Chefer glöms bort i arbetsmiljöarbetet
Chefernas egen arbetsmiljö trillar ofta mellan stolarna. Det konstaterar Malin Cato, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket. ”En chef är också en medarbetare, som behöver en bra arbetsmiljö för att kunna vara ett bra stöd åt andra”, säger hon till Chef.

Arbetsmiljöverket har gjort tre inspektionsrundor när det kommer till chefers arbetsmiljö.
Den senaste på nästan 1 100 inspektioner avslutades i december 2023 och skedde hos första linjens chefer i privat näringsliv, där hela 65 procent resulterade i krav på att åtgärda brister.
Det brast framför allt i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.
”Chefernas arbetsmiljö behöver synliggöras”
Bland annat handlade det om arbetsbelastning, arbetstidens förläggning och kränkande särbehandling – men också i hur det systematiska arbetsmiljöarbetet sköttes.
”Chefernas arbetsmiljö behöver lyftas och synliggöras. En chef är också en medarbetare, som behöver en bra arbetsmiljö för att kunna vara ett bra stöd åt andra”, säger Malin Cato, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.
”Våra inspektörer har märkt att det inte är självklart för företag att tänka på chefer som vanliga arbetstagare, som på ett naturligt sätt ska ingå i det systematiska arbetsmiljöarbetet”, tillägger hon.

De drog slutsatsen att det inte är tillräckligt tydligt för andra linjens chefer att de har arbetsmiljöansvar för första linjens chefer.
I många organisationer finns det ofta två eller tre lager av chefer, från vd och neråt, och många missar att de inte kan delegera alla arbetsmiljöuppgifter.
Personer som på papperet har till uppgift att hantera andra chefers arbetsmiljö vet inte alltid om det.
”Om man inte har egen kunskap om hur man arbetar med arbetsmiljön får man ta in extern kompetens.”
Skyddsombud för chefer saknas
Arbetsmiljöverkets inspektion visade att första linjens chefer antingen exkluderades helt från medarbetarundersökningar, skyddsronder och tillbudsrapporteringssystem, eller så gick det inte att identifiera dem utifrån deras yrkesroll.
Risken blir då att de arbetsmiljöfrågor som berör cheferna inte omhändertas.
”Ett större företag har oftast ett system för sitt arbetsmiljöarbete. Även om man inte har en skyddskommitté har man ofta något hum om vilken väg som arbetsmiljöfrågorna tar. Men den tydligheten fanns inte när det kom till cheferna”, säger Malin Cato.
De enskilda utvecklingssamtalen och one-to-one-mötena som man har i privat sektor handlar oftast om produktion och mål.
Det är inte alls självklart, enligt henne, att det passar att ta upp arbetsmiljöfrågor i de forumen, inte heller att man dokumenterar det som händer, det vill säga jobbar systematiskt.
”Vi har också sett att det sällan finns skyddsombud som representerar något chefsled. I skyddskommittéer där sådana förekommer, kommer inte heller chefers arbetsmiljörisker med på agendan.”
”En chef är också en medarbetare, som behöver en bra arbetsmiljö för att kunna vara ett bra stöd åt andra.”
Inspektioner för att öka kunskap
Målet med Arbetsmiljöverkets inspektioner var att öka arbetsgivarnas kunskap om reglerna, främst inom den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, men också för det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Samt att öka förståelsen för att reglerna inkluderar alla arbetstagare, även cheferna.
”Vi träffade flera globala internationella företag med hr-personer från bland annat Polen och Tyskland, som var nyfikna på hur vi jobbar med detta och uppvisade stor vilja till förändring. Jag skulle säga att alla vi besökt fick upp ögonen för att de också är ansvariga för chefernas arbetsmiljö.”
Myndigheten har byggt upp en sida på sin webbplats med länkar till regler och mer kunskap. Malin Cato tipsar också om att Sunt arbetsliv och Prevent har mycket material om detta.
”Om man inte har egen kunskap om hur man arbetar med arbetsmiljön får man ta in extern kompetens.”

2 steg till att inte tappa bort chefens arbetsmiljö
- Inkludera i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Se till att chefers arbetsmiljö finns med i det systematiska arbetsmiljöarbetet i form av skyddsronder, medarbetarsamtal och medarbetarundersökningar.
- Omfatta i tillbudsrapporteringen. Tänk på att omfatta även denna grupp i tillbudsrapporteringen. Tillbud är en nästanolycka och visar på arbetsmiljöproblem som behöver förebyggas eller åtgärdas.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.