Experten: Så får du upp lönen – på ditt nästa jobb

Ärlighet eller en vit lögn? Så här tacklar du frågan ”vilken lön har du idag?” enligt Chefs expert i lönesättning.

Sätta lön
Text: Redaktionen
Publicerad

FRÅGA:

Jag gick ner i lön när jag tillträdde mitt chefsjobb för fem år sedan, då det innebar andra förmåner. Min löneutveckling har nu ”kommit ikapp” och jag är uppe i mitt dåvarande löneläge igen. Nu har jag blivit erbjuden en liknande tjänst på en annan arbetsplats.

Jag tänker att de här extra årens jobb för att få upp min lön känns bortkastade och funderar därför på att utgå från ett mycket högre bud än min nuvarande lön i förhandlingen. Men vad säger jag om de frågar vad jag tjänar i dag?

SVAR: Vad klok du har varit som värderat fler saker än bara pengarna när du valt jobb och arbetsgivare, eftersom lönen är en del av kakan och att endast jämföra månadslön blir missvisande. De åren du har ägnat åt att arbeta upp lönen är inte bortkastade utan du har troligen adderat ny kompetens, nya erfarenheter och är sannolikt bättre rustad för den roll du går in i.

Nu går du in i ett nytt uppdrag, med nya förutsättningar. Utgå från det som gäller nu och fundera inte på var du stod förra gången du bytte jobb.

Det viktiga är att ni enas om uppdraget, ansvaret och förutsättningarna så att ni får en gemensam bild och kan hitta rätt lönenivå. Utifrån detta: Var bör du lägga dig lönemässigt? Glöm inte att undersöka eventuella kollektivavtal, pensionsavsättningar, semesterdagar eller andra förmåner.

Det är relativt enkelt för en rekryterare – eller blivande chef – att ta reda på din ungefärliga lönenivå. Av den anledningen är det inget att undanhålla. Transparens kring din gamla lön ger dessutom ett intryck av att du är rak och visar att du står för vad du har. Samtidigt har inte den gamla lönen något med ditt nya uppdrag att göra. Du bör få en lön som speglar det nya uppdraget – både pengamässigt och avseende andra förmåner.

/Anncharlotte Bretan, Ledarskapsutvecklare lön, Ledarna

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden