Calle Fleur: Tips från omvärldscoachen
”Det är meningslöst för mellanchefer att omvärldsbevaka. Det kostar enbart energi att hantera stressen som uppstår kring något jag inte har mandat eller befogenheter att hantera”, svarar en deppig chef i Chefs senaste undersökning.
Ja, omvärldsbevakning är jobbigt och svårt.
Dessutom en källa till dåligt samvete: 20 procent av cheferna är stressade över att de inte bevakar tillräckligt mycket. Lika många säger sig inte ha tid.
Tro mig, jag var en av er.
Visst försökte jag följa branschmedier och fånga upp tecken i tiden. Jag skummade studier och flöden för att göra andra nöjda.
Men för ganska exakt två år sedan hände något.
Jag bestämde mig för att sluta låtsas och börja spana på allvar. Jag ville visa för mig själv, och inte minst mina team, att det är fullt möjligt att låta arbetslivet genomsyras av ständigt pågående omvärldsbevakning.
”Elon Musk till EU-topp: ’Knulla ditt eget ansikte’”, kunde en rubrik lyda. ’Oligark styr Georgien – från palats med hajar’, en annan.”
Så hur gjorde JAG?
Först och främst slutade jag klaga på tidsbrist – och skapade mig utrymme. Det är faktiskt en strategi som fungerar för de allra flesta.
Jag startade ett levande dokument i min anteckningsapp, som genom något slags svartkonst lyckas synka sömlöst mellan datorn och telefonen.
Sedan började jag samla på mig precis alla spännande nyheter jag kunde komma över i ledarskapets förunderliga värld.
”Elon Musk till EU-topp: ’Knulla ditt eget ansikte’”, kunde en rubrik lyda. ”Oligark styr Georgien – från palats med hajar”, en annan. Och utöver detta: KPI-siffror, arbetsmarknadsutspel, fotbollsfilosofi och konjunkturdata.
Sist men viktigast blockade jag någon timme i kalendern varje vecka för att sammanställa insikterna och nyheterna i en (förhoppningsvis) läsvärd, nyttig och smårolig analys.
Greppet fungerade – och blev dessutom snabbt en av Chefs mest uppskattade produkter.
I skrivande stund har jag skickat 90 utgåvor av den kostnadsfria veckospaningen Chef Weekly till över 40 000 nyhetsbrevsprenumeranter, vilket rimligtvis borde göra mig till en av Sveriges mest lästa omvärldsbevakare (gulp!).
Nyligen lanserade vi dessutom ett destillat, Chef Monthly, inom ramen för vårt nya digitala abonnemang. Och detta lyckades jag med utan att införskaffa helknasiga glasögon och/eller glittriga skor och/eller ett uppblåst Linkedin-ego (nåja) som jag har noterat att släktet omvärldsbevakare gillar.
”Jag slutade klaga på tidsbrist — och skapade mig utrymme.”
”Jag tar nästan alltid med mig något från Chef Weekly till min ledningsgrupp på måndagen och låtsas att jag hittat på spaningen själv”, sa en ovanligt transparent toppchef till mig nyligen.
Det gjorde mig glad. Men bäst av allt är att du kan göra exakt det jag gjorde.
Alltså: Skaffa en bra app, samla på dig allt relevant innehåll du hittar, avsätt tid för att sammanställa det.
Svårare är det inte. Och jag garanterar att det kommer att göra dig till hjälte på jobbet.
Calle Fleur, chefredaktör Chef
Calle Fleurs favoritkällor
I arbetet med Chef Weekly använder jag hundratals källor. Några återkommande favoriter:
- The Atlantic. Högkvalitativt magasin med spetsiga vinklar.
- Omni Mer. Att nyhetstjänsten Omni sammanfattar viktiga nyhetshändelser vet de flesta. Men i plustjänsten Mer skriver de längre förklarande texter om allt möjligt. Ofta mycket läsvärt.
- Google News. Använder du tjänsten flitigt blir algoritmen snart otroligt träffsäker.
- Linkedin News. Plattformens nyhetstjänst är sorgligt förbisedd. Här plockar jag ofta upp ögonbrynshöjande händelser.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.