»Chefer ska kunna vin«
Du har sagt att det är pinsamt om en chef inte kan välja rätt vin, varför?
»Som chef ska du både kunna delegera och ta beslut. Om du som chef tar ut en gäst på middag, ska du kunna välja själv. Du ska både kunna föra dig, välja vin och välja mat. I min lilla värld är det väsentligt.«
Hur blir man bra på vin?
»Det bästa är att gå en kurs hos Munskänkarna. Jag har gjort både det och gått en sommelierutbildning. När man går kurser så får man prova vin, och det är ett väldigt bra sätt att lära sig. Sedan kan man få ytterligare kött på benen genom att läsa vinböcker. Munskänkarnas vinbok av Catarina Hjort af Ornäs är en bra början.«
Finns det något snabbare sätt att lära sig?
»Nej, det går inte. Det är bättre att rådfråga personalen på restaurangen om du är osäker på vad du ska välja. Om du låtsas att du kan vin, så räcker det att någon i sällskapet ställer en insatt fråga, och sen är det kört.«
Vad är det dummaste man kan säga om ett vin?
»Man kan säga nästan vad man vill, så länge det speglar vad man tycker. Det värsta är när folk försöker påskina att de kan mer än vad de har täckning för. Man ska absolut inte briljera med sina kunskaper. Det har blivit så mycket snobberi kring vin, och det är trist. Skippa tramset och fokusera i stället på att det ska smaka gott.«
Hur ska man tänka om man vill servera alkohol på personalfesten?
»Var inte för generös med alkohol. Det finns en hel del som har problem med det, och då blir det så fel om man serverar för mycket. Det ska framför allt inte bjudas på gratis sprit hela kvällen.«
Nämn fem bra viner som passar till grillat!
»Alla är röda:
1. Allesverloren (Sydafrika) nr 12002, 109 kr. Passar till allt grillat, även till lamm. Kan lagras, går att lagra i tio år.
2. Irony (USA) nr 6694, 120 kr. En pinot noir från Kalifornien som är optimal till kyckling och lättare rätter.
3. Château Pech-Latt (Frankrike) nr 2233, 89 kr. Perfekt till fläskfilé.
4. Château Labadie (Frankrike) nr 3550, 126 kr. Perfekt till oxfilé.
5. Château Courac (Frankrike) nr 28101, 89 kr. Bra vin till lammet.«
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.