Ledarna Framtidens kvinnliga ledare 2024. Vinnaren blev Sandhya Mathur för sitt arbete på Unilever som fabrikschef på GB Glass. En person som genomförde en anställningsintervju på svenska efter att bara ha varit i landet i sex månader – till att ratta en raketkarriär med ansvar för en miljardaffär.
Sandhya Mathur toppar listan Framtidens kvinnliga ledare 2024. Ett pris som Sveriges chefsorganisation Ledarna delar ut, nu för 18:e året.
Listan består av 75 kvinnor i åldrarna 20–35 år som arbetar som chef eller ledare och bedöms efter sin kompetens inom ledarskap, resultat och potential.
Syftet är att visa på förebilder och inspirera fler unga kvinnor att bli chefer.
Stort grattis till utmärkelsen Sandhya! Hur känns det att få det här priset?
”Helt fantastiskt! När jag pratar med de duktiga 74 kvinnliga ledarna på listan, så känner jag mig stolt över att tillhöra den här gruppen.”
Vad gör dig till en bra chef?
”För mig är det viktigt att alla har en röst och känner sig trygga med att utöva den rösten. Jag gör mitt bästa för att vara lyhörd och identifiera styrkor hos mitt team. Vi människor känner tillhörighet när vi förstår syftet bakom våra handlingar. Därför försöker jag visualisera den röda tråden så att alla känner sig delaktiga och kan bidra till den stora bilden.”
motivering
Framtidens kvinnliga ledare 2024: Sandhya Mathur
Inkluderande ledarskap och lyhördhet är framgångsreceptet för årets vinnare. Med sitt balanserade och anpassade ledarskap har hon lyckats bygga ett framgångsrikt team på 200 medarbetare med fler än 25 nationaliteter. Som chef lockar hon fram medarbetarnas styrkor och ger verktyg så att alla kan uppnå sin fulla potential. Årets vinnare har gått från en anställningsintervju på svenska, efter att bara ha varit i landet i sex månader, till en raketkarriär med ansvar för en miljardaffär på glassfabriken i Flen.
Du flyttade till Sverige från Mumbai för sex år sedan. Hur skiljer det sig att vara chef i Indien jämfört med Sverige?
”Det är en stor kontrast när det kommer till arbetskulturen. I Indien finns det en otrolig kompetens och människor som har en enorm drivkraft. Men det sker ofta blixtsnabba beslut och prioriteringsändringar.”
”Som chef i Indien fick jag vägleda team att stanna upp, lyfta blicken och förstå varför vi gjorde som vi gjorde – och om det gav den önskade effekten vi ville, framförallt inom hållbarhetsarbetet då det är kritisk att förstå om våra handlingar ger en positiv helhetseffekt på miljön, den ekonomiska och ekologiska nivån.”
”I Sverige upplever jag att man förstår syftet bakom det vi gör, och behöver en stimulerande arbetsmiljö för att kunna göra sitt bästa. Som fabrikschef på GB Glass har det varit ett privilegium att leda ett gäng med fler än 25 nationaliteter. Här har jag fått skapa en inkluderande arbetskultur där alla känner sig likvärda, trygga och sedda.”
Vad vill du skicka för stärkande ord till unga tjejer som vill bli ledare?
”Jag uppmuntrar alla unga kvinnor att våga drömma, investera i sig själva, satsa på utbildning, och börja ta små steg i rätt riktning.”
Var ser du dig själv om tre år?
”Jag vill ge vägledning och vara mentor till unga ledare som vill utvecklas. Jag har erfarenhet från tre stora internationella bolag i tre olika länder. Det kan vara komplext att navigera i ett sådant klimat. Jag kunde göra det tack vare mina mentorer och coacher och nu vill jag skapa samma möjlighet tillbaka.”
Sandhya Mathur
Gör: Idag fabriksdirektör på Heinekens ciderfabrik i Storbritannien. Priset Framtidens kvinnliga ledare 2024 är för arbetet på Unilever, som fabrikschef på GB Glass i Flen.
Ålder: 33.
Bor: Pendlar mellan Gnesta, Sörmland, och Storbritannien.
Familj: Gift med man som bor i Gnesta och jobbar på Amazon.
Så många rapporterar till Sandhya Mathur: 8 personer.
Karriär: Ledare i internationella bolag.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.