Följ med in i situationsrummet under terrorattacken
Han var polisens insatsledare under terrordådet på Drottninggatan. Nu berättar Johan Barvaeus exklusivt i Chef om dagen och det situationsrum på Slottet där alla avgörande beslut togs fredagen den 7 april 2017.
Klockan 14.53 7 april 2017.
Johan Barvaeus sitter ute på Djurgården i Stockholm med en kollega när det sprakar till i polisradion. Det har skett en trafikolycka på Drottninggatan i höjd med Kungsgatan. Snabbt inser man att det är allvarligt eftersom det kommer in många larmsamtal till ledningscentralen. Så pass att det blir svårt för operatörerna att inledningsvis förstå omfattningen av olyckan.
”Vi följer utvecklingen ute i världen och har sett terrorbrott där man kör in i folksamlingar med fordon. När vi sedan hör att många är skadade på flera ställen längs Drottninggatan kommer tankarna…”
”Det kan i värsta fall röra sig om ett terrorbrott”.
Johan Barvaeus är poliskommisarie i region Stockholm och får som insatsledare i uppgift att snabbt bygga upp ett ledningssystem. Syftet är att hantera helheten och få skapa en överblick över den stora polisinsats som direkt påbörjades.
Inledningsvis vet man följande:
- En lastbil har kört minst 600 meter längs Drottninggatan
- Lastbilen har kört in i Åhlens varuhus och brinner
- Det finns uppgifter om skottlossning inne i varuhuset och på Mäster Samuelsgatan
- Man har tagit upp jakten om en gärningsman
Dessutom har man snabbt stärkt bevakningen av Riksdagshuset och ambassadbyggnader.
Nu är det dags för Johan Barvaeus att bygga en ledningsplats för operationen. Han inser snabbt att bästa platsen är Slottet och får hjälp av kommendanten att installera sig i högvaktsflygeln.
I ett konferensrummet skapar man sedan ett ”situationsrum”. Därifrån ska hela insatsen ledas. Till rummet kommer bland annat kriminalinsatschefen, Säpo, säkerhetschefen för Riksdagen, Försvarsmakten och andra ledare.
”I rummet sker sedan en samverkan jag aldrig sett tidigare!”, säger Barvaeus.
På vilket sätt?
”Vi valde tidigt att dela all information med alla. Syftet var att alla ska kunna fatta rätt beslut och ge rätt information till sina medarbetare. Det var ett beslut jag tog utan något vi fattade tillsammans”.
Hur var stämningen i rummet?
”Det var en otrolig dynamik. Ett sådant skarpt fokus. Det skapades en stämning där vi såg allvaret och planerade för nästa terrorbrott”.
”Var kommer gärningsmannen slå till härnäst?” var en fråga man ställde sig i rummet. Även hur man agerar om terrorister slår till i Uppsala eller en annan del av Sverige.
Sedan: Vad väntar poliserna som senare griper gärningsmannen?
Runt midnatt stannar Johan Barvaeus upp.
Det är dags att kliva av sitt arbetspass och då kom också känslorna. Gärningsmannen är gripen och han har blivit löst från sina arbetsuppgifter av en kollega. Innan han tar av sig polisuniformen för kvällen samlar han de 50-tal poliser som befann sig närmast händelsen på Drottninggatan.
”Vi hade ett kort möte där jag berättade vad som hänt på ledningsplats. Och de berättade vad som hände ute på fältet. Då kände jag: Oj!”
”När jag vaknade upp tidigt på lördagen den 8 april behövde jag nypa mig i armen. Hade allt jag varit med om dagen innan varit en ond dröm eller hade det verkligen hänt? Det var svårt att ta in”.
För sina insatser den 7 april 2017 har Johan Barvaeus som en av tre personer nominerats till ”Årets Ledarinsats” som delas ut av Försvarsmakten. Nedan berättar även finalisten Stefan Hector, chef operativa enheten och polismästare, hur man leder i pressade situationer. Priset delas ut den 8 mars på Chefgalan. Läs mer om juryns motiveringar här!”
Stefan Hector: ”Vi måste våga göra fel” from Tidningen Chef on Vimeo.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.