Bytte bageriet mot näringslivet

Expert på bröllopstårtor – och näringslivschef i Karlshamn. Nina Anderssons karriär har inte varit spikrak.

Karriär
Publicerad
Nina Andersson. Foto: Ola Torkelsson

Vilken tur att Nina Andersson ställde upp i SM för unga bagare. Annars hade hon nog aldrig blivit näringslivschef i Karlshamns kommun i Blekinge.

”Jag var dryga 20 och jobbade på Café Mäster Hans i Malmö när min chef Peter föreslog att jag skulle anmäla mig. Aldrig i livet, svarade jag som tvivlade på min förmåga och tyckte att skolan var ganska svår. Men jag lät mig övertalas och lyckades faktiskt vinna den där tävlingen, och sedan representera Sverige i EM. Vilket kändes helt osannolikt med tanke på mitt dåliga självförtroende. Det blev en milstolpe – jag insåg att jag klarade mer än vad jag någonsin trott”, säger Nina Andersson som nu varit näringslivschef i dryga två år.

Hon växte upp på en bondgård i Agerum i Blekinge. Första drömyrket: keramiker. En släkting var verksam i yrket, och som liten älskade Nina Andersson att hänga i hennes studio. Att få in en slant genom försäljningen av sina egenhändigt drejade muggar till snälla familjemedlemmar var inte heller så dumt. Men ganska snart växlade hon över till bageri- och konditorspåret.

Nina Andersson. Foto: Ola Torkelsson

”Jag älskade att baka, hade fastnat för det kreativa och praktiska. Sexton år gammal flyttade jag hemifrån, till en enrummare i Kristianstad för att påbörja min yrkesutbildning till konditor och bagare i samma stad. Gick i skolan på dagarna, vände plåtar och bakade bullar på Sturebröd på nätterna. Och ryckte samtidigt in på Duvanders konditori på helgerna, där jag med tiden fick allt större ansvar.”

2001 var hon klar med gymnasiet och efter en kort sejour i Stockholm flyttade hon till den malmöitiska mylla som blev grogrund för hennes fortsatta karriär, Café Mäster Hans.

Så en dag 2004, fortfarande mycket tidigt i karriären som konditor, kom ett telefonsamtal hemifrån Blekinge. Stora nyheter: Anrika konditoriet Sjölands i Karlshamn var till salu. 

”Lite hemlängtan hade jag ju, så jag for dit och tittade. Det här var en måndag. På tisdagen la jag bud och på onsdagen skrev jag på papperen, 22 år gammal. Det var segern i den där bageritävlingen som fick mig att våga. Efter den har aldrig varit rädd för att misslyckas. Vad är det värsta som kan hända? brukar jag tänka.”

Som nybliven företagare fick Nina Andersson axla rollen som personalchef för tiotalet anställda över en natt. Hon blev dessutom inköpschef, marknadschef och ytterst ansvarig för de mängder av andra sysslor som hör före­tagandet till. 

”Mycket var sådant som jag saknade kunskap om. Jag var nog en ganska dålig chef som 22-åring. Gjorde till exempel det klassiska misstaget att anställa folk som var precis likadana som jag själv. Det tog ett tag innan jag insåg vikten av att rekrytera olika slags kompetenser för att skapa en välfungerande verksamhet.”

Efter några år valde hon att flytta konditorirörelsen från stan till lilla Mörrum, nu under egna varumärket Ninas Konditori.

”Mörrum har bara knappt 5 000 invånare, så nog var det många som höjde på ögonbrynen. Men det är det bästa beslut jag tagit. Rörelsen växte och jag hade elva fantastiska år i Mörrum. Jag byggde mitt varumärke, fick jobba strategiskt och blev den chef jag ville vara – samtidigt som jag fortsatte baka, snygga bröllopstårtor är en favorit. Jag lärde mig att ledarskap handlar väldigt lite om en själv. Mer om att identifiera styrkor hos andra och få dem att växa. Det brinner jag för än i dag.”

Varför slutade du?

”Jag hade checkat av så mycket av det jag velat göra, och kände mig lite färdig, var redo för en annan utmaning. Så 2018 sålde jag rörelsen och började leta jobb. Hade ingen aning om vad framtiden hade att bjuda. Den känslan triggade mig.”

Erbjudandet om att bli näringslivschef i Karlshamn kom efter en kortare sejour som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv i Blekinge. Nina Andersson behövde ingen lång betänketid innan hon tackade ja.

”Jag blev så enormt glad över att man från kommunens sida sett positiva kvaliteter i mig. Karlshamn är också den kommun som mitt hjärta klappar starkast för. Jag är fortfarande entreprenör i själ och hjärta, och vill medverka till att ingjuta den känslan i kommunen. Att få vara med och skapa goda förutsättningar för företagande i en ny roll känns fantastiskt”, säger Nina Andersson.

3 karriärtips från Nina Andersson

  1. Våga misslyckas. ”Du kommer ingenstans om du inte vågar. Och om du vågar kommer du också att misslyckas.”
  2. Be om hjälp. ”Jag har varit ganska envis med att klara saker själv. Varför då? Bygg hellre nätverk och var inte rädd för att be om råd. De flesta älskar att hjälpa andra.”
  3. Passion. ”Identifiera vad du är bra på och tycker är kul. Försök därefter göra karriär utifrån de premisserna.”

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden