Så attraherar du tech-talangerna
Trendspaning. AI-tjänsterna fortsätter att växa i rask takt. Och företagsledare vill hänga med. Men vad förväntar sig morgondagens tech-talanger – och hur ska du som chef och arbetsgivare matcha det?
Sedan chattroboten ChatGPT släpptes till allmänheten i slutet av 2022 har utvecklingen gått i rasande takt och AI-verktygen blivit tillgängliga för fler.
I mitten av mars kom version fyra av ChatGPT, och hanterar numera uppgifter få hade trott sig vara möjligt av en mjukvara, som att göra hyperavancerade analyser och behandla enorma mängder data.
Företagsledare vill naturligtvis hänga med i utvecklingen. Samtidigt beräknas det saknas 70 000 it-utvecklare redan till nästa år om inte kraftfulla åtgärder vidtas, enligt TechSverige.
”Konkurrensen på marknaden är högre än man tror. För att ligga i framkant behövs fler människor som arbetar med UX och tar emot feedback från kunderna”, säger Raashita Gullipalli, mjukvaruutvecklare på Volvo Cars, i rapporten Tech Talent Report.
På frågan vad som är viktigast för att stanna kvar på en arbetsplats nämner hon flera saker; balans mellan arbete och privatliv, variation i arbetsuppgifterna, bra arbetsmiljö, stödjande chef, och att bli ordentligt kompenserad för utfört arbete.
Det rimmar väl med övriga insikter som rapporten från Nexer Tech Talent tagit fram, efter en undersökning bland cirka 500 tech-talanger om vad de förväntar sig av morgondagens arbetsgivare.
73 procent av tech-talangerna lyfter fram mjuka förmågor som kreativitet, driv, ledarskap och social kompetens som de främsta skillsen för framtiden.
Närmare hälften (47 procent) av de tillfrågade i åldern 20–35 år anser att kontinuerlig kompetensutveckling är en av de viktigaste aspekterna i arbetslivet.
54 procent av tech-talangerna uppger dessutom att de planerar att byta jobb inom det närmaste året. Vilket borde få vilken arbetsgivare som helst att dra öronen åt sig.
Enligt en undersökning med närmare 700 beslutsfattare i Nordamerika och Europa, inklusive Sverige, som IT-tjänsteföretaget Endava har gjort ligger AI-driven automation, big data och analys högst upp på företags investeringsplaner när det gäller ny teknik.
Samtidigt är teknikerna allt för färska och okända för en stor del av beslutsfattarna, enligt samma undersökning.
”Tech-talangerna är mer intresserade av utveckling, innovationer och att göra rätt saker på rätt sätt.”
Hélène Barnekow
En annan utmaning för företagsledare med ansvar för investeringsbeslut är det stora utbudet inom området.
”Även om det är nödvändigt att vara förnuftig med investeringar har vi gång på gång sett vad som kan hända om företag förlitar sig på en åldrande infrastruktur och går miste om de vinster som kan göras genom att vara tidiga användare av några av dessa mer innovativa tekniker och metoder”, kommenterar John Cotterell, vd för Endava.
Företag som väljer att investera i den senaste teknologin inom AI och avancerade datatjänster har en mycket högre chans att se en ökning av intäkterna med 10 procent eller mer jämfört med företag som inte gör det, framgår dessutom av undersökningar från Accenture.
Men har AI-utvecklingen gått för fort?
Nyligen skrev bland annat tech-mogulen och nya Twitter-bossen Elon Musk – och tusentals fler – under ett upprop där de menade att utvecklingen av större AI-system omedelbart borde stoppas i sex månader, för att skapa säkerhetsspärrar och regelverk för hur AI får användas.
”Prognoser för hur AI kommer påverka samhällen är knappast huggna i sten”, menar DN:s tech-redaktör Linus Larsson, och hänvisar till att Goldman Sachs uppskattar att den senaste AI-generationen åtminstone delvis kommer påverka 300 miljoner jobb världen över.
Konsekvenserna då? De väntas bli störst i utvecklade ekonomier.
”Det finns en konflikt mellan företagens fokus på lönsamhet och tillväxt kontra talangernas förväntningar på ständigt lärande och utveckling. Här finns en utmaning för företagen att se till att lönsamhet och tillväxt går hand i hand med talangernas krav på utveckling, livsbalans och hållbarhet”, enligt förordet i Tech Talent Report.
Hélène Barnekow kommer senast från vd-jobbet på Microsoft Sverige och är i dag partner på Ascension AS. I ovan rapport trycker hon på att ledarskapet måste förändras för att möta tech-talangernas krav.
”Om du som ledare bara driver mot KPI:er blir din största uppgift att ha koll på saker. KPI:er och tillväxt handlar bara om outcome, men talangerna är mer intresserade av utveckling, innovationer och att göra rätt saker på rätt sätt”, säger hon.
”Därför borde det vara minst lika viktigt att du som ledare mäts på om du har öppnat dörrar, skapat nya nätverk eller anställt talanger från nya ställen, vilket bidrar till verklig mångfald”, fortsätter hon.
Och märk väl.
Hélène Barnekow menar att för tech-talangerna går utvecklingen inte alls särskilt fort.
”De är uppväxta med digital teknik, de har sina nätverk och får hela tiden påfyllning via sociala medier. Jag tror därför att företag behöver se över vilken kompetensutveckling de erbjuder. Det kanske inte främst handlar om AI, machine learning eller Java, utan i stället om work-life balance, mental health eller kognitiva och sociala kompetenser.”
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.