Forskning: Hjälp en kollega – sänker din stressnivå

Att mentorsprogram ger lysande resultat för nyanställda är ingen nyhet, men nu visar nya forskningsrön att det också får stressnivåerna att dyka – för dig som coachar!

Hälsa
Publicerad

Att nyanställda har stort utbyte av mentorsprogram på arbetsplatsen är belagt genom årtionden av vetenskapliga studier – med ökad trivsel och högre effektivitet i arbetet som resultat. Tidigare forskning har visat att den som tar del av coachning på arbetsplatsen bildar starkare relationer, känner sig mer motiverad, kommer längre i karriären och får ett hälsolyft.

Desto mindre uppmärksamhet har ägnats åt vilka effekterna kan vara för chefen eller den seniora kollega som står för coachningen. Nu visar en brittisk studie att den som har en mentorsroll både mår bättre och upplever sitt arbete som mer meningsfullt. Det skriver forskarna bakom studien, Michael Gill och Thomas Roulet, i Harvard Business Review.

Forskarduon tog avstamp i ett coachningsprogram som inleddes inom den brittiska polisen 2013. Polisyrket har klassats som ett av de allra mest stressfyllda – många poliser upplever nedstämdhet och lågt välbefinnande i sitt yrkesutövande. Även om polisen skiljer sig från de flesta andra branscher menar forskarna att de tabun som finns kring psykisk ohälsa går igen på många andra arbetsplatser.

Genom intervjuer med både juniora poliser och deras mentorer kartlades deltagarnas stressnivåer, vad de uppskattar mest med sina jobb, hur de handskas med stress och om mentorsutbytet på något sätt hjälpte dem med detta. Svaren jämfördes mot en kontrollgrupp som inte ingick i mentorsprogrammet.

Studien visade att både coachen och den coachade i sitt samspel getts en arena att lufta bekymmer av olika slag – funderingar som den i ledande position kanske dittills kanske känt sig ensam om.

Genom att hitta gemensamma nämnare kände sig både chefen och den underställde mer bekväma med att diskutera eventuella problem och att dela med sig av strategier för att tackla dem. Michael Gill och Thomas Roulet såg att det i mentorsparen byggts upp ett förtroende som låter båda parter kommunicera öppet om känsliga ämnen.

Mentorerna upplevde samtalen som terapeutiska, och uppgav därtill att det gav dem en meningsfull direktkoppling till det ”riktiga arbetet” – en känsla som kanske gått förlorad bland möten och administration i takt med att man själv stigit i graderna.

Bland coacherna märktes också en känsla av stolthet och tillfredsställelse när deras adepter visade utveckling i sina yrkesroller. Det finns med andra ord allt att vinna på att sätta av regelbunden tid för coachning – även för dig som chef.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.