Fler kvinnor får kränkande frågor på anställningsintervjun

Nästan tre gånger så många kvinnor som män anser sig ha fått kränkande frågor under en anställningsintervju, visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av bemanningsföretaget Randstad. Fler än var fjärde svensk upplever samtidigt att de nekats anställning på grund av diskriminering.

Karriär
Publicerad
Illustration: Kristin Lidström

”Frågor om exempelvis graviditet, sexuell läggning och religiös tillhörighet hör inte hemma i en arbetsintervju – det säger ingenting om en persons kompetens. Det är däremot inte olagligt att ställa den här typen av frågor.”

”Men om kandidaten nekas anställning är det upp till arbetsgivaren att bevisa att svaret på den typen av fråga inte var en bidragande orsak. Annars riskerar arbetsgivaren att vara skyldig till diskriminering och få betala ett drygt skadestånd”, säger Anna Svärdemo Alander, chefsjurist på Randstad, i ett pressmeddelande.

Undersökningen, som omfattar 1 188 intervju-svar från en webbpanel, visar att mer än hälften av kvinnorna (56 procent) som fått kränkande frågor under arbetsintervjun uppger att det då kretsat kring just graviditet.

Närmare var fjärde (23 procent) uppger att frågorna varit av könsrelaterad karaktär och för nästan var femte handlade det om ålder.

”Åldersdiskriminering är ett större problem i Sverige än vad man tror.”

”Men det är enkelt att undvika genom att använda standardiserade intervjumallar och anonymisera ansökningar så långt in i rekryteringsprocessen som möjligt”, säger Anna Svärdemo Alander.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.