Experten: Så bemöter du de ”jobbigaste” medarbetarna
Berätta hur du vill ha det i stället! Så kan chefen bemöta energitjuven i sitt team, och i bästa fall vända ett problembeteende till något positivt. Det säger psykologen Anna Bennich.
Krävande medarbetare som sprider dålig stämning. Det är vad som dränerar svenska chefer mest på kraft, visar Chefs undersökning.
Anna Bennich, psykolog med bland annat ledarskap och arbetsmiljö som specialitet, är inte förvånad.
”Vi människor är jobbiga! It-strul kan man bli galen på men när man väl fått fatt i it-avdelningen – som ber en starta om datorn – så är problemet ofta fixat inom en begränsad tid”, säger hon.
”Den person som alltid är irriterad på möten, visar missnöje eller läcker negativ energi kommer däremot att upprepa sitt beteende i morgon och nästa vecka, och är dessutom ofta ett komplext problem att hantera. Det fixas inte genom ctrl+alt+delete”, fortsätter Anna Bennich och tidigare pekat på hur energitjuven inte sällan ser sig som extra utsatt och motarbetad.
Hur bör chefen bemöta sådana personer i sitt team?
”Den som vill förändra ett problembeteende behöver beskriva det i konkreta termer, vad det får för konsekvenser, samt vad man önskar i stället. Att säga ’du sprider negativ energi, sluta med det’ är för luddigt, det blir svårt att veta vad som ska förändras. Det leder inte heller till så mycket förändringsvilja.”
”Pröva i stället ’jag upplever att du ofta tar upp saker som du är missnöjd med på mötena, men utan att ha förslag på lösning. Jag skulle önska att du nästa gång berättar hur du vill ha det i stället, eller öppnar för att prata om lösningar i gruppen’. Därefter, så fort du ser minsta tendens till positiv förändring – förstärk det önskade beteendet.”
”Många gånger är det inte personen utan omständigheterna.”
Hur vet jag som chef att jag inte är en energitjuv själv?
”Det kan du inte veta säkert. Tvärtom kan du räkna med att du är det ibland. Ingen människa funkar smidigt ihop med precis alla, och energitjuvar kan vi vara allihop i perioder eller i specifika situationer. Vi är inte antingen jobbiga eller o-jobbiga som människor.”
Vilken människosyn ligger i ordet energitjuv? Är beteckningen i någon mån problematisk?
”Förenklade etiketter på människor riskerar alltid att bli problematiska. Det blir lätt onyanserat, tar inte hänsyn till situationer. Det finns ett psykologiskt fenomen som kallas confirmation bias, som innebär att vi omedvetet letar efter fakta eller åsikter som stämmer överens med våra egna övertygelser. En kollega kan dränera oss på energi ibland, men också visa empati eller nyfikenhet. Men vi kommer i och med etiketten lättare att lägga märke till de negativa sidorna.”
”Energitjuvig kan man också bli om man är på fel plats, har orimliga arbetsuppgifter eller liten möjlighet att påverka sin arbetsmiljö. Många gånger är det inte personen utan omständigheterna som behöver justeras.”
I vilken utsträckning är energitjuvar underskattade tillgångar på jobbet, enligt din erfarenhet?
”När människor som påtalar verkliga problem får etiketten energitjuvar, trots att det handlar om en toxisk arbetsmiljö, då kan de vara starten på förändring. Exempelvis på arbetsplatser där det råder tystnadskultur, bestraffning av nya idéer eller kritik, eller andra destruktiva mönster.”
”Jag tror tyvärr att många som vågar säga sin mening eller visselblåser kan ha fått etiketten energitjuv. Dessa personer brukar fara ganska illa längs vägen, så även om missförhållanden uppdagas är vinningen för individen sällan stor.”
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.