Vad är AI egentligen?

Vad är egentligen artificiell intelligens? Vad är syftet? Och vad är skillnaden mellan AI och maskininlärning? Du är inte ensam om att fundera över det. Här är tre frågor och svar som reder ut det mest grundläggande.

Digital utveckling
Publicerad
Teckning av ett huvud med en hjärn ai genomskärning och ett huvud med elektronik

1.Vad är AI?
Artificiell intelligens, AI, är dels intelligens som tillskrivs ett datorsystem, dels ett forskningsområde inriktat mot konstruktion av datorsystem som uppvisar intelligent beteende. Det finns ingen vedertagen avgränsning för vad AI är.

2. Vad är syftet med AI?
Att på konstgjord väg efterlikna hjärnans förmåga att dra slutsatser, planera, lösa problem, inhämta ny kunskap, förstå naturligt språk och så vidare. Med artificiell generell intelligens (stark AI) avses AI med samma intellektuella kapacitet som en människas.

3. Vad är maskininlärning?
Ett område inom artificiell intelligens som innebär att datorerna ”tränas” att med hjälp av stora mängder data göra allt bättre förutsägelser och prognoser. Maskininlärning och mönsterigenkänning ligger till grund för avancerade tillämpningar som medicinska diagnoser och ansiktsigenkänning.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden