EU:s ödesfrågor – så påverkar de dig som chef
Turbulens i Europa Chef åkte till Strasbourg för att få svenska EU-parlamentarikers syn på läget – och höra vad pärlbandet av nya EU-initiativ kan innebära för svenska chefer och verksamheter.

Inom EU förbereds en rad tunga reformer för förbättrad konkurrenskraft i ett läge när Kina och USA drar ifrån.
Minskad regelbörda för företag, kraftiga EU-investeringar i AI och effektivare rörlighet på arbetsmarknaden är bara några av förslagen som rullas ut.
Högprioriterade frågor inom EU
Samtidigt är fortsatta klimatåtgärder, stärkt försvar och en ny strategi för migration högprioriterade frågor för EU-kommissionen och dess ordförande Ursula von der Leyen.
Det är ett splittrat EU som har att ta ställning till de nya initiativen, pressat av geopolitisk oro.
I Europaparlamentet har Ungerns Viktor Orbán och hans vänner inom ytterhögern bildat grupperingen Patrioter för Europa som vill rasera hela EU-bygget. Det är parlamentets tredje största grupp.
På plats i Strasbourg har Chef träffat svenska EU-parlamentariker som ger sin syn på utmaningarna som väntar – och vad de kommande EU-initiativen betyder för svenska verksamheter och chefer.

Alice Bah Kuhnke (MP)

Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor.
Borde EU:s inriktning mot fossilfritt tonas ner, för att lätta på bördorna för svensk och europeisk industri?
”Jag kan förstå att företagare kan känna oro inför EU:s klimatinitiativ, då populistiska politiker försöker föra dem bakom ljuset. Men vi befinner oss i ett klimatnödläge, och företagen behöver i än högre grad mötas av en politik som underlättar investeringar och innovation på klimatområdet.”
”Detta är vad som verkligen skulle leda till en blomstrande utveckling för företagen. Minskad takt i omställningen skulle däremot hota de gröna investeringar som redan skett, och därmed Sveriges och EU:s konkurrenskraft.”

Heléne Fritzon (S)
Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet, utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet.
Kommer EU att klara sina klimatmål när man samtidigt utlovar minskad rapporteringsbörda för företagen, inte minst kring klimat och miljö?
”Den balansen är oerhört viktig. Från vår sida kommer vi att stå upp för att EU ska fullfölja klimatambitionerna. Vi ska klara omställningen. Vi ska leva upp till och implementera alla de klimatlagar som togs den förra mandatperioden, det kommer att vara vår ledstjärna i det här arbetet.”
Vilket stöd från EU-håll kan svenska verksamheter vänta sig i det osäkra läge som råder till följd av de många och oväntade utspelen från Trump?
”Få kan i dag säga hur man ska hantera denna osäkerhet. Viktigt att understryka är att vi inom EU måste ha självförtroende och tro på vår egen förmåga. Att fortsätta med innovationer och investeringar, det är den enda vägen framåt. Inte minst för Sverige, som är ett starkt exportland. EU måste stå enigt och starkt.”
Emma Wiesner (C)

Utskottet för miljö, klimat och livsmedelssäkerhet, fiskeriutskottet.
Hur ska Sverige och andra EU-länder med åldrande befolkningar klara kompetensförsörjningen?
”Kompetensförsörjning är en prioriterad fråga i EU:s nya konkurrenskompass. En del handlar om arbetskraftsinvandring och hur vi kan attrahera kompetens från länder utanför Europa. Det finns gemensamma regler, det så kallade Blue Card-systemet, som gör det enklare för högkvalificerad arbetskraft att komma hit. Men den som fått arbetstillstånd i ett EU-land har i dag inte automatiskt sådant tillstånd i hela EU. Där vill vi se en harmonisering av reglerna. EU jobbar också med en talangpool, som ska underlätta internationell rekrytering och matchning.”


Hanna Gedin (V)
Utskottet för inre marknaden och konsumentskydd.
Förra året dog 44 människor, bland dem en byggchef, i olyckor på svenska arbetsplatser. Hur kan EU bidra till att få ner dessa dödstal?
”Jag ser stora möjligheter. Många pratar om förbättrade europeiska konkurrensvillkor, och jag menar att fokus i det avseendet borde ligga på bra arbetsvillkor och hög klimatstandard, snarare än fortsatt prispress och dumpade lönekostnader. Får vi in krav på goda arbetsvillkor i kommande EU-lagstiftning om offentlig upphandling vore mycket vunnet. Om arbetsvillkoren i många fall fick väga tyngre än lägsta pris, skulle dödstalen på arbetsplatserna minska.”
Karin Karlsbro (L)

Utskottet för internationell handel.
Hur splittrat är EU och vad betyder det?
”Europas förmåga till enighet är av existentiell betydelse. Vi ser hur medlemsländerna driver och drar åt olika håll, parlamentet är som en skärmdump av det politiska läget. Men än så länge har EU i allt väsentligt kunnat hålla ihop. Att bevara och utveckla den sammanhållningen är en av de viktigaste uppgifterna för EU:s ledarskap, helt avgörande för vår säkerhet och förmågan att stå upp mot ekonomiska och militära hot.”
Emma Wiesner (C)”EU jobbar också med en talangpool, som ska underlätta internationell rekrytering och matchning.”

Charlie Weimers (SD)
Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor, utskottet för konstitutionella frågor.
Hur ser du på risken för ett fullskaligt handelskrig mellan EU och USA?
”Det är klart att jag är orolig över situationen. Den amerikanska administrationen vill använda tullar som påtryckningsmedel, något EU måste förhålla sig till vilket jag också tror att vi kan. Ett sätt att tillmötesgå Vita huset kan vara ökat stöd till Ukraina, visa att vi som europeisk union klarar av att ta ett större ansvar för vårt närområde än vad vi historiskt har gjort.”
Hur ser du på idén om ett starkare, mer inflytelserikt EU, som försäkring mot geopolitisk osäkerhet?
”Frågan är vad det skulle innebära. Fler regleringar? Ett mer politiskt EU? Som jag ser det har utbyggnaden av EU lett till stagnation och ekonomisk skleros. Det behövs mer fokus på avregleringar, mindre av stödprogram som bara kommer vissa företag till del. Det är en bättre väg till ekonomiskt välstånd, som är den enda garanten för ett fritt EU som inte styrs av supermakter som Kina eller USA.”

Arba Kokalari (M)

Utskottet för inre marknaden och konsumentskydd, utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet.
EU-kommissionen utreder de kinesiska e-handelsplattformarna Temu och Shein, som av svensk och europeisk handel anklagas för illojal konkurrens. Ett förslag om slopat tullundantag för varor värda under 150 euro finns på bordet, vad händer mer?
”Vi tittar på olika typer av åtgärder, hur vi kan få de här plattformarna att ta ett större ansvar. Ännu finns inget konkret beslut, men det är en högt prioriterad fråga. Det gäller att hitta balansen, så att vi kommer åt de oseriösa aktörerna utan att det slår mot den seriösa e-handeln. Vi behöver angripa de oseriösa e-handelsföretagens affärsmodeller, som så tydligt innebär dumpning av varor hos europeiska konsumenter.”
Heléne Fritzon (S)”Att fortsätta med innovationer och investeringar, det är den enda vägen framåt. Inte minst för Sverige, som är ett starkt exportland. EU måste stå enigt och starkt.”

Alice Teodorescu Måwe (KD)
Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor, utskottet för säkerhet och försvar.
Hur kan och bör gängkriminaliteten i Sverige bättre bekämpas på EU-nivå?
”Vi satsar mer på Frontex och Europol, på att komma åt och förverka kriminellas ekonomiska tillgångar. Vi behöver vara mer repressiva, då vi tidigare varit för slappa och inte anpassat lagstiftningen till en ny verklighet. Behövs en diskussion om värderingar. Inte rädsla för repression som får människor att göra rätt, utan människors moraliska kompass.”
EU:s kompass för ökad konkurrenskraft

● Stort reformpaket som ska vända trenden med ett EU som halkar efter andra stora ekonomier.
● I reformpaketet ingår investeringar i nya AI-gigafabriker och superdatorer, en EU-strategi för startup-företag, och gemensamma företagsrättsregler för den inre marknaden.
● Den administrativa bördan för företag ska minska med minst 25 procent.
● Klimatrenare industri och rättvis och effektiv arbetskraftsrörlighet i EU ingår också i paketet.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.