Gen Z obekymrade? Nej, inte alls – det här oroar dem

En värderingsstyrd och engagerad generation – med skinn på näsan och tydliga krav. Så brukar den unga Gen Z definieras. Men vad får dem att ligga sömnlösa? Det finns två tydliga orosmoln som skymmer sikten.

Karriär
Publicerad

Vad stressar Generation Z (personer födda mellan 1995–2003) – just nu? Enligt en färsk undersökning från Deloitte är det två saker som särskilt sticker ut.

Helt nytt på topp-fem-listan är personlig ekonomi, speciellt levnadskostnader, som rankas av 24 procent som det största orosmolnet.

”För ett år sedan var levnadskostnader inte ens med på topp-fem-listan över problem som unga svenskar kämpade med, även om det länge har rankats i topp i den globala undersökningen. Men med stigande kostnader och minskade reallöner är det föga förvånande att det blivit ett orosmoment även här”, säger Josefine Liljeqvist, partner på Deloitte, i en kommentar.

Även internationellt är oron stor, 35 procent av Gen Z rankar levnadskostnader som det största orosmomentet.

Ett annat stressmoment hos Gen Z är rädslan över att råka ut för brottslighet (25 procent). Oron är större i Sverige än globalt, där bara 17 procent bekymrar sig om brott.

”Det är anmärkningsvärt och förstås väldigt sorgligt att så pass många oroar sig för sin personliga säkerhet”, säger Josefine Liljeqvist.

om undersökningen

Deloittes studie 2023 Gen Z and Millennial Survey är den tolfte upplagan av rapporten. Årets upplaga är baserad på svar från 22 000 respondenter, varav 300 i Sverige. Undersökningen genomfördes mellan november 2022 och mars 2023.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden