Boken som ger chefen perfekt tajming

För komiker och ledare kan tajming vara allt. Ta rätt beslut och gör rätt saker – vid rätt tillfälle. Nu har Daniel Pink, en av världens mest inflytelserika ledarskapstänkare, tittat närmare på vad som gör att du träffar rätt.

Chefboken
Text: Björn Hedensjö
Publicerad

Daniel Pink är inte bara författare till flera bästsäljande böcker utan också en välkänd TED-föreläsare – hans Tedtalk om motivation är ett av de mest sedda någonsin.

Nu är han aktuell med en bok som blivit en snackis redan innan den kommit ut.

I ”When: The Scientific Secrets of Perfect Timing” djupdyker han i vetenskapen bakom perfekt tajming. Förväntningarna på nya boken har varit högt uppskruvade. Chefs Björn Hedensjö har läst den för att se om förväntningarna infrias.

Vad handlar ”When” om?

”Vid vilka tidpunkter är du som mest kreativ? När är det bäst att du ägnar dig åt analytiska uppgifter? Hur viktigt är det att få en bra start? Och varför är det så viktigt att vara synkroniserad? Det är den typen av frågor som Pink verkligen går till botten med, genom att undersöka allt forskningen säger om saken.”

Finns det mycket forskning om tajming?

”Ja, det finns verkligen massor. Och inom en väldig massa forskningsfält, det handlar om allt från medicin och psykologi till socialantropologi. Men det ska sägas att boken inte blir tung och tråkig, utan sin vana trogen gör Pink sina poänger genom att berätta bra historier.”

Vad kan tipsen i boken handla om, rent konkret?

”Till exempel får läsaren hjälp att på ett väldigt detaljerat sätt kartlägga sin dygnsrytm, och sedan uppslag om hur hon eller han kan optimera sin dag utifrån den kunskapen. Till exempel när det är bäst att spåna idéer, eller att analysera något komplicerat. Det är nämligen inte samma tid på dagen.”

Vem är boken användbar för?

”Den är väldigt relevant för alla som ägnar sig åt beslutsfattande i någon form, och därför självklart för alla chefer. Men den är också så underhållande att alla med ett intresse för populärvetenskap hittar något de gillar i den.”

Vad fastnade du själv mest för?

”Jag hade visserligen ganska bra koll på detta med dygnsrytm, eftersom jag själv skrivit om det tidigare, men det var riktigt intressant att läsa om hur kassa på det mesta de flesta av oss blir på eftermiddagar. Rätt häpnadsväckande faktiskt.”

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden