Elias Fjellander – ung veteran i regnbågsrörelsen

ung ledare 2023 Elias Fjellander blev 17 år gammal vald till förbundsordförande för RFSL Ungdom. Ett år senare är han en färgstark och tongivande röst i hbtqi-debatten.

Ledarskap
Text: Redaktionen
Publicerad
Elias Fjellander. Unga ledare 2023. Foto: Samuel Unéus

Han kallar sig för hbtqi-aktivist och har varit engagerad i regnbågsrörelsen sedan början av 2019. Och det tog inte lång tid innan Elias Fjellander först blev förste vice ordförande och sedan förbundsordförande i RFSL Ungdom.

Men han brinner även för barns och ungdomars rättigheter i stort, har varit engagerad i elevrörelsen och i Rädda Barnen och är i dag även vice ordförande i LSU (Landsrådet för Sveriges barn- och ungdomsorganisationer).

Vad gör dig till en bra ledare?

”Det är såklart svårt för mig att utvärdera mitt eget ledarskap, men ett riktmärke är att jag ständigt är inlyssnande. Genom att få så stor mängd information som möjligt kan jag och vår styrelse fatta så välgrundade beslut som möjligt. Som förtroendevald i en ideell medlemsorganisation är mitt ordförandeskap utöver ledarskapet också ett representantskap – de direktiv vi ger till vårt kansli kommer från medlemsrörelsen som vi fått förtroendet att representera.”

Vilken enskild åtgärd som du tagit initiativ till är du mest stolt över?

”Omtaget av vårt påverkansarbete. Vi har under längre tid arbetat med att förtydliga och strömlinjeforma ledarrollerna i RFSL Ungdom. Dels mellan förbundsordförande och kanslichef. Dels mellan styrelsen och kansliet. Genom att förtydliga organisationens roller och ansvarsfördelningen i det dagliga arbetet blir organisationen både effektivare och mer ändamålsenlig.”

Vilken är den största utmaningen med just ditt ledarskap?

”Att representera hela rörelsen, vara arbetsgivare åt ett proffsigt kansli, navigera rikspolitiken, och vara 18 år kommer med sina självklara utmaningar. När jag tillträdde i min nuvarande roll som 17-åring kunde jag första halvåret inte skriva under kanslichefens tidrapport, utan det fick vänta till 18-årsdagen. Det finns också många externt som ifrågasätter min roll och mitt ledarskap, på grund av min ålder. Självklart har jag min organisation i ryggen, men min reella möjlighet att leda organisationen och rörelsen hindras på grund av åldersmaktsordningen.”

”Jag slits också mellan att tillhöra och representera unga hbtqi-personer och samtidigt vara arbetsgivare åt en professionaliserad kanslistyrka. Vardagens frågor är många. Hur leder jag organisationen som tar båda delarna i beaktande? Är detta rätt prioritering av min tid? Är detta rätt riktning för organisationen?”

eias fjellander

Ålder: 18 år.

Gör: Förbundsordförande RFSL Ungdom sedan april 2022, vice ordförande LSU.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.