Därför vinner generalister över specialister

Är du generalist eller specialist? I bästsäljande boken Range förklarar David Epstein varför du som chef gör klokt i att tänka brett och stort i stället för att snöa in på ett specialområde.

Karriär
Publicerad

Vad

Att vara högspecialiserad i det moderna samhället ger sämre förutsättningar än att kunna tänka och agera "konceptuellt", se samband mellan nya idéer och arbeta flexibelt.

Nytta

Läs om hur den givna sanningen att man ska nöta i tiotusen timmar utmanas.
Man jonglerar med snöbollar.
Många förmågor att jonglera med? Enligt bästsäljande boken Range lyckas generalister oftast bättre än specialister.

För att bli riktigt framgångsrik måste du specialisera dig, lyder en gammal sanning.

Populärpsykologin förespråkar minst 10 000 timmars nötande inom ett noga utvalt specialområde – sport, musik, vetenskap eller vad det nu kan vara – helst från tidig ålder, om du överhuvudtaget ska ha en chans att nå toppen.

Det är bara ett problem med det budskapet: det är fullständigt fel. Åtminstone enligt författaren David Epstein som skrivit Range – november månads Chefboken där han vänder upp och ner på etablerade sanningar och förklarar varför generalister vinner över specialister i en snabbt föränderlig värld.

Bland de bevis som David Epstein levererar i boken, vilken i USA rekommenderats som måsteläsning för chefer, finns historien om legendariske tennisspelaren Roger Federer som testade mängder av olika idrotter under uppväxten och inte alls blev tvingad till tennisbanan av några krävande föräldrar.

Det var först i tonåren som Federer började visa ett visst intresse för tennis, men lyckades ändå bli den allra störste inom sin sport.

Epstein visar att bredd inte står i motsats till djup och specialisering, utan tvärtom kompletterar varandra. I dagens värld har ”outsiders” emellertid ofta en fördel framför experter när det handlar om att lösa problem:

”Precis som schackmästare och brandmän kunde forna dagars bybor lita på att saker och ting skulle te sig likadana i morgon som de hade varit i går. De var extremt väl förberedda inför vad de upplevt förut, och extremt dåligt för varje annan situation. Deras tänkande var högspecialiserat på ett sätt som i den moderna världen visat sig allt mer föråldrat”, skriver Epstein.

Stora framgångar väntar dem som förmår tänka och agera ”konceptuellt”, ser sambanden mellan nya idéer och arbetar flexibelt över flera fält, förutspår Epstein. I motsats till dem som snöat in på ett enda specialområde som de är obenägna att släppa, eftersom de investerat så mycket tid, pengar och känslor.

Ett budskap som kan vara av central betydelse för den som leder en organisation, och även för den egna karriärplaneringen.

”Att förlita sig på erfarenhet från ett enskilt specialområde i en grym värld är inte bara begränsande, utan kan vara katastrofalt”, fastslår David Epstein.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.