Calle Fleur: Hipp hurra för jubilaren
Välkommen till utgåva 5 av Chef Monthly, en exklusiv månatlig omvärldsspaning – endast tillgänglig för dig som har Chefakademin+.
Vad
Periodens ledarspaningar från Calle Fleur, chefredaktör på Chef.Nytta
En snabb orientering i trender, snackisar och aktuell debatt, för dig med ont om tid för omvärldsbevakning.Chefredaktören har ordet
I månadsskiftet november/december fyllde då Chef Weekly 100 utgåvor.
Det har varit en stökig men rolig resa, minst sagt. Konstigt vore väl annat, givet de enorma utmaningar som vi chefer står inför.
Lagom till 100-firandet har jag tagit fram en både kul och matig rapport som analyserar vår samtid, listar de viktigaste ledarskapstrenderna de senaste två åren – och avslöjar vilka trender och egenskaper som kommer att vara direkt avgörande för chefer och ledare framåt.
Hörde jag någon säga ”wow, vilken nyttig läsning som rustar mitt team/ledningsgrupp/styrelse inför nästa år”? Ja, vad kul! Precis så är det.
För att citera min AI-kompanjon Claude så är Weekly, och inte minst rapporten om Weekly, ett strategiskt verktyg för effektiv kunskapsinhämtning: ”Weekly sparar tid genom att destillera veckans viktigaste händelser och erbjuder nya perspektiv, ökad förståelse för utmaningar i omvärlden – och kontinuerligt lärande.”
Rapporten innehåller följande beståndsdelar, och är så matig att den utgör stommen i den här månadens Chef Monthly:
- Bakgrund
- Analys
- Mest förekommande ämnesområden10 mest omnämnda personerAnalys av vår samtid5 definierande händelser under det senaste året, samt analys5 huvudtrender inom ledarskap, samt analys
- 5 viktigaste ledaregenskaperna 2025
- Slutsatser
- 3 slutsatser
- Rekommendationer framåt
Med allt detta sagt: Det bästa med att omvärldsspana är möjligheten att få utbyta tips och erfarenheter med alla er som hör av er med tankar och synpunkter om innehållet.
Kontakten med er läsare var liksom själva grunden till att vi sjösatte det här brevet.
Så fortsätt gärna med det! Du når mig enklast via mejl.
Varma hälsningar Calle Fleur, chefredaktör Chef
Månadens 8 viktigaste ledarskapsspaningar
- Så kom den till slut, AI-kommissionens efterlängtade utredning om hur Sverige ska komma ikapp i AI-utvecklingen (för vi ligger rejält efter). I medierapporteringen märks det onekligen att kommissionens ordförande, före detta Ericsson-vd:n Carl Henric Svanberg, är en man med både mästarbälte i tydlig kommunikation och några lager skinn på näsan. Som när Svanberg, på frågan om vad statsminister Ulf Kristersson bör göra nu med förslagen som beräknas kosta 17 miljarder kronor under en tioårsperiod, svarar: ”Han ska anta planen, göra det vi säger. Gå upp i stabsläge, tillsätt en task force på statsrådsberedningen. Sätt igång, genomför åtgärderna. Ta rapporten och i vårpropositionen fatta besluten som handlar om pengar”. Ord och inga visor.
- Det har varit häpnadsväckande att följa turerna kring Västra Götalandsregionens systembyte. Det är uppenbart att missnöjet inte bara handlar om förändringsobenägna medarbetare, utan att projektet kapsejsat till följd av oförmåga att lyssna in användarnas behov. Oracles journalsystem Millenium har nu hamnat i samma ”hall of shame” som, till exempel, Skolplattformen i Stockholms stad. På Linkedin listar Olle Lidbom, författare till en bok om just den senare, 10 häpnadsväckande saker med projektet. En personlig favorit? Direktöversättningen av ”recorder” till ”blockflöjt”.
- Konsultkaos! Dagens industri skräder inte orden när de beskriver turbulensen som uppstått efter att den nya så kallade 24 månaders-regeln började gälla för bemanningsanställda och konsulter i oktober. Principen, som är en ny del av Las, innebär att bemanningsanställda ska erbjudas tillsvidareanställning efter 24 månader hos ett kundföretag. Nu jäser missnöjet i konsultbranschen, hävdar representanter för arbetsgivarsidan.
- Lönefrågor blir en allt hetare potatis i takt med att införandet av EU:s lönetransparensdirektiv närmar sig. Samtidigt uppger många arbetsgivare att de saknar specifika planer för att hantera löneojämlikheter inom organisationen, visar en ny undersökning.
- Den ökade användningen av generativ AI i bolagen kommer leda till fler mellanchefer. Det spår Capgemini i en ny rapport. De juniora rollerna väntas minska från 44 procent av organisationen i dag till 32 procent om tre år – samtidigt som mellancheferna ökar från 44 procent till 53 procent. Ledarna kommer dessutom behöva vara experter på ”dataanalys och AI-strategi”. Underbara framtid!
- Riksrevisionen har släppt en uppmärksammad granskningsrapport om distansarbete för statliga anställda. Knappt två tredjedelar av dem jobbar i någon mån på distans, visar rapporten, som inte finner några belägg för att distansarbete skulle påverka produktiviteten hos medarbetarna. ”Det här är i linje med både min egen forskning och annan på området. Den vanligaste rädslan organisationer brukar ha när de börjar med distansarbete är att anställda ska sluta jobba. Men vad vi har sett, både innan pandemin och efter, är att produktivitet inte är det man borde vara orolig över”, säger Aleksandre Asatiani, docent vid Göteborgs universitet, till Dagens Arena. Enligt rapporten är det största problemet snarare bristen på gemenskap som uppstår när medarbetarna inte ses fysiskt.
- Tagit ett videomöte på toaletten på sistone? Fråga bara medarbetarna på Ericsson, vars beordrade kontorsåtergång bokstavligt talat har satt medarbetarna i ski… Ja, ni fattar. Ledningen hänvisar till att tron på det mänskliga mötet kräver ett ”office-first mindset hos chefer och anställda”. Facket? Inte lika imponerade: ”Hade vi fått vetskap om att man ville öka närvaron på kontoren hade vi gjort tummen upp. Men då borde man kanske meddelat att det skulle sjösattas efter årsskiftet och att man tog in feedback under tiden. Finns det parkeringar? Hur ser det ut med pendling? Hur kan vi locka folk – i stället för med ’push’ som i dag så vore det bättre med ’pull’”, säger Jessica Nygren på Sveriges ingenjörer.
- 2135. Först då är jämställda ledningsgrupper en verklighet, konstaterar chefsorganisationen Ledarna som har granskat statistik från SCB. Deppigt värre.
Månadens filosofiska utläggning
Varför behöver chefer så mycket pengar för att känna sig motiverade på jobbet? Och varför stör sig medarbetare så mycket på höga chefslöner? Den frågan ställer sig Skånska Dagbladet i en artikel om en ny doktorsavhandling om chefslöner, författad av filosofen (!) Alexander Andersson. ”Ett av problemen är att ingen vet vad den perfekta chefslönen är, som motsvarar chefens arbetsinsats, men inte provocerar. Är det tio gånger ett undersköterskas lön, eller något annat? Det är nästan oundvikligt att folk kommer att tycka att summan är fel”, säger Andersson.
Månadens rättsfall
I veckan gav Högsta domstolen sitt slutliga besked i det uppmärksammade fallet med ett vårdbiträde på Attendo, som fick en erinran efter att ha uttalat sig i medierna om vårdsituationen under pandemin (fallet har både resulterat i radiodokumentären Det illojala vårdbiträdet och spelfilmen Så länge hjärtat slår). Två chefer döms till dagsböter för brott mot lagen om meddelarskydd. ”I avgörandet har Högsta domstolen gjort klart att en arbetsgivare som meddelar en anställd en varning för att hon eller han har lämnat uppgifter till media, i vissa fall kan dömas för brott”, konstaterar HD-domaren Christine Lager.
I en kommentar till Arbetsvärlden uppmanar Ledarnas chefsjurist Sara Kullgren chefer att vara väldigt noggranna när de i framtiden formulerar en erinran: ”I första hand att det är viktigt att bli medveten om att en erinran kan anses vara en disciplinpåföljd. Eftersom chefen själv kan bli ställd till svars”, säger hon.
Månadens lyssningstips
För några veckor sedan hade jag förmånen att få gästa På jobbet-podden – en riktig långkörare som leds av Maria Göthe och Tobias Berglund, vd på Wise group. Det blev ett fint samtal om vikten av funktionsmångfald, utifrån Chefs stora tema på ämnet. Och om hur vi kan anpassa våra verksamheter och sänka trösklarna för personer med funktionsnedsättningar i arbetslivet. Jag blev visst ganska personlig också… Lyssna där poddar finns.
Tack för att du läste!
Hälsningar Calle
Vill du ha mer? Prenumerera på Chef Weekly – nya spaningar i din inkorg varje vecka!
LÄNKLISTA
Redan PLUSkund — Logga in
Bygg vidare med fler tjänster
Nå nästa nivå med
Chefakademin+Få de viktigaste insikterna, handplockade nyheter, smarta verktyg och ledarskapsutveckling – på ett sätt som fungerar i din vardag.
- Omvärldsbevakning – senaste ledarskapsnyheterna och -forskningen, samt andra ämnen som direkt rör chefsrollen.
- Tidningen Chef – tidningen hem i brevlådan 11 gånger per år och tillgång till hela tidningsarkivet.
- Digitala masterclasses – upskill med tillhörande workshopsmaterial som du kan använda på din arbetsplats.
- Ljudboksbibliotek – ett digitalt bibliotek där du kan lyssna på sammanfattningar av de viktigaste ledarskapstitlarna!
- Verktyg i vardagen – mallar, guider och metoder som underlättar ditt arbete.
*Faktureras halvårsvis eller årsvis. Tjänsten förnyas automatiskt om den inte sägs upp före sista giltighetsdatum.
Läs villkoren
Läs om Chefakademin+