Chefer mer stressade än medarbetare

Hälsa
Publicerad

En del kanske skulle hävda att det inte är mer än rätt. Chefen är ju – i många fall – den som har mer betalt och mer prestige i sin roll. Klart att stress ingår i paketet. Eller?

Ett annat sätt att se på saken är att chefens förutsättningar att göra ett bra jobb formar ett beteende, som sedan ger eko i organisationen och därmed smittar av sig på medarbetarna.

Oavsett så kvarstår faktum: Fler chefer än medarbetare säger att de alltid eller oftast är stressade på jobbet. För chefer är andelen 35 procent, för medarbetare 25 procent.

Läs också: För många medarbetare får chefen att må sämre

Det visar den senaste upplagan av undersökningen Manpower Worklife, som genomfördes av Kairos Future tidigare i höstas.

4398 personer – anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande – deltog. Det vanligaste svaret var att man känner sig stressad ibland.

Undersökningen visar också att inflytande är effektivt mot stress – färre som kan påverka sin arbetssituation känner sig stressade, helt enkelt.

17 procent av deltagarna tror på bättre chefer som botemedel mot stressen på arbetsplatsen, medan hela 27 procent tycker att man behöver anställa fler personer för att få bukt med problemen.

Missa inte: Över 18 poäng i stresstestet? Se över din situation!

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden