Cheftest: Mikael Staffas, vd och koncernchef Boliden
cheftest Han har nyligen skålat in Bolidens första 100 år, Sveriges smartaste toppchef, som han kallas. Nu ska Mikael Staffas, vd och koncernchef för Boliden, leda gruvjätten in i framtidens gröna omställning. Men han har inte lyckats skaka av sig en 40 år gammal miljöskandal.

”Men va i helskotta, he jer ju ta me’ sjutton rent guld!”
Lyckan var stor en decemberdag 1924 när det första guldet hittades i Fågelmyran i Bjurliden utanför Skellefteå, berättar Boliden på sin hemsida.
Smart och intelligent
100 år senare står Mikael Staffas, vd och koncernchef för Boliden, i Gyllene salen i Stockholms stadshus och höjer glaset för att fira en pigg jubilar.
Det har han gjort på en rad andra orter där Boliden har verksamhet. Alltid utan fusklapp.
”Mikael har ett otroligt minne. Jag har aldrig träffat någon lika intelligent. Han har det mesta i huvudet”, säger en person som jobbar nära Mikael Staffas.
Hen får medhåll av i stort sett alla som Chef intervjuat. Så här säger en av dem:
”Mikael är utan tvekan den smartaste börs-vd:n vi har. Han kan fem språk, är beläst och har ett briljant intellekt.”

Men briljansen till trots. Den hjälper inte att vända vinstras. I fjol var det så illa att börsanalytikerna började tvivla på Mikael Staffas.
”Uselt Boliden – det börjar lukta vd-byte”, löd en rubrik i Dagens industri efter ännu en halvdan kvartalsrapport.
Hedgefondfirman Protean hakade på och tyckte att Mikael Staffas kommunikation med marknaden ”kapsejsat”.
Kritiken fick inte Bolidens vd att huka och ligga lågt. Tvärtom.
Han slog tillbaka:
”Ni räknar fel”, kontrade han.
Typiskt Mikael Staffas, menar flera av dem som Chef har pratat med.
mikael staffas
Gör: Vd och koncernchef för Boliden sedan 1 juni 2018.
Bor: Villa i Enebyberg, Danderyds kommun.
Familj: Fru och tre vuxna barn.
Ålder: 59 år.
Utbildning: Teknisk fysik, master, KTH samt master i business, Insead Business School i Frankrike. Värnplikt på Försvarets radioanstalt där han lärde sig ryska.
Karriären i korthet: Konsult och partner McKinsey & Co 1990–2004. Finansdirektör Södra 2005–2011. Finansdirektör Boliden 2011–2016, gruvchef Boliden 2015–2018, vd och koncernchef Boliden 2018–.
Säger vad han tycker
Bolidens vd är inte rädd att säga vad han tycker. Varken internt eller offentligt.
I medierna kritiserade han företagens coronastöd – ”staten har slängt ut pengar till bolag som borde klara sig själva” – och har flera gånger lyft den alltid lika kontroversiella samefrågan.
”Jag blev nästan persona non grata i Industrihuset,” sa han till Dagens industri med anledning av coronastödskritiken. Men det fick honom inte att backa.
”Mikael är hårdhudad, envis och inte alltid så diplomatisk”, säger en kollega på Boliden.
Det har drabbat andra chefer vid några tillfällen, säger en person som slutat på Boliden:
”Han är principfast och bestämd. Har man samma åsikt som Mikael är det enkelt. Men har man inte det kan det vara svårare att komma in i bolaget.”
”Mikael är utan tvekan den smartaste börs-vd:n vi har. Han kan fem språk, är beläst och har ett briljant intellekt.”
Även om Bolidens huvudkontor ligger på Klarabergsviadukten i Stockholm är det på, eller snarare under, andra orter det mesta sker. Och det är där Mikael Staffas helst befinner sig.
Så här säger en källa:
”Mikael är jordnära, prestigelös och trevlig. Ingen vd som sprätter omkring i kostym och slips. Han gillar att vara ute i verksamheten och träffa folk.”
I gruvor och på smältverk blir det självklart först platsledningen som han möter, men han vill också prata med ”vanliga” medarbetare. Ibland länge.
”Matte på högsta nivå”
Vid ett besök började Mikael Staffas diskutera med några ingenjörer om företagets robotisering.
De var mitt uppe i en avancerad matematisk beräkning.
”Det var matte på högsta nivå. Mikael stannade hos dem och de började klura och rita formler på whiteboarden. Han blev kvar en och en halv timme. Mikael vann matte-SM i sin ungdom så han kan det här. Och älskar’t”, säger en tidigare chefskollega som också framhåller Mikael Staffas förmåga att delegera.
”Boliden har en extremt decentraliserad organisation. Gruv- och smältverkscheferna har väldigt stort mandat. Den traditionen har Mikael befäst.”

Inga problem ta snabba beslut
”Mikael har sagt att hans jobb är att göra mitt jobb så enkelt som möjligt. Han är aldrig inne och petar. Men det betyder inte att han flyger runt på molnfri höjd utan han har stenkoll på siffrorna och vet vad som händer. Och han hjälper alltid till om man behöver stöttning”, tillägger en annan chef.
Gruvbranschen skiljer sig från många andra industrier. Dels påverkas lönsamheten mycket av metallpriserna, dels är investeringar i gruvor ofta kostsamma.
Något som får stora konsekvenser för Mikaels Staffas arbete och beslutsfattande.
Så här berättar en källa som jobbar nära honom:
”Många beslut diskuteras ganska länge, speciellt stora och långsiktiga investeringar. Mikael är väldigt noga med att ha ordentliga beslutsunderlag. Alltid faktabaserade med mycket siffror. Mjuka värden väger fjäderlätt. Detsamma gäller vad börsexperter anser. Han säger att vi inte ska hänfalla till vad marknaden tycker utan göra det vi tycker är rationellt och logiskt.”
Hen fortsätter:
”Mikael är bra på att lyssna in vad andra tycker och säger nästan aldrig sin egen åsikt i förväg. Besluten får ta den tid som krävs. Men aldrig så länge att det blir irritation i organisationen över att det går för långsamt. Mikael har heller inga problem att ta snabba beslut om det behövs.”
”Han börjar ju ofta sin arbetsdag med ’Staffas sleep in’, morgonmöte klockan sju, och kan skicka mejl till kollegor halv tolv på kvällen. Han jobbar nästan jämt.”
Effektivisering och lönsamhet
Den 9 december i fjol offentliggjordes Mikael Staffas kanske ”dyraste” beslut någonsin – drygt 14 miljarder kronor.
Boliden köpte två gruvor av Lundin Mining. En i Portugal, den andra i Sverige.
”Utifrån såg det kanske ut som ett snabbt beslut. Men Boliden har haft ögonen på de gruvorna en tid och nu kom ett lämpligt läge. Även om Mikael är noga med Bolidens historiska arv är han inte en passiv förvaltare. Han vill expandera, men självklart bara om det är lönsamt. Att effektivisera och öka lönsamheten är något Mikael brinner för”, berättar en källa.
Mikael Staffas ser stora möjligheter för Boliden i den pågående elektrifieringen.
Batterier kräver stora mängder metaller. Något som Boliden har, främst zink, koppar, nickel och bly.
Men Mikael Staffas ondgör sig ofta över att det är svårt att få tillstånd för gruvbrytning i Sverige.
Detta ihop med en europeisk utsläppspolitik som, enligt Mikael Staffas, gör det billigare att importera metaller med större klimatavtryck och riskerar att flytta produktion utanför Europa.
Därför jobbar Bolidens vd hårt med att påverka beslutsfattare, både nationellt och internationellt.
RESULTAT BOLIDEN
- Boliden firade 100 år i fjol och driver i dag gruvor och smältverk i Sverige, Finland, Norge och Irland.
- Bolaget har närmare 6 000 anställda och de två största metallerna är zink och koppar. 2024 producerades
- 453 743 respektive 158 968 (kopparkatoder) ton. Boliden producerar fortfarande guld. I fjol blev det 15 047 kilo.
- 2024 hade Bolidens koncern ett rörelseresultat på 13,69 miljarder kronor. Det var nästan 5,5 miljarder kronor bättre än 2023.
Viktigt med lobbyarbete
Just nu håller han i ordförandeklubban för Internationella zinkorganisationen, IZA.
”Lobbyarbetet är viktigt för Boliden. Mikael har ett helt annat internationellt fokus än sin företrädare. Han har blivit ett namn internationellt och fått flera personliga inbjudningar av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Det gillar Mikael, för titlar och vem man är, är viktigt för honom”.
Elektrifieringen rimmar också bra med Bolidens arbete för en grön omställning. Hållbarheten har lyfts upp på Bolidens agenda under Mikael Staffas ledarskap.
”När han väl bestämde sig för att satsa på hållbarhet har det gått fort”, säger en källa.
Miljöskandalen i Arica
Men hur mycket Mikael Staffas och Boliden än trummar fram sin miljöprofil kommer de inte undan Arica, en 40 år gammal miljöskandal.
I mitten av 80-talet exporterade Boliden 20 000 ton våtslam som innehöll arsenik, till staden Arica i Chile. 800 personer har i decennier drivit frågan om skadestånd för de skador de fått på grund av slammet.
Även om invånarna förlorade i svensk domstol kan Boliden inte andas ut.
I flera reportage granskade Aftonbladet i höstas fallet vilket fick en av gruvföretagets största aktieägare – Folksam – att reagera. Försäkringsjätten krävde att Boliden en gång för alla skulle göra upp med frågan som ”förföljt Boliden under lång tid”.
Kritiken till trots står Boliden fast vid sin ståndpunkt: ”Vi följde dåtidens lagar och det är i så fall lokala hälsovårdsmyndigheter och företaget vi exporterade till som gjort fel”, lyder försvaret.

”Vad Mikael egentligen tycker om skandalen vet jag inte. Men han har inte ändrat Bolidens officiella linje, att varken vilja ersätta de drabbade eller ta hand om slammet”, säger en person med god insyn i Bolidens miljöarbete.
Hen fortsätter:
”Jag tror inte det handlar om pengar, runt 100 miljoner. Boliden är rädd för att ett skadestånd skulle öppna för liknande krav på andra gruvföretag i världen.”
Turbulent väg till toppen
Mikael Staffas väg till näringslivstoppen har inte varit spikrak.
Han har visserligen haft flera toppjobb, men det tog sin tid innan han blev nummer ett.
På skogsjätten Södra var han en uppskattad finanschef och het kandidat att ta över som vd 2011. Men han föll på upploppet.
”Alla var nöjda med honom som finanschef. Men det fanns synpunkter på hans lite fyrkantiga sätt att hantera människor. Södra är dessutom ett medlemsägt kooperativ där du måste ut på möten och prata med medlemmar”, säger en person med god insyn i Södras styrelse.
Även om Mikael Staffas inte påstås vara en ”people manager” säger flera av Chefs källor att han lär sig och utvecklas.
”Mikael kanske inte är en naturlig ledare. Men han har verkligen lärt sig och jag rankar honom som en av de bättre chefer jag haft. Rak, tydlig och med en humor som det tar ett tag att upptäcka. Vid en av 100-årsfesterna rappade han sitt tal”, säger en person som jobbat med Mikael Staffas under många år.
cheftest Mikael staffas 27/40

Ledarstil 3/5
Omtalas som en av de smartaste toppcheferna i svenskt näringsliv. Analytisk, tydlig och målinriktad. Beskrivs som mer fakta- än relationsorienterad i sitt ledarskap. Inte rädd för att sticka ut hakan, också i kontroversiella frågor som samer vs gruvor. Bra lobbyist med goda internationella relationer. Grön omställning och hållbarhet högt på agendan.
Delegering 4/5
Vårdar Bolidens decentraliserade organisation med varm hand. Gruv- och smältverkscheferna får stor frihet och mandat att styra. Har samtidigt superkoll på alla siffror. Följer mottot: ”Mitt jobb är att göra ditt jobb så enkelt som möjligt.”
Motivation 3/5
Beskrivs som närvarande, lätt att nå för att bolla frågor och problem. Prestigelös och diskuterar gärna bolagets framtid när han träffar medarbetare ute på fältet. Inte ledaren som ordnar stormöten för att lyfta Boliden-andan. Några medarbetare som ”klickar” med Mikael Staffas rankar honom som en av de bästa chefer de haft. Upplevas som hård.
Konflikthantering 3/5
Sägs ha starka och tydliga åsikter. Detta parat med en envishet och oräddhet gör att han hamnat på kant både med börsanalytiker och delar av näringslivet. Interna konflikter är ovanliga. Dock finns röster som säger att eftersom han är principfast och bestämd är det lättare om man har samma åsikt som han. Facket hyser stor respekt för honom.
Kommunikation 3/5
Ingen estradör som söker strålkastarljuset. Ändå en uppskattad talare som gärna citerar ryska klassiker eller det finska nationaleposet Kalevala. Har infört olika format av digitala informationsfilmer med koncernledningen.
Beslutsfattande 4/5
Låter besluten ta den tid som behövs. Men sägs inte vara rädd att ta snabba beslut. Skjuter inte från höften, vill alltid ha ett gediget beslutsunderlag. Noga med att lyssna in och säger inte sin egen åsikt i förväg. Uppges aldrig ta beslut på känsla.
Rekrytering 3/5
Gruvor är av tradition en gubbig bransch. Men bolaget har lyckats få in fler kvinnor. I dag är 23 procent av de anställda kvinnor, mot 18–19 procent för tio år sedan. Bland topp 10-cheferna är över 30 procent kvinnor. Lite sämre i koncernledningen, en kvinna av fem. Är själv aktiv vid topprekryteringar.
Personlighet 4/5
Kan upplevas som lite fyrkantig. Men de som känner honom bättre vittnar om en social och empatisk person. Mycket beläst och allmänbildad – och visar det gärna. Har ett minne utöver det vanliga. En globetrotter som siktar på att besöka världens alla länder.
Bättre lyssnare och kommunikatör
Bolidens vd uppges också ha blivit bättre på att lyssna. Något som inneburit att han infört korta videosnuttar på intranätet efter varje koncernledningsmöte.
”I den årliga medarbetarenkäten var det många som undrade vad koncernledningen egentligen gör. De korta inslagen på intranätet efter varje koncernledningsmöte har kompletterats med ’Boliden Connect’, ett mer resonerande studiosamtal på 20–30 minuter en gång i kvartalet”, berättar en anställd på Boliden.
Några av Mikael Staffas kolleger från tiden på konsultjätten McKinsey vittnar om en omtyckt, men lite ”speciell” kollega.
”När en senare mycket framgångsrik kollega – Christer Gardell – klev in på någon av våra tillställningar tog han över och dominerade rummet. Med Mikael var det tvärtom. Han satt mest i ett hörn och sa inte så mycket”, säger en tidigare McKinsey-kollega.
En annan fortsätter:
”Men när det kom till det intellektuella hade Mikael ingen överman. Han är ett unikum och jag är inte förvånad att han tagit sig upp till toppen av svenskt näringsliv. Men med en sådan profil måste du hitta rätt kontext för att bli framgångsrik. Han behöver en omgivning som förstår hur smart han är.”

Föredrar mindre grupper
Mikael Staffas sägs helst jobba med mindre grupper, och gärna en till en.
”Koncernledningen är bara fem personer. Mikael är inte en chef som gillar stora samlingar för att stärka Boliden-andan och snacka en massa lullull. Han vill jobba tätare, mer effektivt och är en stor vän av det personliga mötet”, säger en centralt placerad källa i Boliden.
Det gör att han inte gör vågen för hemarbete. Något som uppges ha diskuterats när han träffat facket.
”Han tycker man ska vara på plats, men han har blivit mer flexibel och vet att det inte alltid är så lätt att rekrytera spetskompetens till de mindre orterna. Vi är positiva till Mikael även om vi naturligtvis inte är överens om allt”, säger en facklig representant på Boliden.
”Mikael är hårdhudad, envis och inte alltid så diplomatisk.”
Lyfter fram kvinnor
Hens kollega ger också tummen upp för Mikael Staffas jämställdhetsarbete.
”Han är bra på att lyfta fram kvinnor. Gruvbranschen har alltid varit macho och när jag började på Boliden för över tio år sedan var det 18–19 procent kvinnor. Nu är det 23 procent. Bland topp 100-cheferna är det över 30 procent kvinnor.”
Lite sämre ser det ut i koncernledningen, en kvinna av fem.
Mikael Staffas stora intresse för litteratur är omvittnat. Han pluggade litteraturvetenskap parallellt med åren på KTH och citerar gärna Gogol, Thomas Mann eller det finska nationaleposet Kalevala.
I en intervju för ett par år sedan i Chef oroade han sig över att språkhanteringen bland yngre medarbetare blivit sämre och uppmanade chefer att läsa mer.
Han sa sig också vara allergisk mot klassiska vd-hobbyer som golf och segling.

Resa största passionen
Mikael Staffas passion är i stället att resa. Han beskrivs som närmast besatt av sitt resande och har besökt 188 av världens 195 länder.
På sin presentation på Club 100, en förening för globetrotters, kallar han sig ”gruvgubbe” och stoltserar med att han också varit i alla Sveriges kommuner, norska fylken, finska län, danska amt, franska departement, tyska bundesländer, schweiziska kantoner, italienska regioner och USA:s delstater.
”Det förvånar inte. Han vill gärna visa vad han kan och har gjort”, säger en person som jobbat nära Mikael Staffas.
”Det privata resandet tror jag är ett sätt för Mikael att koppla bort jobbet. Han börjar ju ofta sin arbetsdag med ’Staffas sleep in’, morgonmöte klockan sju, och kan skicka mejl till kolleger halv tolv på kvällen. Han jobbar nästan jämt”, säger en annan kollega.
Vad hen tror om börs-vd:ns fortsatta resande?
”Han siktar naturligtvis mot 195. Inget annat duger.”
Så gör vi Cheftestet: Cheftestet bygger på gedigen research och intervjuer med en mängd personer – alltid minst 20 – som arbetar och har arbetat med den berörda chefen. Vi talar med personer på olika nivåer och från olika sammanhang där de samarbetat nära med chefen, allt för att förmedla en så bred och rättvis bild som möjligt. Utifrån detta analyserar Chef ledarskapet hos chefen i fråga och sätter betyg enligt de kriterier som vi anser kännetecknar ett gott ledarskap. Den testade chefen får alltid läsa artikeln innan testet publiceras och erbjuds möjlighet att ge sin kommentar.
MIKAEL STAFFAS SVARAR
”Boliden har en bred verksamhet med allt från prospektering, till återvinning av metaller där kulturen i alla delar präglas av en mycket stor känsla av lokalt ansvar och befogenheter. Det är inte bara företaget man tar ansvar för, utan ofta hela bygden då i princip all verksamhet bedrivs på mindre orter där Boliden dominerar.
För mig är det något väldigt fint att få vara ledare i en sådan verksamhet som samtidigt är global. Jag förstår egentligen inte hur man inte kan vara nyfiken på allt som pågår hos oss. Det är ju stor ingenjörskonst blandat med erfarenhet, lagarbete, långsiktiga beslut och mycket mera.
Naturligtvis är det viktigt med väl underbyggda underlag inför beslut som ska fattas, men är det något jag vill lyfta fram som viktigt så är det att ta vara på och utveckla den företagskultur som finns i Boliden.”
Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.