»Företagets mål styr hur jag nätverkar«
Du kom till Sverige på 1980-talet med en examen från amerikanska prestigeuniversitetet Stanford. Ändå fick du inte jobb?
»Då erkände inte arbetsgivarna utländska universitetetsexamen. Dessutom var Sverige väldigt ’teknikorienterat’. De som fick bra jobb var jurister, ingenjörer och ekonomer. Jag var tvärvetenskaplig och hade studerat både humaniora och ekonomi, och så kunde jag inte svenska. På den tiden var det nolltolerans mot det.«
När du kände att du behövde en utbildning och ett nätverk valde du Handelshögskolan, Sveriges elitskola. Varför?
»Jag var ganska omedveten om skolans symbolvärde, men förstod att en examen härifrån gav kvalitetsstämpel. Genom att gå där fick jag chans till anställningar som jag säkert inte hade fått annars.«
Har nätverket från Handels varit din inträdesbiljett till maktens finrum?
»Nej, det har inte spelat så stor roll. Jag har avancerat på grund av att jag har jobbat hårt och varit lojal.«
Du har lätt för att bygga nätverk. Vad beror det på?
»Det beror nog på att jag har ett gott socialt självförtroende som akademiker. Jag kände mig oerhört trygg i den akademiska miljö som fanns på Handelshögskolan eftersom jag kommer från en släkt där även kvinnorna har varit akademiker i flera generationer.«
Om man inte har gått på Handels, hur tar man sig fram som chef?
»Du ska inte fokusera på att knyta kontakt med personer som kan gynna din karriär. Chefer som intresserar sig för sin karriär blir inte bra chefer. Fokusera på organisationens mål. Fråga hur du kan bidra till att uppnå dem och lär känna personer som kan hjälpa dig med det. Tänk lite längre än årets mål, försök vara ännu mer framåtblickande.«
Kan man göra karriär utan att ha gått på en prestigeskola?
»Ja, men det kan vara svårare i början. Jag anställde en gång en tjej från Örebro högskola, som jag inte visste något om. Hon var hur bra som helst och är nu en ledande befattningshavare. Det är bara i början som din utbildning är en avgörande fråga. Hur du sköter dig på jobbet är viktigare.«
Varför är ditt nätverk viktigt?
»Nätverkande är något jag gör för företaget jag arbetar på, inte för mig själv. Företagets mål styr hur jag nätverkar.«
Vad ska man satsa mest på att utveckla?
»Sin fackkunskap. Utveckla nätverket inom ditt specialområde. Mitt nätverk har förändrats genom åren, eftersom jag har haft behov av olika fackkunskaper.«
Hur vårdar du ditt nätverk?
»Jag är intresserad av människor, så det kommer av sig själv. De personer jag har en djupare kontakt med skickar jag blommor till när de gifter sig, skaffar barn eller byter jobb. Men det är viktigt att vara genuin. Jag skriver inte per-
sonliga kort till människor som jag inte bryr mig om.«
Hur mycket nätverkar du?
»Jag har försökt lägga in i min kalender att jag ska representera en kväll i veckan. Det är inte alltid jag ser fram emot det, men det blir alltid många spännande möten. Jag träffar folk som lär mig saker som jag inte kunde innan. Jag får också chans att knyta kontakt med folk jag kan ringa när det blåser.«
Vilka är dina övriga framgångsfaktorer som chef?
»Att jag har haft mycket energi och kunnat förmedla den till andra. Och att jag blir lugn i stressade situationer.«
Hur har du haft nytta av den egenskapen på jobbet?
»Jag känner mer lugn i problematiska situationer än i trygga. Problem ger mig energi. Jag passar inte som chef i högkonjunktur, jag utmanas inte av det.«
Då måste du gilla hur det ser ut nu?
»Ja, vem visste att det skulle komma två lågkonjunkturer strax efter varandra? Jag trivs extra bra just nu. I risksituationer finner jag lugn. Då kommer jag till min rätt.«
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.