Distansarbete ökar mest – i storstäder

Var tredje svensk distansarbetar mer i dag än för två år sedan. Det råder skillnader mellan könen och distansarbete är klart vanligast i storstäderna, enligt en ny undersökning. Ett resultat som tycks gå i linje med andra rön om en tilltagande polarisering av arbetsmarknaden.

Arbetsmiljö
Publicerad

Tidigare i höstas gjorde Chef en egen undersökning som visade att chefer gärna jobbar hemma – för att få vara ifred. Och distansarbete blir generellt allt vanligare. Tre av fyra svenskar har idag möjlighet att arbeta på distans, framgår av en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av molntjänstbolaget Citrix.

”Svenska företag verkar generellt ge goda förutsättningar till distansarbete. Åtta av tio av de som distansarbetar säger att de har tillgång till samma filer, program och verktyg som på sin arbetsplats oavsett var de arbetar ifrån. Det tyder på att tekniken inte utgör något hinder för att kunna jobba på distans, vilket är positivt”, säger Mats Ericson, Sverigechef på Citrix, i ett pressmeddelande.

Av de 74 procent som uppger sig ha möjlighet att distansarbeta, svarar ungefär en tredjedel att de själva har möjlighet att bestämma när så ska ske.

”Förutsättningarna att man ska kunna arbeta på distans har förändrats på senare år med bredbandsutbyggnad och bättre trådlösa uppkopplingar. Det handlar även om ett ökat utbud av olika typer av molntjänster, som ofta är säkrare och mer lättillgängliga”, säger Mats Ericson.

Distansarbete är vanligare i större städer än i mindre. 80 procent av de boende i Stockholm, Göteborg och Malmö säger sig ha möjlighet att arbeta på distans mot 69 procent i övriga delar av landet.

Ett resultat som tycks gå i linje med andra rön om en tilltagande polarisering av arbetsmarknaden.

Ett av fyra jobb finns i dag i Storstockholm, något som får Sverige att sticka ut jämfört med andra EU-länder, rapporterar Dagens Nyheter.

Medan 38 procent av männen säger sig kunna bestämma när de ska distansarbeta, ligger motsvarande siffra för kvinnorna på 31 procent.

Kvinnorna anser sig dock i högre utsträckning öka sin produktivitet när de distansjobbar än männen, enligt den nya undersökningen som omfattar drygt 1000 personer sysselsatta inom kontorsarbete.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.