Experten: Här är knepen för att få upp din lön

Anncharlotte Bretan är expert inom lönesättning och ger dig bästa råden för att få upp din lön.

Karriär
Text: Redaktionen
Publicerad

FRÅGA: Jag har jobbat i nästan tio år på en chefstjänst i en mellanstor organisation. Har stannat kvar så pass länge eftersom jag trivs med både arbetsuppgifter och kolleger. Nu har jag dock fått vetskap om att min manliga kollega tjänar flera tusenlappar mer än jag, trots att ansvar och uppgifter är närmast identiska.

Jag kan inte se att kollegan löser sina uppgifter annorlunda eller effektivare än jag, eller har någon särskild kompetens som skulle motivera löneskillnaden.  Jag känner mig kort sagt orättvist behandlad.

Vad gör jag åt saken? Och hur får jag generellt upp min lön?

/Agneta

När det gäller löneskillnaden gentemot din manliga kollega, kan den bero på en rad faktorer.

Det brukar inte vara konstruktivt att jämföra mellan individer eftersom många faktorer påverkar lönenivå och löneökningar.

Däremot är det arbetsgivarens ansvar att säkerställa att det inte finns osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Ställ frågor till din chef eller hr-avdelning kring hur arbetsgivaren arbetar för att förebygga osakliga skillnader i lön.

Om vi går till den generella frågan om att höja lönen finns det tre vägar: ta upp med din chef vad som krävs för att du ska höja din lön inom din nuvarande roll, byta till en roll med större ansvar eller byta till en arbetsgivare som betalar mer för din kompetens.

Det snabbaste sättet att få upp lönen är att byta arbetsgivare. När du värderar ett erbjudande, tänk på de andra faktorerna  – utöver lönen.

3 tips för att få upp lönen

1) Våga fråga

Ta en lönediskussion med din chef. Vad behöver du göra för att höja din lön?

2) Synliggör din prestation

Lyft sådant du gjort riktigt bra, och hur du bidragit till verksamhetens resultat.

3) Byt jobb

Tänk först igenom vilka för- och nackdelar det innebär utifrån hela förmåns­paketet – inte bara lönen.

Är det värt att byta goda kolleger, fina utvecklingsmöjligheter eller spännande projekt mot en löneökning? Kom ihåg att inte bara värdera månadslönen utan hela förmånspaketet.Om du väljer att stanna kvar i din roll är det viktigt att du synliggör dina prestationer regelbundet. Hur ofta har du avstämning med din chef?

Att prata om hur det går på ett sätt som gör att din chef får insyn är inte enbart något som kan gynna din löneutveckling, utan även hela verksamheten.

Backa tillbaka till de mål du och din chef kommit överens om och beskriv hur du levt upp till dem. Har det tillkommit nya ansvarsområden eller mål?

Ta fram eventuella kriterier och gör din bedömning av hur väl du levt upp till dessa beteenden. Ta med vad du har gjort riktigt bra under året och hur det har bidragit till verksamhetens resultat. Lyft utmaningar du mött och hur du hanterat dem.

Fråga din chef vad du behöver göra för att få upp din lön. Kanske blir slutsatsen att du behöver åta dig ett nyckelprojekt eller fler arbetsuppgifter för att få upp lönen. Eller så landar det i att du behöver byta roll inom företaget för att komma in i en roll med större ansvar.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.