Forskare ger sina tio steg till livsbalans

Hälsa
Text: Redaktionen
Publicerad

Det är lika bra att inse på en gång att det alltid kommer att finnas krafter som får oss ur balans. Därför, menar Kees van der Graaf, är det viktigt att balansera familj och jobb. Han har själv 30 års erfarenhet som högt uppsatt chef på livsmedelskoncernen Unilever. Numera återfinns han på topprankade handelshögskolan IMD i Schweiz. Hans modell är baserad på tre cirklar som är sammanknutna – går det bra i ett område sprider sig den positiva energin till de andra. I hans bok Defining moments listar han tio steg till balans i livet.
 
1. Definiera din egen verkliga mening med livet.
Mening med livet innebär en djupare mening, inte bara att definiera personliga mål. Arvet du vill lämna efter dig, ihågkomst. Svaret hittar man inte över en natt. Det tar tid. Tid ensam med dig själv. Grubbla, begrunda, tänk och tänk om igen.
 
2. Definiera personliga värderingar.
Vad är verkligen viktigt för dig? Se till att ditt beteende är konsekvent med värderingarna. Endast då kan du uppfattas som tillförlitlig.
 
3. Identifiera dina fem viktigaste prioriteringar.
Först efter det kan du börja utveckla en handlingsplan för att fullfölja din livsuppgift. Den ska baseras på din livsmening och värderingar och vara detaljerad.
 
4. Fatta modiga beslut.
Sanningens ögonblick. Rensa kalendern på alla saker som inte passar ihop med dina prioriteringar. Klarar du det blir du samstämmig och dynamiskt balanserad. Om det inte går är det dags att ta ett steg tillbaka och värdera om. Detta kräver att du grundligt reflekterar över dig själv, dina relationer och ditt arbete. Om du fortfarande känner att du inte kan få kalendern att stämma in med dina prioriteringar, är det kanske läge att ta ett modigt steg och skaffa ett nytt jobb.
 
5. Ta itu med roten till problemen.
Att vara sann mot sin »mening med livet« och att fokusera på sina fem viktigaste prioriteringar är svårt. Du stöter på utmaningar. Enligt kinesisk medicinfilosofi är det bättre att ta itu med roten till det onda än att behandla symptomen.
 
6. Inspireras av enastående personer.
Ta lärdom av personer du beundrar och förstå hur de uppnådde sina mål. Prata och lär av dem. Be om stöd, få energi.
 
7. Kom i form, håll dig frisk.
Toppfysik krävs för att ha den uthållighet som krävs av en företagsledare. Regelbunden motion och en balanserad kost är väsentligt. Få till rutinerna. Skaffa kanske en personlig tränare. Glöm inte din psykiska hälsa. Vad får dig att slappna av?
 
8. Var organiserad och disciplinerad.
Det krävs organisation och disciplin för att fokusera på att vara i balans. Oavsett hur upptagen du är måste du organisera dig på ett sätt så att du får loss icke förhandlingsbar tid till dina prioriteringar och din hälsa.
 
9. Ladda batterierna.
Det finns en gräns för hur mycket stress en person tål. Ta alltid ut berättigad semester. Ingen tackar dig för att du inte gör det. Det är viktigt för dig och för din familj att ni stärker era relationsband och skapar gemensamma minnen för livet. Ha ett »inte på kontoret«-meddelande som förklarar att du inte har tillgång till e-post.
 
10. Utvärdera.
En gång om året bör du ta en dag för dig själv och bedöma hur det har gått för dig på de första nio stegen i den här handlingsplanen. Sannolikt kommer det att finnas utrymme för förbättringar. Har du gått tillbaka till gamla ovanor är det dags att gå tillbaka till start för att se vad som gått snett och varför. Vidta sedan modiga åtgärder för att få tillbaka din totala dynamiska balans.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.