Chefen fick dold kopia – på alla anställdas mejl

Ett företag i Småland har hamnat i blåsväder sedan det upptäckts att vd:n fick en dold kopia varje gång en anställd tog emot ett mejl. En person på IT-avdelningen satte stopp för förfarandet.

Arbetsmiljö
Publicerad
laptop

Varken avsändaren av mejlet eller alla anställda kände till att deras mejl övervakades, rapporterar tidningen Kollega, som skrivit om fallet.

Frågan hur mycket arbetsgivaren får övervaka sina anställda är ständigt aktuell, och lagar och regler är inte alltid självklara. Europadomstolen har i en dom slagit fast att staten är skyldig att skydda arbetstagarnas personliga integritet. Enligt LO-TCO Rättsskydd innebär domen att det inte är okej för arbetsgivare att läsa personalens mejl utan att det finns en tydlig policy som förklarar innebörden, skriver Kollega. I praktiken har det dock varit tillåtet att undersöka anställdas mejl när det finns misstankar om att någon sprider företagshemligheter, fortsätter tidningen.

I fallet med Smålandsföretaget reagerade en person på IT-avdelningen på situationen med argumentet att hen inte ville vara delaktig i olovlig mejlövervakning, och ville upprätta en skriftlig policy.

Vd:n ska då ha argumenterat för att de hade en policy om att man inte fick skicka privata mejl till och från företaget och ansåg att det därmed var tillåtet för honom att läsa allas mejl – något Unionens jurister inte höll med om.

– Jag fattar inte hur han ens har tid! Under mina 13 år som ombudsman har jag aldrig varit med om något liknande – det är en sak att kolla mejlen om någon misskött sig eller om det finns legitima skäl. Men man ska kunna känna sig trygg på jobbet, och det skapar ju inget bra arbetsklimat om man känner sig övervakad, säger Ted Pellikaan, ombudsman på Unionen, till tidningen Kollega.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.