Chef Weekly med Calle Fleur: ”På väg utför glasbranten?”

Här är utgåva 38 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad
Calle Fleur. Foto: Oskar Omne
Calle Fleur. Foto: Oskar Omne

Guldet blev till luftslott 

Lovat för mycket på sistone? Du står dig nog ändå slätt mot Ililja Batljan, fram till nyligen folkkär vd för det krisande fastighetsbolaget SBB. En underhållande text i Affärsvärlden går igenom Batljans tvärsäkra uttalanden och ställer dem mot (den inte lika härliga) verkligheten. De senaste åren har Batljan lovat höjd aktieutdelning ”varje år i hundra år”. Han har också hävdat att SBB inte kommer att behöva ”en spänn mer”. Sett till krigsrubrikerna som till slut fick Batljan att lämna vd-posten i fredags, och faktumet att aktiekursen (i skrivande stund) har rasat cirka 70 procent i år, hade en mer ödmjuk inställning inte skadat. ”Nu finns goda skäl för SBB:s starke man att lämna höghöjdskonsterna och välja en mer jordnära väg framåt”, konstaterar Affärsvärlden i sin analys. Lösningen blev visst att ge upp ledarskapet helt. 

5 nyheter i korthet

Semesterlunken har knappast infunnit sig ännu. Här är ett urval av spännande nyheter från veckan som gått:

  • Många av oss är inne i, eller har precis avslutat, den torktumlare som stavas lönerevision. Enligt färska siffror från Medlingsinstitutet dämpades fallet i reallönerna i mars, men snittreallönen uppmättes ändå till minus 5,1 procent. Knappast den bästa förutsättningen för ett lönesamtal i positiv anda…
  • Kvinnor är förlorarna i den nya hybridvardagen, visar en stor ny undersökning från Feelgood. Rapporten konstaterar att kvinnors upplevda hälsa har försämrats jämfört med tidigare år – och kopplar detta till det förment flexibla arbetslivet. ”En frågeställning man kan ha är om det en kvinnofälla att ha mindre tydliga gränser mellan jobb och hemmaliv? På kort sikt kan det upplevas positivt att gå från hemmajobb till middag, barnens fotbollsträning, eller att hämta på förskola. Men på lång sikt finns ingen tid för återhämtning”, säger Charlotte Valleskog, chefspsykolog till Chef.
  • I onsdags inleddes Järvaveckan. I en intervju med Dagens Nyheter uttrycker grundaren Ahmed Abdirahman frustration över att evenemanget inte når ut mer och blir det samtal om de stora samhällsfrågorna som han avsett: ”Vår största utmaning är att man vill begränsa Järvaveckan till en förortshändelse. Det tycker vi är jättetråkigt. Det är ingen som säger att politikerveckan i Almedalen bara är till för gotlänningar.”
  • Diskrimineringsombudsmannen, DO, har för första gången släppt en övergripande årsrapport om diskriminering i Sverige. Slutsatsen? Diskriminering är ett utbrett och komplext samhällsproblem – och riskerna att utsättas är extra stora i arbetslivet, särskilt för personer som tillhör en viss etnisk tillhörighet eller religion, till exempel muslimska kvinnor med slöja. Dessutom är arbetssökande med arabiska namn särskilt utsatta för diskriminering vid rekryteringssituationer.
  • Orolig för att tappa dina talanger? Är du chef inom techbranschen bör du vara det – dessutom skadar det inte med en mage av stål: 54 procent av de anställda i åldrarna 20-35 år säger sig nämligen planera att byta jobb inom ett (!) år. Det visar företaget Nexers årliga undersökning Tech Talent Report, rapporterar Computer Sweden (motsvarande siffra för högskoleutbildade i samma åldersspann utanför techbranschen är 23 procent).  

Kanske vill ungdomarna bli interimsschefer? Det verkar i alla fall många av er vara sugna på, sett till svaren på veckans fråga på Linkedin bland Chefs följare (ca 1 800 svar):

På väg utför glasbranten?

Begreppet ”glastaket” brukar användas för att illustrera de osynliga hinder som hindrar kvinnor från att ta sig fram i arbetslivet på samma villkor som män. När jag läste en text om Twitters nya vd Linda Yaccarino i Bloomberg Businessweek fastnade jag för begreppet ”glasbranten”, som beskriver ett liknande fenomen: Att kvinnor oftare får ledarroller på företag i kris, och därmed har större risk att misslyckas. Hur det går för Yaccarino återstår att se, men hon tar onekligen över ett företag i fritt fall: Twitter har förlorat 75 procent av arbetsstyrkan och i princip alla stora annonskunder. Dessutom rapporterar hon till Elon Musk, en minst sagt visionär men oberäknelig chef. Man får väl önska lycka till!

Unga ledare FTW!

I juni publicerar Chef en lista över 16 inspirerande unga ledare under 35 år, som redan nu gör skillnad på riktigt. Vi och våra vänner på Raoul Wallenberg Academy har slitit med listan hela våren, och nu får vi äntligen presentera den i tidningen, i våra digitala kanaler och på scen i Almedalen. Jag ser mycket fram emot detta! Redan 13 juni kan du få en försmak då jag deltar i Chefakademin Talks paneldiskussion om varför Sverige har lägst andel unga ledare i hela Europa – och varför många av dem funderar på att sluta. Onekligen ett angeläget ämne! Läs mer här!

Sov gott

Avslutningsvis, ett uppiggande citat: I en intervju med Aftonbladet avslöjar Marti Cifuentes, tränare för det krisande fotbollslaget Hammarby, en fascinerande fallenhet för att tackla motgångar: Jag gillar när vissa experter säger att jag inte är rätt man för jobbet. (…) När jag gick till Danmark sa folk att jag är den sämsta tränaren i superligans historia. Jag gillar det. Då åker jag hem och sover bättre”. Personligen skulle jag inte uppskatta att bli kallad densämsta chefredaktören i Sveriges historia (även om det kan ha hänt). Men högt betyg för inställningen!

Tack för mig! Vi hörs nästa vecka!

Hälsningar Calle

Veckans bild

Att vara eller inte vara talang…

Nicole Gustafsson och Calle Fleur

I onsdags genomförde jag vårens fjärde livesända webinar – denna gång om hur man attraherar och behåller talanger (i samarbete med hr-plattformen Personio). Och inget hade varit möjligt utan Nicole Gustafsson, mitt energiknippe till producent. Heja dig! Se sändningen i efterhand här.

Redaktionens val från Chef.se

Röster om chef weekly

Ville bara säga att jag verkligen uppskattar dina pricksäkra, snärtiga rader som får mig att tänka till! Gillar dina spännande kopplingar och samband och därtill oftast jordnära summeringar. Tack!”

Bulls Eye som vanligt i Chef Weekly! Bra med lite nyansering i en tillvaro som förefaller kännetecknas av uppfattningen ”bra eller dåligt.

“Jag vill bara skriva och säga att jag tycker du har verkligen träffat rätt i tonalitet med Chef Weekly – lagom långt, roligt, nyttigt och med en glimt i ögat – så bra!”

“Calle, jag älskar’t! Kort, koncist och allt jag hinner läsa på en vecka. Fortsätt gärna skicka till mig.”

“Jag tänker varje vecka på hur bra jag tycker söndagsspaningen är när jag läser den. Jag uppskattar både innehållet och tonen i din spaning. Gillar variationen av aktuella händelser, forskning och begrepp som tas upp. Alltid intressant och tänkvärt, med bonusen att det presenteras med en lättsam, ofta riktigt rolig personlig touch! Nästan alltid blir någon del av innehållet grund för snack med kollegor, kunder eller vänner. Så kör bara på!”

“Du skriver väldigt bra och alltid om intressanta ämnen som hjälper till att ha perspektiv på saker och ting – det gillar jag. Och dessutom på ett engagerat sätt.”

“Intressanta blänkare. Utifrån olika utgångspunkter. Väl avvägda och omväxlande. Keep up the good spirit!”

“Dina helgspaningar är så bra, nyhetsbrevet så kul läsning!”

“Ditt nyhetsbrev ‘Chef Weekly’ är det första på länge som jag faktiskt läser och inte bara skummar! Toppen!”

”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”

”Bra att fånga upp trender och fenomen i tiden. Och att skriva/beskriva dem. Inte minst de underliggande orsakerna. Fortsätt så!”

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Chef Weekly är ett nytt format som vi utvecklar medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker. Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.